Grigori Retškalov

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Grigori Retshkalov)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grigori Retškalov
Henkilötiedot
Syntynyt9. helmikuuta 1920
Kuollut20. joulukuuta 1990 (70 vuotta)
Neuvostoliitto Moskova, Neuvostoliitto
Sotilashenkilö
Palvelusvuodet 1938–1959
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Kenraalimajuri Neuvostoliiton ilmavoimat
Kunniamerkit Leninin kunniamerkki

Grigori ”Griša” Andrejevitš Retškalov (ven. Григо́рий Андре́евич Речка́лов; 9. helmikuuta 1920 Hudjakovo22. joulukuuta 1990 Žukovski) oli neuvostoliittolainen lentäjä. Hän oli liittoutuneiden kolmanneksi eniten ilmavoittoja saanut hävittäjälentäjä (hävittäjä-ässä) 56 vahvistetulla pudotuksellaan. Lisäksi 6 pudotusta oli jaettuja, jonkin toisen lentäjän kesken.

P-39 Airacobran lisäksi Grigori Retškalov lensi ja saavutti taisteluvoittoja Polikarpov I-153- sekä I-16- ja Jakovlev Jak-1-koneilla. Hän oli tunnettu tavastaan jahdata pudotuksia ja välinpitämättömyydestä lentokuriin ja hän sai tästä lentokieltoja.

Kapteeni Retškalov haavoittui ainakin kerran hyvin vaikeasti, ja joutui kokemaan kolme leikkausoperaatiota sekä pitkän hoitojakson sairaalahoidossa. Heikohko yleiskunto ja näkökyvyn ongelmat johtivat niin ikään useisiin lentokieltoihin.

Saavutuksistaan Retškalov sai kuitenkin Neuvostoliiton sankarin arvon. Hän lensi amerikkalais-valmisteisella Bell P-39 Airacobra-hävittäjällä. Grigori Retškalovin palvelusyksikkö oli 16. GIAP. Hän toimi sen 1. lentueen johtajana. Tämä 7. maaliskuuta vuonna 1942 muodostettu hävittäjäyksikkö tuli tunnetuksi siitä, että sillä oli eniten Neuvostoliiton sankareita palveluksessaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mellinger, George & Stanaway, John: Bell P-39 Airacobra -ässät, Koala-kustannus, 2001 (s. 62-63) ISBN 952-5186-34-2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]