Getafe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Getafe
(Villa de Getafe)
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Valtio Espanja
Itsehallintoalue Madrid
Maakunta Madrid
Hallinto
 – Pormestari Sara Hernández Barroso (PSOE)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 79 km²
Korkeus 623 m
Väkiluku (2015) 174 921
 – Väestötiheys 2200 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1









Getafe on kaupunki Madridin itsehallintoalueella Espanjassa. Se sijaitsee metropolialueella 14 kilometriä itsehallintoalueen ja maan pääkaupungista Madridista etelään. Kaupungin pinta-ala on noin 79 neliökilometriä. Vuonna 2015 kaupungissa oli 174 921 asukasta.[1] Kaupungin itäosan läpi virtaa pieni Manzanaresjoki.

Getafe on teollisuus- ja liikekeskus, ja siellä sijaitsee suuri sotilaslentokenttä (ICAO: LEGT). Kaupungin suurimpia teollisuuslaitoksia ja työnantajia on EADS:n tehdas, jossa valmistetaan osia Airbusin matkustajalentokoneisiin.

Getafen itäosassa sijaitsee Espanjan maantieteellisenä keskipisteenä pidetty Cerro de Los Ángeles, jossa seisoo kuningas Alfonso XIII:n vuonna 1919 rakennuttama Monumento al Sagrado Corazón de Jesús, lähes 12 metriä korkea Jeesusta kuvaava patsas.

Getafessa toimii vuonna 1989 perustetun Kaarle III:n yliopiston (Universidad Carlos III de Madrid) pääkampus, joka pitää majaansa tarkoitusta varten täysin uudistetuilla asevoimien vanhoilla kasarmeilla. Kaarle III:n yliopisto on yksi itsehallintoalueen seitsemästä julkisesta yliopistosta, ja sillä on yksiköitä myös Leganésissa ja Colmenarejossa. Kaupungin jalkapalloseura Getafe Club de Fútbol on pelannut useita kausia Espanjan pääsarjassa Primera Divisiónissa.

Getafesta on hyvät liikenneyhteydet Madridiin. Kaupungit yhdistää toisiinsa useat moottoritiet, Cercanías-lähiliikennejunat sekä Madridin metron MetroSur-linja.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Nacional de Estadística

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Getafe.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.