FutisForum

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Futisforum2)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FutisForum
Verkkosivusto futisforum2.org
Kielet suomi

FutisForum ja FutisForum² ovat olleet 2000-luvun aktiivisimpia suomenkielisiä jalkapalloaiheisia internetin keskustelupalstoja. FutisForumia ylläpitää Makra Oy ja se on osa Suomifutis.net-jalkapalloportaalia. FutisForumin omistaa Soccernet.fi-sivusto. FutisForumille on rekisteröity noin 45 000 nimimerkkiä ja siellä oli vuoden 2008 lopussa noin 1,6 miljoonaa viestiä.

Vuonna 2006 avattu FutisForum², jonne lähes kaikki keskustelu on sittemmin siirtynyt, on sen sijaan yksityishenkilön omistama ja yhteisön itse ylläpitämä. FutisForum²:lla oli vuoden 2023 lokakuussa yli 73 000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja noin 14,9 miljoonaa viestiä[1].

FutisForum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FutisForum aloitti toimintansa pienenä keskusteluosiona 1996 Soccernet.fi-sivustolla. Nykyään FutisForum on aktiivinen useiden tuhansien käyttäjien keskustelupalsta.

1996–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FutisForum – tuolloin vielä "palsta" – aloitti toimintansa 1996 Soccernet.fi-sivustolla. Vuoden 1997 aikana palstan nimeksi muotoutui FutisForum.

Ensimmäiset vuodet olivat foorumilla hiljaisia. Käyttäjiä oli muutamia kymmeniä ja keskustelu keskittyi maajoukkueen ympärille. Vuonna 1998 HJK:n Mestarien liiga -esitykset nostivat Suomessa jonkinlaista jalkapallohuumaa, mikä näkyi FutisForumin käyttäjä- ja viestimäärien kasvuna sekä keskustelun monipuolistumisena. Kiivaasti keskusteltiin myös Veikkausliiga-joukkue PK-35:n siirtymisestä Hjallis Harkimon omistukseen ja muuttumisesta FC Jokereiksi. Syksyllä 1998 otettiin foorumilla käyttöön käyttäjien rekisteröityminen ja keskustelun jako eri aihealueisiin.

Syksyllä 1999 FutisForumin jäsenet vastustivat Palloliitolle luovutetulla adressilla Hjallis Harkimon – toteutumattomaksi jäänyttä – tavoitetta tuoda Veikkausliigaan jääkiekosta tutut play-offit ja paikalliskierrokset.[2]

2000–2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden vuosituhannen ensimmäisinä vuosina FutisForumin käyttäjämäärä kasvoi nopeasti. Vuoden 2002 lopussa rekisteröityneitä nimimerkkejä oli jo yli 5 000. Jalkapallokeskustelun ohessa vapaa (jalkapalloon liittymätön) keskustelu saavutti pysyvän ja kasvavan jalansijan FutisForumilla. Tämä edisti FutisForumin kasvua omanlaiseksi Internet-yhteisöksi, jossa keskustelu ei enää pyörinyt pelkästään jalkapallon ympärillä.

Vuonna 2001 nimimerkki ttr julkaisi FutisForumilla Suomesta jalkapalloyhteiskunta -manifestin, joka argumentoi urheilullisen ja yhteiskunnallisen jalkapallovallankumouksen puolesta. Manifesti – jos ei muuta – voimisti foorumilla jo ennestäänkin vaikuttanutta lähtökohtaisesti kriittistä asennoitumista muita urheilulajeja, erityisesti jääkiekkoa kohtaan.

Vuodesta 2002 lähtien FutisForum on ollut aktiivinen useiden tuhansien käyttäjien keskustelupalsta. Viestejä on päivittäin tullut useita satoja, tavallisesti tuhatkunta. Foorumille tyypillinen moderoimattomuus, jopa anarkistisuus, on yhdessä kasvavan lukija- ja kirjoittajamäärän kanssa johtanut törmäyksiin perinteisen median kanssa.[3]

2003–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2002 lähtien FutisForumilla vaikutti vahva ja kasvava Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Antti Muurisen vastainen oppositio. Muurisen lisäksi oman osansa kritiikistä sai myös Palloliitto. Yhtäältä muuris-kritiikki ja toisaalta toiveet maajoukkueen menestyksestä purkautuivat foorumilla muun muassa T-paitaprojektina, lauluina, animaatioina ja kuvakollaaseina. Keväällä 2005 foorumilla organisoitiin Palloliiton toimintatapoja kritisoiva mielenosoitus, joka pidettiin ennen maajoukkueen karsintaottelua Hollantia vastaan.

Vuonna 2003 iltapäivälehdistössä nostettiin esiin joidenkin käyttäjien Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaan Antti Muuriseen kohdistunut erittäin kärkevä, jopa väkivallalla mässäilevä kielenkäyttö. Keväällä 2004 Yleisradion A-Piste sekä FST:n ajankohtaistoimitus kertoivat FutisForumilla esiintyneistä rasistisista kirjoituksista. Keskustelupalstalle tyypillisesti rasistiset tai muuten kyseenalaiset viestit ovat saaneet myös vastakommenttinsa. Liikkukaa! ry myönsi FutisForumin nimimerkille SMIRNOFF vuoden 2004 virtuaalisen ”Member of the Global Family“ -palkinnon hänen rasisminvastaisesta viestistään.

FutisForumilla keskusteltiin vuodesta 2003 alkaen kriittisessä hengessä myös Palloliiton lanseeraamasta Kaikki pelaa -ohjelmasta. Vuonna 2005 keskustelu siirtyi pääosin uudelle Nappula- ja Junnufutis-keskustelufoorumille.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesään 2007 mennessä FutisForum on marginalisoitunut ja sen kävijämäärät ovat supistuneet kymmenesosaan siitä, mitä "FutisForumin perillisellä", edellisen aikaisemman käyttäjän perustamalla FutisForum²:lla vierailee päivittäin.lähde?

2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2018 MM-kisojen aikana FutisForum ajettiin lopullisesti alas.

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FutisForumille, kuten internet-yhteisöille on tapana, on vuosien varrella syntynyt omia tapoja, sanontoja, käytäntöjä ja kilpailuja. Vuodesta 1998 lähtien foorumilla on käyty Veikkausliigaskaba. Se syntyi kiinnostuksesta kisata Veikkaaja-lehden Veikkausliiga-liitteiden epätarkoiksi koettuja Veikkausliigan sijoitus- ja maalintekijäveikkauksia vastaan. Osallistujia on vuosittain yli 200.

FutisForumilla on kisattu vuodesta 2001 Veikkaus Sarjoissa. Osallistujia on viikoittain satakunta. Lisäksi on perinteisesti järjestetty myös EM- ja MM-kisaveikkaukset.

FutisForum²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huono toimivuus oli FutisForumin tunnusmerkkejä. Alkuvuosien 1996–2000 anarkistinen foorumi oli usein alhaalla ja kärsi "spämmiaalloista". Vuoden 1999 "ääriliike"-keskustelun tiimellyksessä koko foorumi kaatui. Vuoden 2001 syksyllä rekisteröityminen suljettiin häiriköiden pelossa. Käyttäjämäärien kasvun myötä vuodesta 2003 lähtien FutisForum alkoi kaatua lähes säännöllisesti. Kaatumisten yhteydessä vanhoja viestiketjuja katosi usein, mikä aiheutti käyttäjissä närää. Vuonna 2005 vaihdettiin foorumin pyörittämiseen käytettyä ohjelmaa, mutta sekään ei tuonut korjausta asiaan. Keväällä 2005 FutisForum hakkeroitiin ja sen yhteydessä tuli ilmi UG, suurimmalle osalle käyttäjäkuntaa tuntematon suljettu keskustelualue. Asiasta nousi suuri kohu.

Vuoden 2006 alussa nimimerkki Bootlegger sai foorumin toimimattomuudesta tarpeekseen ja perusti uuden foorumin vanhan rinnalle. Ns. varafoorumeita oli varsinaisen foorumin rinnalle syntynyt useita jo aiemmin, mutta Futisforum²-nimellä kulkeva foorumi on näistä ehdottomasti menestynein. Syyskuun 2006 aikana se ohitti käyttäjien määrässä alkuperäisen FutisForumin ja on vakiinnuttanut paikkansa käyttäjämäärältään suurimpana suomalaisena jalkapallokeskustelusivustona. Loppuvuodesta 2006 iso osa FutisForumin käyttäjistä siirtyi FutisForum²:n käyttäjiksi. FutisForum² on keskustelusivustona niin suuri, että siellä keskustellaan myös muustakin kuin jalkapallosta.[4]

Mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FutisForumin suhde mediaan on ollut värikäs. Keskustelupalstaa on kuvailtu vuosien saatossa valtamedian toimesta muun muassa anarkiaksi[5] ja sen jäseniä ääriliikkeiden miehiksi[6]. Samalla kuitenkin julkaisut, kuten Urheilulehti, ovat omaksuneet esimerkiksi FutisForumilla syntyneitä sananparsia[7] ja seuranneet tiiviisti foorumilla tapahtuvaa kannattajien liikehdintää.lähde? Julkisuus oli alkuvuosina räikeän negatiivista. Sittemmin FutisForum on toiminut alustana myös monen kiitellyn aloitteen leviämiselle, esimerkkeinä Suomen maajoukkueen kannattajien (SMJK) toiminta[8], Suomencup.net-sivuston syntyminen[9], alkujaan Futismaailmassa ideoidun Stadionin valkaisu-kampanjan popularisointi[10] ja ajoittainen jalkapallon ulkopuolinen toiminta kuten keräyspotti Joulupataan, josta Helsingin Sanomat raportoi näkyvästi vuoden 2008 päätteeksi[11].

FutisForum ja curling[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallon lisäksi FutisForumilla seurattiin vuodesta 2001 lähtien curlingia. Erityisesti Markku Uusipaavalniemen kipparoimat joukkueet olivat kannatettuja. Useat Suomen curling-maajoukkueen jäsenet kommentoivat pelejään foorumille. Vuoden 2006 Torinon olympialaisissa Markku Uusipaavalniemi lähetti television kautta terveiset FutisForumille[12], mistä syntyi foorumin silloinen käyttäjäennätys. Oulunkylän curling-hallin hallisarjassa pelasi kaudella 2006–2007 kolme pääosin futisforumilaisista koostuvaa joukkuetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FutisForum2 - Jalkapallo futisforum2.org. Viitattu 21.10.2023.
  2. FF 1996 - 2002 - vaikka minä spämmäisin tuhansilla nikeillä
  3. FF 1996 - 2002 - vaikka minä spämmäisin tuhansilla nikeillä
  4. "Oodi Bootleggerille"
  5. Kotimaisen jalkapallokeskustelun anarkistinen mekka Iltasanomat. Viitattu 30.12.2008.
  6. FF 1996 - 2002 - vaikka minä spämmäisin tuhansilla nikeillä. (viite: Urheilulehden päätoimittaja Jukka Rönkä) suomifutisnet.adv1.nebula.fi. 9.5.20002. FutisForum. Viitattu 30.12.2008.
  7. Alivalotus. Urheilulehti, 30.10.2008, 110. vsk, s. 10-11.
  8. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry (SMJK ry:n osio FF²:lla) FutisForum². Viitattu 30.12.2008.
  9. Lahti & Knuuttila: Nigerian pahin kiroilija IS Futis. 5.5.2008. Iltasanomat. Viitattu 30.12.2008.
  10. Takala, Jyrki: Valkaise stadion Futismaailma. Viitattu 30.12.2008.
  11. Netin jalkapallokeskustelijat lahjoittaneet tuhansia euroja keräykseen Helsingin Sanomat. 30.12.2008. Viitattu 30.12.2008.
  12. Tervehdys futisforumille (Youtube) youtube.com. Viitattu 17.07.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]