Guatemalanpöllönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guatemalanpöllönen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Kirkupöllöset Megascops
Laji: barbarus
Kaksiosainen nimi

Megascops barbarus
(P. L.Sclater & Salvin, 1868)[2]

Synonyymit
  • Otus barbarus (P. L.Sclater & Salvin, 1868)
Katso myös

  Guatemalanpöllönen Wikispeciesissä
  Guatemalanpöllönen Commonsissa

Guatemalanpöllönen (Megascops barbarus) on pöllöihin kuuluva lintu. Se on kotoperäinen Guatemalassa ja Meksikossa Isthmus de Tehuantepecin ylängöillä[1][3].

Sen luontaisia elinympäristöjä ovat subtrooppiset ja trooppiset kosteat vuoristometsät. Lajia uhkaa elinympäristöjen häviäminen.[1]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisen linnun pituus on 16–20 cm, ja se painaa noin 70 g. Korvatupsut ovat hyvin pienet. Siitä on olemassa vaaleanruskea ja punaruskea muoto. Naamakiehkura on vaalea, ja siinä on ohut tumma reunus. Päälaella on ruskeita, valkeita ja mustia täpliä. Yläpeitinhöyhenissä täplät ovat valkoisia. Hartiasulissa on mustareunaiset vaaleat ulkonevat töyhdöt Rinnassa on paksut ruskeat ja kellanruskeat raidat. Kyljet ja maha ovat valkeat, ja niissä on tummia nuolimaisia juovia. Siivet yltävät yli lyhyen pyrstön. Silmät ovat keltaiset. Nokka on vihreänharmaa. Varpaat ovat harmahtavanpunaiset. Punaruskeakuvioisen muodon värit eivät ole yhtä voimakkaat, ja merkit päässä ja alhaalla ovat punaruskeita. Se ääntelee lyhyinä nopeina 3–5 sekuntia kestävinä äännähdyksinä, ensin voimakkaina, sitten yhtäkkiä katkeaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Megascops barbarus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.12.2020. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Otus barbarus (TSN 686667) itis.gov. Viitattu 2.11.2011. (englanniksi)
  3. Birdlife.org[vanhentunut linkki], viitattu 11.8.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]