Gijeong-dong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kijŏng-dongin 160-metrinen lipputanko on maailman korkeimpia.
Kuva kylästä.

Gijeong-dong (kor. 기정동, McCune-Reischauer: Kijŏng-dong) on kylä Pohjois-Koreassa. Etelä-Koreassa uskotaan, ettei kylässä asu ketään sotilaiden lisäksi ja että se on rakennettu propagandatarkoituksessa.

Pohjoisessa julkaistu matkaopas kirjoittaa kylästä: "Kylässä on yli 200 taloutta, lastentarha, koulu ja sairaala".[1] Kylässä nähdään ajoittain työläisiä, ja joihinkin rakennuksiin syttyy valoja, mutta talojen ikkuna-aukoissa ei näy olevan laseja.[2]

Kylässä on 160-metrinen lipputanko, joka oli aikoinaan maailman korkein. Siinä liehuu 30 metriä leveä Pohjois-Korean lippu. Lipputanko on osa Koreoiden propagandasotaa, sillä kerrotaan, että se pystytettiin, koska rajan toisella puolella sijaitsevaan eteläkorealaiseen kaupunkiin oli pystytetty korkea lipputanko [3][4].

Lipputanko menetti asemansa maailman korkeimpana Bakuun Azerbaidžaniin pystytetylle 162 metriä korkealle rakennelmalle, jonka puolestaan ohitti Dušanbeen Tadžikistaniin vuonna 2011 pystytetty 165-metrinen tanko.[5]

Kylän vieressä sijaitsee vuonna 2004 avattu Gaeseongin erityishallinnollinen teollisuusalue jolla on ollut merkittävä rooli Koreoiden yhteistyössä ja kiistoissa 2000-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pang Hwon Ju; Hwang Bong Hyok: A Sightseeng Guide to Korea. Pyongyang: Foreign Languages Publishing House, 1991. (englanniksi)
  2. Silpasornprasit, Susan: Day trip to the DMZ (Arkistoitu linkki) U.S. Army IMCOM. U.S. Army Installation Management Command - Korea Region. Arkistoitu 30.3.2009. Viitattu 17.1.2017. (englanniksi)
  3. Guinness World Records 2006
  4. http://edition.cnn.com/2002/WORLD/asiapcf/east/02/19/koreas.dmz/
  5. http://www.rferl.org/content/chaikhana_tallest_flag_in_tajikistan/24204796.html


Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.