Hämeenkyrön kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeenkyrön kirkko
Hämeenkyrön kirkko
Hämeenkyrön kirkko
Sijainti Pappila, Hämeenkyrö
Koordinaatit 61°38′08″N, 023°11′37″E
Seurakunta Hämeenkyrön seurakunta
Rakentamisvuosi 1782
Suunnittelija Yli-intendentinvirasto
Materiaali puu
Istumapaikkoja 900
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Sankarihaudat.
Sen suurempaa rakkautta ei kenelläkään ole kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä.
Emil Richard Filén suunnittelema Sankarivainajien muistomerkki

Hämeenkyrön kirkko on Hämeenkyrön seurakunnan pääkirkko Pappilassa. Lisäksi seurakunnalla on toinen, pienempi kirkko Jumesniemessä sekä siunauskappeli Mäntyrinteen hautausmaalla Turkillassa. Pääkirkko on puurakenteinen kapeilla poikkisakaroilla varustettu tornillinen pitkäkirkko, jonka suunnittelusta vastasi Tukholman yli-intendentinvirasto 1780-luvun alussa. Kirkon rakentamisesta vastasi Abraham Tennberg ja se valmistui viimeistään vuonna 1782. Alkuperäisessä asussaan se edusti yli-intendentinviraston suosimaa uusklassista arkkitehtuuria. Kuitenkin myöhemmät korjaukset, etenkin 1880 tehdyt sakaristojatke sekä tornin muutos, ovat suuresti muuttaneet sen ulkonäköä. Kirkon sisäkatteena ovat puuholvit.

Kirkossa on sähkölämmitys ja istumapaikat noin 900 ihmiselle. Kirkon nykyiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan 1942 rakentamat 38+3 äänikertaiset, kolmisormioiset sähköpneumaattiset urut. Kirkon alttaritaulun on maalannut vuonna 1849 J. Z. Blackstadius ja se on nimeltään Jeesus Getsemanessa.[1]

Kirkon alueella sijaitsee toukokuussa 2015 käyttöönotettu muistolehto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtipuu, Hannu: Hämeenkyrön kirkko (Julkaistu Kyrön joulu -lehdessä 1987) Hämeenkyrön seurakunta. Arkistoitu 27.5.2014. Viitattu 26.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämeenkyrön kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.