Gylippos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gylippos (m.kreik. Γυλιππος, 400-luku eaa.) oli spartalainen sotapäällikkö peloponnesolaissodan aikana.

Gylippoksen isä Kleandridas oli karkotettu Spartasta otettuaan vastaan lahjuksia Ateenalta vuonna 446 eaa. Kleandridas oli asettunut asumaan Thurioihin. Gylippoksen äiti oli ehkä helootti ja Gylippos itse laskettiin Spartassa kuuluvaksi mothakes-luokkaan, joita ei laskettu Spartan kansalaisiksi.

Vuonna 414 eaa. spartalaiset valitsivat Gylippoksen johtamaan Sisiliaan lähetettävää retkikuntaa, jonka tarkoitus oli auttaa Spartan sisilialaisia liittolaisia Ateenan lähettämää armeijaa (Sisilian sotaretki) vastaan. Sisiliassa Gylippos onnistui yli odotusten ja Ateenan retkikunta tuhottiin melkein viimeiseen mieheen. Thukydideen mukaan Gylippos yritti pelastaa ateenalaisten komentajien Nikiaan ja Demostheneen hengen, mutta sisilialaiset teloittivat heidät hänen toiveistaan huolimatta.

Spartaan palatessaan Gylipposta syytettiin siitä että hän oli kavaltanut suuria summia rahaa jotka hänen olisi pitänyt tuoda Spartaan. Gylippoksen tarkkaa kohtaloa ei tiedetä, Diodoros Sisilialainen väittää että hänet tuomittiin kuolemaan mutta että hän pääsi pakenemaan Spartasta. Athenaios taas kertoo että Gylippos teki itsemurhan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.