Glam punk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glam punk
Alkuperä punk
glam rock
rock
garage rock
protopunk
rhythm and blues
rock and roll
Alkuperämaa Iso-Britannia
Suomi
Yhdysvallat
Pohjoismaat
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvulta ja 1980-luvulta-
Tyypillisiä
soittimia
kitara
basso
rummut
piano


Glam punk (myös glitter punk) on tyylilaji, jota käytetään kuvailemaan glam rockia, protopunkia tai punkia yhdistelleitä yhtyeitä. Glam rockin ja punkin lisäksi myös perinteisellä rockilla on suuri vaikutus näihin yhtyeisiin.

Tyylilajin merkittävimmät kehittelijät ovat aikajärjestyksessä olleet New York Dolls, Hanoi Rocks, Manic Street Preachers ja D Generation. New York Dollsia voidaan tavallaan pitää glam rockin ja erityisesti glam punkin "kantaäitinä". Hanoi Rocksin erittäin tärkeä esikuva oli juuri New York Dolls ja se jatkoi tyylisuunnan kehittymistä enemmän kohti 1980-luvun hard rockia. Manic Street Preachers on toiminut 1980-luvun puolivälistä lähtien ja D Generation oli 1990-lukulainen versio glam punkista. Kaiken kaikkiaan glam punkin keskeisimmät luojat ja vaikuttajat ovat olleet yhdysvaltalainen New York Dolls ja suomalainen Hanoi Rocks.

Tyylilajin pohja on protopunk-liikkeessä ja vuoden 1977 punk rockissa. Myös garage rockilla on ollut vaikutusta tyylilajin syntyyn. Kaikki alkoi New York Dollsin aloittamasta feminiinisestä pukeutumista ja raa'asta punk-tyylisestä soitosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luku - New York City ja Detroit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen ja tärkein esimerkki glam punkista on tietenkin itse New York Dolls, jota pidetään myös yhtenä koko punk rockin luojana. Kun punk löi täydellisesti läpi Lontoossa 1970-luvulla, New York Dolls erosi näistä punk-yhtyeistä glamourillaan. New York Dollsin tyyliä haluttiin kuvailla erilaiseksi ja tämä synnytti käsitteen glam punk.

Myös Iggy Popin musiikki ja tyyli on luokiteltu glam punkiksi.Tämä todennäköisesti johtuu The Stoogesin protopunkilta kuulostavasta musiikista. Punk rock-liike olikin vaikuttanut huomattavasti The Stoogesin tyyliin. Iggy Popilla oli myös samoin New York Dollsin tapaan naisellinen tyyli. Kaiken lisäksi Iggy Popilla oli läheiset välit glam rockin legendaan David Bowiehen. Samoin Alice Cooper Band oli yksi ensimmäisistä glam rock-yhtyeistä. Erityisesti Alice Cooper Bandilla oli suuri vaikutus Hanoi Rocksiin, mutta samoin myös Iggy Pop & The Stoogesilla. Näillä kahdella yhtyeellä on ollut vaikutus myös The Sex Pistolsiin.

Enemmistössä amerikkalaisissa uuden aallon yhtyeissä, erityisesti New York Citystä kotoisin olevista, näkyi jonkin verran glam-vaikutusta luultavasti siksi, että glam oli undergound-ilmiö tuohon aikaan Yhdysvalloissa.

Muutamia hämärämpiä glam-punk yhtyeitä, kuten Hollywood Brats, the Jook, Milk ‘N’ Cookies, Jet ja muita voi kuulla vuonna 2000 julkaistulla kokoelmalla Glitterbest: 20 Pre Punk 'n' Glam Terrace Stompers.

1980-luku - Englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla Hanoi Rocks toi glam punkin uudelleen esille. Vuosina 1982-1984 Lontoossa perustettiin useita uusi glam punk-yhtyeitä, jotka soittivat samalla tavalla kuin Hanoi Rocks. Hanoi Rocksin vaikutuksesta syntyneitä yhtyeitä olivat mm. Soho Roses, Kill City Dragons, Dogs D'Amour ja the Babysitters.

Glam punkin lähisukulainen sleaze rock eli sleaze glam nousi esille Yhdysvalloissa 1980-luvun puolivälin jälkeen. Tämä tyylisuunta on tavallaan sukulainen glam punkille. Sleaze rock-yhtyeet olivat syntyneet The New York Dollsin ja Iggy Popin vaikutuksesta, mutta myös Hanoi Rocksilla oli suuri vaikutus näihin yhtyeisiin. Tavallaan Hanoi Rocksin uudesta glam punk-tyylistä kehittyi Yhdysvalloissa sleaze rock. Hard rockin, heavy metalin ja Hanoi Rocksin vaikutuksesta syntyneitä yhtyeitä olivat Guns N' Roses, Faster Pussycat, ja L.A. Guns. Guns N' Rosesin glam punk-juuret ovat parhaiten kuultavissa yhtyeen viimeisellä studioalbumilla The Spaghetti Incident?. Albumi käsittää lähes kokonaan punk rock-lainoja ja levyllä esiintyy Hanoi Rocksin laulaja Michael Monroe.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luku oli sekavaa aikaa glam punk-yhtyeille; glam-tyyli oli epäsuosittua, mutta punk rock vaikutteinen musiikki oli nousussa grungen ja sitä edustavan Nirvanan myötä.

Glam punk-yhtyeitä kuitenkin syntyi, kuten New Yorkista kotoisin oleva D Generation. Yhtye tuli erittäin suosituksi underground-piireissä ja sai ylistystä mm. Rolling Stone-lehdeltä. Kuitenkaan heidän levynsä ei myynyt ylistyksestä huolimatta.

Samoihin aikoihin walesiläinen Manic Street Preacher aloitti soittamisen. Heidän esikoislevyllään Generation Terrorists kuuli The Clashin ja Hanoi Rocksin suuren vaikutuksen. Hyvistä ylistävistä arvosteluista huolimatta yhtyeen albumi ei myynyt hyvin.

Selvin esimerkki 1990-luvun glam punkista oli ruotsalainen Backyard Babies albumillaan Total 13. Yhtyeen kitaristi Dregen kuvaili haastattelussa Backyard Babiesin "olevan puuttuva lenkki KISSin ja Ramonesin välillä". Hanoi Rocksin entisillä jäsenillä oli läheiset suhteet yhtyeeseen ja Michael Monroe vieraili yhtyeen albumilla. Kitaristi Dregen nauhoitti myös akustisen livealbumin Dogs D'Amourin laulajan kanssa.

Tyylilajin suosi on viime aikoina pysynyt lähinnä underground-piireissä, eikä uusi merkittäviä glam punk-yhtyeitä ole syntynyt. Hanoi Rocks kuitenkin syntyi uudelleen vuonna 2001, mutta yhtye on laulajan Michael Monroen johdolla irtautunut enemmän glam rockista kohti hard rockia. Samoin New York Dolls aloitti toimintansa uudelleen vuonna 2004, basistinaan Hanoi Rocksin Sam Yaffa. Hanoi Rocks ja New York Dolls ovat kuitenkin tällä hetkellä ainoat kansainvälisesti tunnetut ja esiintyvät yhtyeet, jotka pohjimmiltaan vieläkin voidaan laskea glam punk-yhtyeiksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]