Grímsvötn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grímsvötn
Tyyppi
Kaldera
Sijainti
Vuoristo
Islannin ylänkö (d)View and modify data on Wikidata
Korkeus merenpinnasta
1 725 m
Suojelualue
Vatnajökullin kansallispuisto (en)View and modify data on Wikidata
Purkautunut viimeksi
21.5.2011
Kartta
Koordinaatit
Map of iceland
Grímsvötn
Eyjafjallajökull
Nettikameran sijainti

Grímsvötn on tulivuori Islannissa Vatnajökullin jäätikön alla. Tulivuori on synnyttänyt jäätikön alle samannimisen järven.

Jäätikkövesitulvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätikönalaiset tulivuorenpurkaukset aiheuttavat yleensä jäätikköjokitulvan. Nämä purkaukset voivat sulattaa tarpeeksi jäätikköä täyttääkseen Grímsvötnin kalderan vedellä ja sen aiheuttama paine voi nostaa äkillisesti jääkantta, jolloin suuret määrät vettä pääsee poistumaan jäätikköjokitulvana. Grímsvötnin kalderaa tarkkaillaankin tarkasti. Kun vuonna 1996 sattui suuri purkaus, geologit tiesivät jo etukäteen jäätikköjokitulvan tulevan. Se tosin sattui vasta viikkoja varsinaisen purkauksen päätyttyä, mutta tarkkailun avulla Islannin ympäri kiertävä maantie Hringvegur ehdittiin sulkea ennen tulvan purkausta. Osa tiestä Skeiðará-joen sandurilla huuhtoutui pois, mutta kukaan ei vahingoittunut.

Purkaukset vuosina 1998 ja 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikon pituinen purkaus Grímsvötnistä alkoi 28. joulukuuta 1998, mutta se ei aiheuttanut jäätikköjokitulvaa. Vuonna 2004 alkoi toinen viikon mittainen purkaus. Vulkaanista tuhkaa kulkeutui tällöin Manner-Eurooppaan saakka ja Islannin lentoliikenne häiriintyi vähäksi aikaa, mutta jäätikköjokitulvaa ei esiintynyt.

Purkaus 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulivuori alkoi purkautua 21. toukokuuta 2011. Vuoresta nousi valkoista savua, joka kohosi yli viidentoista kilometrin korkeuteen. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan jopa Norjassa joutuivat lentokoneet muuttamaan sen vuoksi reittiään. Islantilaistutkijat tekivät ylilentoja vuoren yli tilannearviota varten, mutta odottivat purkauksen olevan pieni tai kohtalainen ja pitivät epätodennäköisenä, että luvassa olisi ollut huhtikuun 2010 kaltaista tuhkapilveä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Islannin aktiivisin tulivuori alkoi purkautua. Yle.fi 21.5.2011, viitattu 22.5.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.