Galway

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gaillimh
(Cathair na Gaillimhe)
Galway
Vaakuna
Vaakuna

Gaillimh

Koordinaatit: 53°16′22.44″N, 9°2′20.38″WKoordinaatit: 53°16′22.44″N, 9°2′20.38″W

Valtio Irlanti
Perustettu 1124
Hallinto
 – Mayor Tom Costello
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 50,57 km²
Väkiluku (2006) 72 789
Quay Street keskustassa
Vanhoja tykkejä Eyre Squarella

Galway, iiriksi Gaillimh, on samannimisen kreivikunnan pääkaupunki Irlannin länsirannikolla. Kaupungissa asuu noin 73 000 asukasta, mutta se on nopeasti laajenemassa. Kaupungissa on yliopisto, tai oikeammin yksi Irlannin kansallisen yliopiston haaraosastoista. Sen länsipuolella sijaitsevat Connemaran iirinkieliset alueet.

Galway sijaitsee Corrib-joen suulla, Galwaynlahden pohjukassa. Joen itärannalle perusti normannilaislähtöinen aatelismies Risteard de Búrca 1200-luvulla linnoituksen suojaksi ó Flaitheartan (Flaherty) klaanilta, jonka miehet katsoivat olevansa näiden seutujen oikeita omistajia. Kaupungin nimi tuleekin iirin sanasta Gall, joka tarkoittaa vierasta valloittajaa – historian eri vaiheissa se on voinut viitata niin normandianranskalaiseen, englantilaiseen kuin viikinkiin.

1300-luvun lopussa kaupunki siirtyi 14 lähinnä englantilaisen tai normandianranskalaisen kauppiassuvun hallittavaksi. Nämä kauppiassuvut – Athy, Blake (de Bláca), Bodkin, Browne (de Brún), d'Arcy, Deane, Ffont, Ffrench, Joyce (Seoige), Kirwan, Lynch, Martin, Morris ja Skerrett – tulivat tunnetuiksi Galwayn heimoina, ja kaupunkia kutsutaan vielä tänäkin päivänä Heimojen kaupungiksi (the City of the Tribes, Cathair na dTreibheacha). Heimot joutuivat edelleenkin sotimaan Ó Flaitheartan perhettä vastaan, mutta heimojen alaisuudessa kaupunki kukoisti ja nautti käytännössä melkoisen rajattomasta itsehallinnosta. Tälle kukoistukselle tuli loppu vasta 1600-luvulla, kun heimot menettivät asemansa valittuaan maan sisäisissä levottomuuksissa väärän osapuolen.

Nykyiseen Galwayhin kuuluu alkuperäisen kaupungin lisäksi Claddagh (An Cladach), joka oli alkujaan iirinkielinen kalastajakylä Corrib-joen vastarannalla, mutta on nyt muuttunut tavalliseksi lähiöksi.

Historiallisen arkkitehtuurinsa ja runsaan musiikki-, huvi- ja teatteritarjontansa ansiosta Galway on suosittu matkailukohde. Myös iirin kielen asiaa ajetaan kaupungissa innokkaasti.

Galway oli vuonna 1651 muurien ympäröimä
Galwayn katedraali
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.