Gent–Wevelgem

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gent–Wevelgem
Tiedot
Ajankohta maaliskuun loppu, huhtikuun alku
Alue Flanderi, Belgian lippu Belgia
Paikalliset nimet Gent–Wevelgem (hollanniksi)
Laji maantie
Tyyppi yksipäiväinen klassikko
Historia
Ensimmäinen 1934
Kilpailuja yht. 76 (vuoden 2014 jälkeen)
Ensimmäinen voittaja Belgian lippu Gustave Van Bell
Eniten voittoja 3 kertaa:
Belgian lippu Robert Van Eenaeme
Belgian lippu Rik Van Looy
Belgian lippu Eddy Merckx
Italian lippu Mario Cipollini
Belgian lippu Tom Boonen
Viimeisin voittaja Saksan lippu John Degenkolb

GentWevelgem on Belgiassa vuosittain järjestettävä yksipäiväinen maantiepyöräilyn ammattilaiskilpailu. Kilpailu kuuluu kevään klassikoihin. Se on ajettu perinteisesti huhtikuun alussa Flanderin ympäriajon ja Pariisi–Roubaix-kilpailun välissä. Vuodesta 2010 ajankohta on ollut kuitenkin maaliskuun lopulla, viikko ennen Flanderin ympäriajoa.[1] Gent–Wevelgem järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934 ja sitä nimitetään usein sprinttereiden klassikoksi kilpailun tasaisen lopun johdosta.

Nimestään huolimatta kilpailu ei ole alkanut Gentistä vuoden 2004 jälkeen. Lähtö tapahtuu yleensä Deinzen torilta, josta reitti kulkee länteen kohti Belgian rannikkoa. Tämän jälkeen reitti kääntyy etelään kohti Ranskan rajaa ja Montebergiä ja Kemmelbergiä, ennen kuin reitti kääntyy kohti Wevelgemiä.

Gent–Wevelgemin sijoittuminen alkukauteen tarkoittaa usein ajajien kannalta vaativia olosuhteita ja kilpailu järjestetäänkin usein sateisessa ja tuulisessa säässä. Kilpailu kuuluu UCI World Touriin.

Eniten voittoja kilpailussa ovat ottaneet belgialaiset ajajat, yhteensä 47. Eniten voittoja yksittäisistä ajajista ovat keränneet Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini ja Tom Boonen, jotka kukin ovat voittaneet kilpailun kolmesti.

Reitin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934 ja se oli aluksi junioreille tarkoitettu kilpailu. Myös seuraavana vuonna, kilpailu oli nuorille ja sen reitti kulki Flaamin Ardennien läpi Kwaremontin, Kluisbergin ja Tiegembergin nousujen kautta. Vuosina 1936–1939 kilpailu avattiin amatööreille ja se kulki Gentistä Kortrijkiin ja kierteli paikallisia teitä.

Vuonna 1945, Toisen maailmansodan jälkeen, Gent–Wevelgemistä tuli ammattilaiskilpailu. Kilpailun reitti uudistettiin täysin ja se kulki Flaamin Arddennien läpi Vewelgemiin jonka jälkeen se teki lenkin Flaamin mäkien kautta. Edelareberg, Hoppenberg, Kwaremont, Zwarteberg ja Rodeberg olivat reitin varrella sijainneita nousuja. Vuosina 1947 ja 1948 reitti seurasi rannikkoa.

Vuodesta 1949 vuoteen 1954 Flaamin Ardennit (Calvarieberg ja Kwaremont) olivat jälleen mukana reitillä. Näiden lisäksi reitille sijoittuivat Hevellandin nousut (Rodeberg, Vidaigneberg ja Mesenin nousu). Vuonna 1955 reitille lisättiin Kluisberg ja Kemmelberg. Tie Kemmelbergille oli vielä päällystämätön. Vuonna 1956 lisättiin Eikenberg.

Vuonna 1957 Flanderin ympäriajo, Omloop Het Nieuwsblad ja Gent–Wevelgem yhdistettiin ja kilpailijat kamppailivat kokonaiskilpailusta. Reitille lisättiin Ranskan Flanderissa sijaitsevatnousut (Musta vuori, Catsberg, Kite Mountain ja Kasselberg) edeltämään Kemmelbergin nousua. Vuonna 1958 Ranskan puolella sijainneita nousuja ei ollut mukana, sillä rajan ylittämiseen liittyi liian paljon hallinnollista työtä.

Vuonna 1960 ristiriidat kilpailujen ajoittamisessa johtivat yhdistelmäkilpailun päättymiseen. Seuraavana vuonna kilpailu järjestettiin kaksipäiväisenä.

Vuodesta 1962 vuoteen 1976 reitti kulki pitkin rannikkoa kohti mäkisempää aluetta. Kilpailun reitti vaihteli hieman vuodesta toiseen, mutta Rodenbergin, Vidaignebergin ja Kemmelbergin nousut olivat aina mukana.

Vuonna 1977 kilpailun reitti muuttui jälleen merkittävästi ja siihen sisällytettiin yhteensä 11 isoa nousua. Vuonna 1996 kilpailun reitti palautettiin vuotta 1977 edeltäneeksi.


Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gent–Wevelgem 2011 cyclingnews.com. 27.3.2011. Viitattu 25.3.2012. (englanniksi)