Fundamentalistinen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
FMAP-kirkon temppeli Texasin Eldoradossa.

Fundamentalistinen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko (engl. Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints) eli FMAP-kirkko on suurin myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuuluvista moniavioisuutta harjoittavista yhteisöistä. Kirkon keskuspaikka on vanhastaan ollut Hilldalessa, Utahissa, joka muodostaa kaksoiskaupungin yhdessä Arizonassa sijaitsevan Colorado Cityn kanssa. Myös Bountifulissa Brittiläisessä Kolumbiassa on paljon liikkeeseen kuuluvia. Vuoden 2004 alusta liikkeen keskuspaikka näyttää kuitenkin siirtyneen Eldoradoon, Texasiin. Liikkeen uskollisin ydin on muuttanut sinne muodostettuun kommuuniin nimeltä Yearning for Zion Farms (Siionin kaipuun farmit). Kommuunin alueelle on myös rakennettu oma temppeli, jossa suoritetaan pyhiä toimituksia, jotka kirkon mukaan ovat välttämättömiä pelastuksen korkeimman asteen eli "korotuksen" saavuttamiseksi. Näitä ovat endaumenttiseremonia eli temppelivihkimys ja sinetöinti eli vihkiminen avioliittoon täksi ajaksi ja iankaikkisuudeksi. Nämä toimitukset voidaan toimittaa myös sijaistoimituksina kuolleiden puolesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moniavioisuuskiista ja irtautuminen MAP-kirkosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FMAP-kirkon historia ulottuu jo vuoteen 1890, jolloin MAP-kirkon neljäs presidentti Wilford Woodruff julkaisi nk. Manifestin, jossa hän ilmoitti MAP-kirkon luopuneen moniavioisuudesta. Useat kirkon jäsenet eivät hyväksyneet tätä asiakirjaa. Moniavioisia liittoja solmittiin edelleenkin salassa, ja moniavioisissa liitoissa elävät alkoivat etsiytyä toistensa seuraan. Eräs tärkeimmistä kokoontumispaikoista oli nykyisen Hillsdalen ja Coloradon Cityn paikalla sijainnut Short Creekin asustus. Kun MAP-kirkko alkoi erottaa moniavoisissa liitoissa asuvia vuodesta 1904, moniavioisuutta harjoittavien keskinäinen solidaarisuus lisääntyi. 1920-luvulla moniavioisuutta harjoittavat alkoivat erota MAP-kirkosta ja muodostui nk. mormonifundamentalistien liike.

Kiistat liikkeen johdossa ja jakautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon varsinainen synty ajoittuu vuoteen 1954. Short Creekissä toimivan fundamentalistiyhteisön johtaja Joseph White Musser oli vuonna 1951 määrännyt seuraajakseen Rulon C. Allredin. Tämä päätös johti kuitenkin kiistaan yhteisöä johtaneessa pappeinneuvostossa. Osa neuvoston jäsenistä piti Allredia liian vapaamielisenä ja sopimattomana yhteisön hengelliseksi johtajaksi. Tämä kiista johti yhteisön jakautumiseen äärimmäisen vanhoilliseen Short Creekin yhteisöön ja hieman vapaamielisempään haaraan, joka syntyi Mussnerin ja Allredin ympärille. Allredin ympärille syntyi vuonna 1954 Apostolic United Brethren -niminen yhteisö. Vastaukseksi tähän Short Creekin fundamentalistipyhät järjestäytyivät Fundamentalistiseksi myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkoksi vielä samana vuonna. Sen johtajaksi kohosi Leroy S. Johnson, joka johti kirkkoa aina kuolemaansa asti vuonna 1986. Hänen seuraajakseen valittiin Rulon Jeffs, jota seurasi vuonna 2002 tämän poika Warren Jeffs. Arizonan osavaltio etsintäkuulutti Warren Jeffsin vuonna 2005 syytettynä alaikäisen tytön naittamisesta 28-vuotiaalle, jo naimisissa olevalle miehelle. Jeffs pidätettiin 28. elokuuta 2006. Hän istuu tällä hetkellä liittovaltion poliisin FBI:n vankina. 21. marraskuuta 2007 utahilainen tuomioistuin tuomitsi Jeffsin syylliseksi avunannosta raiskaukseen ja alaikäisen pakottamisesta avioliittoon. Elokuun 9. päivänä 2011 Jeffs todettiin syylliseksi ja tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Oikeuden päätöksen mukaan hän voi anoa pääsyä ehdonalaiseen heinäkuussa 2038.

Oppi moniavioisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FMAP-kirkon opetuksen mukaan moniavioisuus on Jumalalta peräisin oleva periaate, jonka noudattaminen on välttämätöntä pelastuksen korkeimpaan asteeseen eli "korotukseen" pääsemiseksi. Kirkko opettaa, että miehellä on oltava vähintään kolme vaimoa, jotta hän pääsisi korotukseen. Koska miehet naivat käytännössä vain omaan kirkkoon kuuluvia naisia, on tämä opetus johtanut pulaan sopivista vaimoehdokkaista. Osa liikkeeseen kuuluvista tytöistä naitetaan jo hyvin nuorina, mikä on tuonut kirkolle ja sen jäsenille useita syytteitä lapsiin sekaantumisesta ja myös insestistä. Lisäksi kirkkoon kuuluvia miehiä on usein syytetty vaimojensa ja lastensa pahoinpitelyistä. Kirkon opetuksen mukaan aviomies on vaimojensa ja lastensa pää.

FMAP-kirkko noudattaa "sijoituksen lakia" (engl. Law of Placing). Kirkon jäsenet eivät saa itse valita aviopuolisoaan, vaan kirkon johto osoittaa kullekin oman aviopuolison rukoiltuaan ensin asian puolesta.

Kesäkuussa 2005 FMAP-kirkosta erotettiin lyhyen ajan sisällä yli 400, mahdollisesti jopa 1000 nuorta miespuolista jäsentä, jotka tunnetaan nimellä "lost boys". Erottamisen syyt olivat kirkon omienkin mittapuiden mukaan vähäpätöisiä, kuten tyttöjen tapaaminen ilman lupaa tai rock-musiikin kuuntelu. Tosiasiallinen syy erottamisen taustalla lieneekin kirkon miespuolisen jäsenistön vähentäminen, jotta riittävä määrä vaimoja riittäisi kaikille. Tämä joukkoerottaminen lienee kuitenkin johtanut tyytymättömyyteen ja jännitteisiin kirkon sisällä.

Oppi omaisuudesta ja kommuunit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko noudattaa myös MAP-kirkon alkuaikojen kaltaista "pyhityksen lakia" eli omaisuuden yhteyttä. Kirkon jäsenillä ei ole yksityisomaisuutta, vaan he luovuttavan omaisuutensa kirkolle. Käytännössä jäsenet elävät yhteistalouksissa kommuuneissa. Vuonna 2005 liittovaltion viranomaiset tosin takavarikoivat suuren osan kirkon omaisuudesta, koska sitä epäiltiin veronkierrosta ja muista laittomuuksista. Kirkko ei yrittänytkään estää takavarikointia.

Muut opit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon on kerrottu opettavan Brigham Youngin aikana sovellettua "verisovitusta", jonka mukaan vakavista synneistä, kuten murhasta tai aviorikoksesta, voi saada anteeksiannon vain, mikäli rikokseen syyllistynyt sovittaa sen antamalla verensä vuotaa maahan. Kirkko ei virallisesti ole opettanut tätä oppia, eikä yhtään verisovituskuolemaa ole pystytty osoittamaan toteen. FMAP-kirkossa opetetaan myös Brigham Youngilta peräisin olevaa Aadam-Jumala-teoriaa, jonka mukaan Aadam on Jeesuksen Kristuksen isä ja heidän palvomansa Jumala.

Luokittelu viharyhmäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FMAP-kirkko ei vihi mustaihoisia miehiä pappeuteen MAP-kirkon vanhan käytännön mukaisesti. Liikkeen johtajan Warren Jeffsin on kerrottu muutenkin tuominneen rotujen tasa-arvon sekä pitäneen mustaihoisia pahoina ja perkeleelle antautuneina. Tämän takia FMAP-kirkko on vuonna 2005 luokiteltu virallisesti "viharyhmäksi" (engl. hate group).

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FMAP-kirkon jäsenet elävät yleensä vaatimatonta ja huomiota herättämätöntä elämää. Elämäntavat ovat kauttaaltaan hyvin konservatiivisia. Kirkkoon kuuluvat naiset eivät saa käyttää housuja eivätkä ehostaa itseään meikeillä. Naisten hiukset ovat pitkät ja yleensä letitetyt, miesten taas lyhyet. Liian paljastava vaatetus on kielletty kummaltakin sukupuolelta, samoin tatuoinnit ja lävistykset.