Guatemalandoggi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guatemalandoggi
Avaintiedot
Alkuperämaa  Guatemala
Määrä Suomessa ei yhtään,
Guatemalassa 2000-2900
Rodun syntyaika 1930-luku
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira
Elinikä 11-12 vuotta
Muita nimityksiä Dogo Guatemalteco, Guatemalan Bull Terrier
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 25-40 kg, isompi linja 55 kg
Säkäkorkeus 50-61 cm, isompi linja 70 cm
Väritys valkoinen, toisinaan mustia merkkejä päässä tai silmät ympärillä

Guatemalandoggi (dogo guatemalteco) on guatemalalainen koirarotu. Vuonna 2008 guatemalalaisen populaation koko oli 2000-2900 yksilöä, kun se vuonna 2000 oli vain 1800-2000 yksilöä. Vuoden 2008 populaatiosta jalostukseen käytettyjä uroksia oli 100 ja jalostukseen käytettyjä narttuja 200.[1]

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guatemalandoggi on keskikokoinen ja karu. Se muistuttaa dogo argentinoa, mutta sillä on eri alkuperä. Karvapeite on sileää ja tiheää. Väritys on valkoinen, joskin päässä tai silmien ympärillä saattaa esiintyä mustia läiskiä. Säkäkorkeus on normaalisti 50-61 cm (urosten keskiarvo 60 cm, narttujen 50 cm[1]) ja paino 25-40 kg (urosten keskiarvo 40 kg, narttujen 38 kg[1]), mutta on olemassa myös kookkaampi linja, jossa vastaavat mitat ovat jopa 70 cm ja 55 kg. Alkuperämaassa häntä typistetään ja korvat joko typistetään tai jätetään luonnollisiksi.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guatemalassa koiran tulee puolustaa kotia, ja jos se ei siihen kykene sitä pidetään hyödyttömänä. Sen ei myöskään tule sietää vieraiden ihmisten käsittelyä, ja jopa tuomarin pureminen yrittäminen näyttelykehässä on sallittua.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun juuret ovat dalmatiankoirassa, valkoisessa bullterrierissä ja bokserissa, minkä vuoksi kannassa esiintyi aluksi myös pilkullisia yksilöitä. Guatemalanbullterrierin epämääräinen kantatyyppi oli olemassa jo 1920-luvulla, mutta vasta Gallusserin perhe jalosti sen 1930-luvulla varsinaiseksi roduksi. Rodulle avattiin virallinen rekisteri vuonna 1960.[1] Sitä ei esiinny maan ulkopuolella muutamia Yhdysvalloista löytyviä yksilöitä lukuun ottamatta. Aiemmin rodusta käytettiin nimitystä guatemalanbullterrieri, mutta se muutettiin jokin aika sitten. Se on Guatemalan kennelliiton tunnustama ja sen FCI-hyväksynnän eteen tehdään yrityksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dogo Guatemalteco