Fulltoftan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fulltoftan kirkko
Fulltofta kyrka
Kirkkokunta Ruotsin kirkko
Hiippakunta Lundin hiippakunta
Seurakunta Hörby församling
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla


Pyhä Magnhild ikkunan lasimaalauksessa.

Fulltoftan kirkko (ruots. Fulltofta kyrka) on kirkkorakennus Ruotsissa Hörbyn kunnassa. Kirkko on rakennettu luultavasti 1160–1170 ja se edustaa romaanista tyyliä.

Kirkko on rakennettu harmaakivestä, paitsi kulmakivet ovat hakattua hiekkakiveä. Aluksi siinä ei ollut tornia, nykyinen torni on rakennettu vuonna 1809. Asehuone on myöhäiskeskiajalta ja siellä on kiinteät kivipenkit. Renessanssialttari on tehty Jakob Krembergin työpajassa Lundissa vuonna 1636 ja se on restauroitu 1969. Hiekkakivestä tehty kastemalja on peräisin kirkon alkuajalta.

Kirkossa on yhdessä ikkunassa lasimaalaus, jonka on tehnyt Hugo Gelin vuonna 1936. Ikkunaan on kuvattu skånelainen pyhimys Fulltoftan pyhä Magnhild. Kattomaalaukset ovat 1400-luvulta ja ne kalkittiin piiloon uskonpuhdistuksen aikana. Vuonna 1910 maalaukset otettiin esiin uudestaan ja restauroinnissa vuonna 1953 ne saivat puhdistuksen jälkeen nykyiset värinsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Fulltofta kyrka
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.