Gladiaattori (Shi’ar)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gladiaattori (Shi'ar))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gladiaattori
Gladiaattori, Shi'arien preettori Andy Kubert kuvitamana
Gladiaattori, Shi'arien preettori Andy Kubert kuvitamana
Luoja(t) Chris Claremont, Dave Cockrum
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen X-Men #107 (1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Kallark
Status Aktiivinen
Pituus 198 cm
Paino 270 kg
Ryhmäsidokset Shi'arien Keisarillinen Kaarti
Voimat Kyky lentää, haavoittumattomuus, valtava fyysinen voima, supernopeus, nero, superhengitys, superkuulo, erilaisia superkatseita (röntgenkatse, kuumakatse, teleskooppikatse).
Suhteet
Sukulaiset Xenith (serkku)

Gladiaattori (oikealta nimeltään Kallark) on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Hän on Shi’ar-eliittikaartin preettori. Gladiaattorin ensiesiintyminen oli X-Men-lehden numerossa 107 (vuonna 1977). Hahmon loivat Chris Claremont ja Dave Cockrum. Gladiaattorin hahmo perustuu DC-kustantamon Teräsmieheen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain vähän on kerrottu Gladiaattorin alkuperästä. Tiedetään silti että hän kuuluu Strontian-nimiseen avaruusrotuun. Arvellaan hänen kenties olleen kerra Galactuksen sanansaattaja (tosin tätä ei ole koskaan todettu).

Hän on Shi’arien Keisarillisen Kaartin johtaja. Kaarti vastaa ainoastaan keisarinna Lilandralle, joka vastaa koko Shi’arien keisarikunnan hallitsemisesta. Gladiaattori on järkähtämättömän uskollinen keisarikunnalle huolimatta siitä, kuka hallitsee imperiumia.

Gladiaattori tapasi ensimmäisen kerran maapallon asukkaita kun Kaartilaiset taistelivat Ryhmä-X:ää vastaan hullun keisari D’kenin käskystä. D’kenin syrjäyttämisen jälkeen hänen siskonsa Lilandra Neramani otti keisarinnan paikan imperiumissa.

Gladiaattori on myös saapunut henkilökohtaisesti Maahan taistelemaan Ihmenelosten kanssa. Tämä johtui Gladiaattorin harhaluulosta – hän uskoi Ihmenelosten olevan skrulleja. Yhdessä Hämähäkkimiehen ja Kapteeni Amerikan kanssa skrullit kuitenkin vangittiin[1].

Myöhemmin Gladiaattori on joutunut taistelemaan vastoin tahtoaan myös Kostajia vastaan. Ihmemies ja Thor joutuivat molemmat koville taistelussa Shi’arin preettoria vastaan, mutta lopulta Thor heitti hänet ulottuvuuksienväliseen porttiin ja lukitsi tämän sinne.

Myöhemmin Gladiaattori taisteli itseään Hulkia vastaan mutta hävisi Hulkin sisältämien gammasäteiden vuoksi.

Kun Lilandra, Charles Xavierin siskon Cassandra Novan mielenhallinnan alla käski keisarinnaa hyökkäämään maapallon mutantteja vastaan Gladiaattori ja loput Kaartista iskivät Ryhmä-X:n kimppuun.

Cassandra saatiin kuitenkin kukistettua ja Gladiaattori palasi palvelemaan jälleen kerran rakastamaansa Shi’arien keisarikuntaa.

Tätä nykyä Gladiaattori ja loput Kaartista palvelevat Shi’arien keisarinnaa Lilandraa uskollisesti.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gladiaattori on Keisarillisen Kaartin kaikkein voimakkain jäsen. Hänellä on valtavat fyysiset voimat, joiden ylärajat ovat tuntemattomat. Erään kerran hän nosti ilmaan koko Baxter Buildingin, mikä osoittaa että Gladiaattori nostaa verrattomasti enemmän kuin 100 tonnia (joka on Marvel-universumin ylin voimaluokitus). Gladiaattori siis pääsee samalle tasolle Marvelin muiden voimamiesten kuten Hulkin, Juggernautin ja Thorin kanssa. Valtavan voimansa lisäksi Gladiaattori on myös käytännöllisesti katsoen haavoittumaton ja on selvinnyt miltei nova-tason räjähdyksestä.

Gladiaattori kykenee lentämään Shi’arien nopeimpien avaruusalusten nopeuksilla ja saavuttaa yli valonnopeuden hyperavaruudessa. Gladiaattori selviää avaruuden tyhjiössä eikä hänen täten ilmeisesti tarvitse lainkaan hengittää. Gladiaattori myös väittää että kykenee liikuttelemaan planeettoja ja lentämään tähtien läpi[2].

Kuten Teräsmies ja Hyperion myös Gladiaattori kykenee fokusoimaan silmistään uskomattoman kuuman lämpösäteen. Säteen sanotaan saavuttavan tähtien sisältämiä lämpötiloja. Gladiaattori on kerran saanut silmäsäteillään jopa uskomattoman vahvan Tyrannin horjumaan. Gladiaattori omaa myös superpuhalluksen, jonka avulla voi jäädyttää vastustajiaan[3]

Gladiaattori on myös osoittanut omaavansa telepaattisia kykyjä, joilla hän heijastaa psyykkiset iskut takaisin hyökkääjiinsä.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Fantastinen spekuloimassa Gladiaattorin voimien alkuperästä (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Gladiaattorin uskomattomista voimista huolimatta hän ei ole haavoittumaton. Gladiaattori on haavoittuva tietyille tuntemattomille säteilytasoille ja hänet voi lyödä maahan yhdellä voimakkaalla iskulla (mikäli isku on tarpeeksi voimakas). Gladiaattorin voimat ovat suurelta osin hänen suunnattomasta tahdostaan lähtöisin. Jos hän uskoo että häviää taistelun, Gladiaattorin voimat vähenevät. Sue Richards esimerkiksi iski Gladiaattorin kanveesiin tavallisella voimakentällä tämän epäillessä omia voimiaan. Siksi Reed Richards on teoretisoinut Gladiaattorien voimien olevan osaltaan psyykkisiä.

Jos Gladiaattorin voimat tuntuvatkin olevan suurelta osin fyysisiä on esitetty myös teorioita että Shi’arien teknologinen taso on auttanut Gladiaattorin voimien lisäämisessä.

Esikuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gladiaattori perustuu DC-kustantamon Teräsmieheen. Gladiaattori omaa useita tämän kykyjä kuten valtavat voimat, haavoittumattomuuden, huipputarkat aistit etc. Gladiaattorilla on myös serkku Xenith, joka perustuu Teräsmiehen serkkuun Terästyttöön. Gladiaattorilla on myös heikkous tuntemattomaan säteilyyn (vrt. kryptoniitti)[4] ja jopa pukukin omaa tiettyjä yhteispiirteitä Teräsmiehen vastaavaan.

Gladiaattorin nimi tullee Philip Gordon Wylien romaanista Gladiator, jonka uskotaan olleen myös Teräsmiehen luojien yksi innoituksista. Gladiaattorin oikea nimi, Kallark viittaa myös hieman Teräsmiehen alter egoon Clark Kentiin.

Gladiaattori muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gladiaattori esiintyy myös välivastustajana Marvel: Ultimate Alliance -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #2 (1986). Kustannus Oy Semic.
  2. Marvel Comics Presents #49. Marvel Comics.
  3. Thor #35. Marvel Comics.
  4. Hulk Annual #21 (1997). Marvel Comics.