Gunther Schuller

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gunther Schuller (vasemmalla) ja A. B. Spellman.

Gunther Schuller (s. 22. marraskuuta 1925 New York) on yhdysvaltalainen säveltäjä, käyrätorvensoittaja ja kapellimestari. Häntä pidetään yhtenä nykytaidemusiikin johtavista hahmoista, ja hän on soittanut myös jazzia.[1]

Schuller toimi jo teini-ikänsä lopulla Cincinnatin sinfoniaorkesterin käyrätorvensoittajana; pian hän sai saman toimen Metropolitan-oopperan orkesterista. Hän on omistautunut vuodesta 1959 säveltämiselle. Hän on ollut Yhdysvaltain taiteiden ja kirjallisuuden akatemian musiikkiosaston jäsen vuodesta 1967.

Schuller on tehnyt yhteistyötä useamman jazzmuusikon kanssa. Hänet tunnetaankin juuri hänen luomastaan klassisen musiikin ja jazzin vaikutteita yhdistelevästä third stream -tyylistä. Hänelle myönnettiin vuonna 1994 Pulitzer-palkinto teoksesta Of Reminiscences and Reflections. Jazzlehti Down Beat myönsi hänelle vuonna 1993 Lifetime Achievement Awardin, ja hän on lisäksi voittanut kaksi Grammy-palkintoa.

Schullerin teosten joukossa on muun muassa musiikin historian tiettävästi ensimmäinen konsertto kontrafagotille (1978). Se on, kuten Kalevi Ahon myöhempi konsertto, sävelletty Lewis Lipnickille.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schuller, Gunther: A Life in Pursuit of Music and Beauty. Rochester: University of Rochester Press, 2011. ISBN 978-1-58046-342-3.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.