Golgata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Golgatan paikka Pyhän Haudan kirkossa. Paikalla on ortodoksinen alttaripöytä.

Golgata (arameaksi Gulgalta 'pääkallo', m.kreik. Γολγοθα[1] golgotha) oli pääkallonpaikaksi[2] kutsuttu kukkula, jolla Jeesus Raamatun mukaan ristiinnaulittiin. Se sijaitsee Jerusalemin Daavidin kaupungin ulkopuolella Israelissa. Vuoren sijainnista ei ole kuitenkaan varmuutta. Suurin osa nykyajan tutkijoista uskoo Golgatan sijainneen Pyhän haudan kirkon paikalla.

Brittiläisen kenraali Charles Gordonin esittämä Golgata-kukkula Puutarhahaudan lähellä Jerusalemissa.

Uudessa testamentissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golgata mainitaan kaikissa kanonisissa evankeliumeissa:

  • Matt. 27:33: Kun he tulivat paikkaan, jota kutsutaan Golgataksi (Γολγοθᾶ), Pääkallonpaikaksi (Κρανίου Τόπος)
  • Mark. 15:22 He veivät Jeesuksen paikkaan, jonka nimi on Golgata (Γολγοθᾶν), käännettynä Pääkallonpaikka (Κρανίου Τόπος).
  • Luuk. 23:33: Kun tultiin paikkaan, jota kutsutaan Pääkalloksi (Κρανίον), he ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja rikolliset, toisen hänen oikealle puolelleen, toisen vasemmalle.
  • Joh. 19:17: Kantaen itse ristiään hän kulki kaupungin ulkopuolelle paikkaan, jota kutsutaan Pääkallonpaikaksi (Κρανίου Τόπον), heprean kielellä Golgata(Γολγοθα).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golgatan paikan löysi uudestaan perimätiedon mukaan keisari Konstantinus Suuren äiti Helena, joka suoritti Jerusalemissa kaivauksia vuonna 325. Tältä paikalta viidenkymmenen metrin päästä sijaitsi myös Jeesuksen hauta. Tälle paikalle Konstantinus rakennutti Pyhän haudan kirkon. Golgatan paikka Pyhän haudan kirkossa mainitaan useissa aikalaiskertomuksissa. Tuntematon Bordeaux'n pyhiinvaeltaja kuvaa vuodelta 333 Jerusalemin Pyhän Haudan kirkkoa:

»Vasemmalla sijaitsee pieni Golgatan kukkula, jossa Herra ristiinnaulittiin. Kivenheiton päässä sijaitsee hautaluola, jossa hänen ruumiinsa oli ja jossa hän nousi kuolleista kolmantena päivänä. Tänne on keisari Konstantinuksen käskystä rakennettu basilika, jonka sanotaan olevan ihmeellisen kaunis.»
(Bordeaux'n pyhiinvaeltaja:Itinerarium Burdigalense s. 593, 594)

Jerusalemin arkkipiispa Kyrillos piti kirkkoon liittyville katekumeeneille kasteopetusta Pyhän haudan kirkossa vuonna 348, ja hän viittaa siihen, että Golgata sijaitsee vieressä:

»Hänet ristiinnaulittiin, emmekä kiellä sitä, vaan sanomme sen jopa kerskaten. Vaikka nyt kieltäisimmekin, tämä Golgata, jonka lähellä nyt kaikki olemme, todistaisi minut vääräksi.»
( Kyrillos Jerusalemilainen, XIII Katekeesi:4[3])

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mt 27:33 Novum Testamentum Graece, 27. painos, s. 83. Deutsce Bibelgesellschaft, Stuttgart 1993.
  2. Mt 27:33
  3. Kirkkoisä Kyrillos: Jerusalemin uskontunnustus: Kyrillos jerusalemilaisen katekeesit, s. 199. Suomentanut Johannes Seppälä. Kauniainen: Perussanoma, 2013. ISBN 978-951-888-677-1. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Golgata.
  • Mount Calvary Catholic Encyclopedia. (englanniksi) Golgotha = Calvary, englanninkielinen Catholic Encyclopedia
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.