Godspell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musikaalin ehtoolliskohtaus Brasilian Porto Alegressa 2015. Pöytäliinan alla näyttäisi olevan farmariauton kori.

Godspell on yhdysvaltalainen musikaali, joka kantaesitettiin Off Broadwaylla 1971. Stephen Schwartzin säveltämä ja John-Michael Tebelakin kirjoittama musikaali perustuu väljästi Matteuksen ja osin myös Luukkaan evankeliumiin. Musikaalin juonena on huumorilla sävytetty sarja raamatullisia vertauksia, joiden välillä kuullaan perinteisiin virsisävelmiin perustuvia moderneja lauluja. Musikaalin tunnetuin laulu on gospelmainen ”Day by Day”, josta coverversion teki muun muassa Fifth Dimension -yhtye.

Musikaali sai alkunsa Pittsburghissa toimivan Carnegie Mellon -yliopiston opiskelijoiden harjoitusprojektina ja siirtyi sieltä New Yorkin Greenwich Villageen kokeelliseen teatteriin erikoistuneelle La MaMa -klubille. Toukokuussa 1971 se sai osin uudelleensävellettynä kantaesityksensä Off Broadwayllä ja saman vuoden marraskuussa Lontoon Roundhouse Theatressa, josta se siirtyi Wyndham-teatteriin. Vuonna 1972 Godspell tuotiin näyttämölle Torontossa ja vuonna 1976 Broadwaylla. Sittemmin musikaalia on esitetty ammatti- ja harrastajateattereissa ympäri maailmaa.

Godspell-musikaalia on suomeksi esittänyt ainakin Kemin kaupunginteatteri keväällä 2002 Hannele Kauppisen ohjaamana.[1] Musikaalin on suomentanut Sointu Angervo.[2]

Vuonna 1973 musikaalin pohjalta tehtiin elokuva Godspell – päivän sana, ohjaajana David Greene.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Godspell, Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 14.4.2014.
  2. Broadway-musikaali GODSPELL (1999), Naytelmat.fi, viitattu 14.4.2014.
  3. Godspell Elonet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Godspell