Full Metal Jacket

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Full Metal Jacket
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
Ohjaaja Stanley Kubrick
Käsikirjoittaja Stanley Kubrick
Michael Herr
Perustuu Gustav Hasfordin romaaniin Metallivaippa (The Short-Timers)
Tuottaja Stanley Kubrick
Säveltäjä Vivian Kubrick
Kuvaaja Douglas Milsome
Leikkaaja Martin Hunter
Pääosat Matthew Modine
Adam Baldwin
Vincent D'Onofrio
Lee Ermey
Dorian Harewood
Arliss Howard
Kevyn Major Howard
Ed O'Ross
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Natant
Stanley Kubrick Productions
[1]
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 26. kesäkuuta 1987
Suomen lippu 9. lokakuuta 1987
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Full Metal Jacket on Stanley Kubrickin ohjaama ja tuottama elokuva vuodelta 1987. Vietnamin sota -aiheinen elokuva perustuu Gustav Hasfordin osin omakohtaiseen romaaniin Metallivaippa (1979). Elokuvan nimi tulee armeijassa käytettävästä kokovaippaluodista, joka on englanniksi "full metal jacket bullet". Elokuvaa on luonnehdittu kyyniseksi, kauhunsekaiseksi irvistykseksi ihmisen typeryydelle.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa yhdysvaltalaisia merijalkaväen sotilaita koulutetaan Vietnamin sotaan. Toisessa saman joukon sotilaita sotii Vietnamissa.

Koulutusjaksossa keskeisiksi hahmoiksi nousevat ryhmänkouluttaja vääpeli Hartman ja sotamies Leonard "Gomer Pyle" Lawrence, joka on iso ja kömpelö. Hän joutuu rankan simputuksen uhriksi huonon kuntonsa ja ylipainonsa takia. Sotamies Jokeri (joissakin suomennoksissa Pelle) yrittää auttaa Pyleä selviytymään koulutuksesta, lopulta tässä onnistuen. Pyle jää kuitenkin tupatarkastuksessa kiinni messistä pihistämästään donitsista, jonka hän oli kätkenyt tavara-arkkuunsa. Kouluttaja Hartman päättää rangaista koko muuta joukkuetta samalla, kun Pyle joutuu syömään donitsinsa. Hartman myös ilmoittaa muulle joukkueelle, että "nämä eivät ole onnistuneet motivoimaan alokas Pylea tarpeeksi" ja että "tästä lähtien jokaisesta Pylen virheestä rangaistaan joukkueen muita miehiä". Tästä suuttuneina muut alokkaat suhtautuvat entistä negatiivisemmin Pyleen ja pahoinpitelevät hänet keskellä yötä. Myös Jokeri joutuu muiden painostuksesta osallistumaan tähän, ja sulkee korvansa Pylen vaikeroinnilta.

Koulutusjakson rankkuus ja simputus saavat Pylen lopulta sekoamaan. Ampumaharjoituksissa käy ilmi, että Pyle on loistava ampuja, ja kouluttaja Hartman myöntää "Pylen onnistuneen edes jossakin". Hartman oli käskenyt alokkaiden antaa nimet aseilleen, kuten heidän morsiamillankin on, koska "kivääri on sotilaan morsian". Jokeri näkee Pylen puhuvan vakavissaan M14-kiväärilleen, jolle tämä on antanut nimen "Charlene". Ollessaan yöpäivystäjän vuorossa koulutuskauden lopulla Jokeri löytää Pylen kivääreineen vessasta. Jokeri huomaa myös että Pylella on kiväärinsä lisäksi myös lippaallinen kovia patruunoita (joiden Pyle mainitsee olevan kokometallivaippaisia, viitaten elokuvan nimeen). Jokeri yrittää rauhoitella silminnähden jo mielenhäiriön puolelle vaipunutta Pyleä, mutta tämä alkaa huutaa, jolloin kouluttaja Hartman lopulta astuu karjuen sisään, ja Pyle ampuu hänet sekä välittömästi tämän jälkeen itsensä.

Toinen osa sijoittuu vuoden 1968 Vietnamiin. Keskeinen henkilö, kersantiksi ylennetty Jokeri on sotareportterina, ja hänet lähetetään tekemään juttua erääseen kaupunkiin, jossa hänen ystävänsä peruskoulutuksesta on komennuksella. Jokeri tapaa sadistisia ja lapsellisia sotilaita, jotka eivät kunnioita ihmishenkeä ja käyttäytyvät rasistisesti. Hänen ryhmänsä joutuu nuoren vietnamilaistytön sala-ammunnan kohteeksi ja kärsii pitkän taistelukohtauksen aikana raskaita tappioita (ml. Jokerin ystävä), ennen kuin Jokeri lopulta pääsee tilanteessa niskan päälle ja päätyy ampumaan haavoittuneen tytön tämän pyynnöstä. Elokuva päättyy Jokerin monologiin lastenlaulua laulavien sotilaiden marssiessa palava kaupunki taustallaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Näyttelijä  … Rooli  
 Matthew Modine  … sotamies (myöh. kersantti) Jokeri  
 Vincent D'Onofrio  … Leonard Lawrence ("Gomer Pyle")  
 Lee Ermey  … vääpeli Hartman  
 Adam Baldwin  … Animal Mother  
 Dorian Harewood  … Eightball  
 Arliss Howard  … Cowboy  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.