Gimli (Manitoba)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gimlin satama.
Viikinkipatsas Gimlissä

Gimli (Rural Municipality of Gimli, Manitoba) on pikkukaupunki ja maalaiskunta Manitoban provinssissa Kanadassa, Winnipegjärven länsirannalla noin 75 kilometriä pohjoiseen Winnipegistä. Kunnan asukasluku on 1 651 (2001), ja se on asukasmäärällä mitattuna maailman suurin islantilaissukuisten ihmisten keskittymä Islannin ulkopuolella.

Paikkakunnan perustivat vuonna 1875 islantilaiset maahanmuuttajat, ja kunnan perustajien alkuperään viittaa kylän keskustassa sijaitseva 4,6 metrin korkuinen viikinkipatsas. Alueen alkuperäinen nimi oli New Iceland (Uusi Islanti). Eräs kylän tunnetuimmista tapahtumista on joka kesä järjestettävä Icelandic Festival. Gimli on myös ainoa paikkakunta maailmassa, jossa tuotetaan Crown Royal Canadian -viskiä.

Gimlissä sijaitsee myös Royal Canadian Air Forcen käytöstä poistettu lentokenttä, jota käyttävät nykyisin paikallinen liitovarjo- ja liitokonekerho Gimli Gliding Center sekä Royal Canadian Air Cadets. 23. heinäkuuta 1983 Ottawasta Edmontoniin matkalla ollut Air Canadan Boeing 767 (lento 143) suoritti onnistuneen pakkolaskun käytöstä poistetulle kentälle polttoaineen loputtua kesken lennon. Tapaus sai julkisuudessa nimen Gimli Glider.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Koordinaatit: 50°37′55.55″N, 96°59′13.37″W