Gundobad

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gundobad oli burgundien kuningas (473516) ja sitä ennen Rooman patriisi ja magister militum (472473). Hänen setänsä oli Ricimer, joka todellisuudessa oli hallinnut Länsi-Roomaa heikkojen nukkekeisareiden aikana. Kun Ricimer kuoli vuonna 472 kaappasi Gundobad tämän vallan itselleen ja teki Glyceriuksesta keisarin. Gundobadista tuli kuitenkin burgundien kuningas vuonna 473 kun hänen isänsä Gunderic kuoli. Hän joutui tosin jakamaan vallan kolmen veljensä Godegiselin, Chilperikin ja Godomarin kanssa.

Vuonna 486 Gundobad tappoi veljensä Gundomarin. Vuonna 493 hän tappoi Chilpericin, hukutti tämän vaimon ja karkotti näiden kaksi tytärtä. Yksi tyttäristä, Klotilde, päätyi frankkien kuninkaan Klodvigin luokse. Klodvig pyysi Gundobadilta lupaa saada Klotilde vaimokseen, ja Gundobadin oli pakko suostua.

Godegiselin kanssa Gundobad soti pitkään. Hän yritti saada frankit puolelleen, mutta Klodvig päättikin auttaa Godegiseliä. Lopulta Gundobadin oli antauduttava ja luvattava maksaa veroa frankeille. Hän kuitenkin perui myöhemmin lupauksensa ja alkoi piirittää Godegiseliä Viennessä. Vuonna 501 hän valtasi kaupungin ja tappoi veljensä.

Gundobad hallitsi burgundien kuninkaana kuolemaansa asti vuonna 516. Hänen seuraajansa oli hänen poikansa Sigismund.

  Edeltäjä:
Gunderik
Burgundien kuningas
 
Seuraaja:
Sigismund