Fritzlin insestitapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Italialainen toimittaja Fritzlin talon edessä Amstettenissa.

Fritzlin insestitapauksessa Itävallan Amstettenissa asuva 49-vuotias (tapauksen paljastumishetkellä 73-vuotias) sähköinsinööri Josef Fritzl (s. 9. huhtikuuta 1935) huumasi ja vangitsi 28. elokuuta 1984 tuolloin 18-vuotiaan tyttärensä Elisabethin (tapauksen paljastumishetkellä 42-vuotias) kellariinsa ja piti tätä seksiorjanaan 24 vuoden ajan.

Amstettenin sijainti Itävallassa.

Elisabet Fritzl synnytti isälleen tuona aikana kaikkiaan seitsemän lasta, joista yksi menehtyi kolme päivää synnytyksen jälkeen. Kolme lapsista Fritzl päästi myöhemmin vapauteen adoptoimalla nämä (lapset ilmestyivät yksitellen Fritzlien talon edustalle, minne Elisabethin luultiin heidät tuoneen salaa). Fritzlin epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi myös 19-vuotiasta tyttärensä tytärtä. Ensin syytteet kiellettyään Fritzl tunnusti maaliskuussa 2009 syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytettiin,[1] eli yli 3000 raiskausta, 24 vuoden pituinen vangitseminen ja yksi murha.[2]

Vuonna 2024 Fritzlin tuomion voimaan astumisesta tulee kuluneeksi 15 vuotta, ja Itävallan lakien mukaan hän voi hakea ehdonalaiseen päästämistä. Tämä kuitenkin edellyttää, että Fritzl istuu tuomiotaan tavallisessa vankilassa, mutta toistaiseksi häntä on pidetty vankimielisairaalassa.[3]

Yksityiskohtia tapauksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaus paljastui vuoden 2008 huhtikuussa, kun Josef toimitti Elisabethin synnyttämän ja nyttemmin sairastuneen vanhimman lapsen Kerstinin, 19, hoitoon ja lääkärit alkoivat kaivata naisen äitiä. Kerstinillä sanottiin olevan vakavia sisäelinsairauksia ja häntä pidettiinkin lähes kuukausi keinotekoisesti koomassa. Vaikka hänen henkensä ei ole enää sairaalalähteiden mukaan vaarassa, ovat lääkärit edelleen huolestuneita Kerstinin tilasta. Koko elämänsä kellarissa viettäneen Kerstinin terveys on kärsinyt muun muassa huonosta hengitysilmasta, auringonvalon puutteesta, liikuntatilan puutteesta ja yksipuolisesta ruokavaliosta.lähde?

Fritzliä epäillään ainakin raiskauksista, vapaudenriistoista ja myös murhasta, sillä vuonna 1996 kolmen päivän ikäisenä kuollut poikavauva olisi voinut normaalioloissa selvitä. Itävallan poliisin mukaan Fritzl onnistui salaamaan tapahtumat koko ajan omalta vaimoltaan. Talossa 12 vuotta asunut vuokralainen kuitenkin väittää Josefin Rosemarie-vaimon auttaneen miestään ruoan viemisessä kellariin.[4]

Fritzlin asianajaja Rudolf Mayer sanoi itävaltalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa 4. toukokuuta 2008, että Fritzl on hänen mielestään henkisesti sairas ja kuuluu suljettuun psykiatriseen hoitoon vankilan sijasta. Lausunnon vuoksi Mayer sai uhkauskirjeitä, joissa sanottiin, että hänet pitäisi lukita kellariin yhdessä Josef Fritzlin kanssa.lähde?

Fritzl itse on kiistänyt olevansa hirviö ja korostaa, että Kerstin vietiin sairaalaan hänen ansiostaan.lähde? Fritzlin puolison sisar, Christine R., on kertonut, että ilman isäänsä kasvaneen Fritzlin äiti oli pahoinpidellyt tätä lapsena melkein joka päivä.[5]

Uusi paljastus tapahtui lokakuussa 2008, kun Fritzl väitti lukinneensa äitinsä 21 vuodeksi tämän huoneeseen. Fritzl kertoi muuranneensa huoneen ikkunat kiinni, jotta hänen äitinsä ei enää koskaan nähnyt päivänvaloa. Naisen kerrotaan kuolleen huoneessa vuonna 1980. Fritzl kertoi, ettei ollut saanut äidiltään koskaan rakkautta tai halauksia vaan ainoastaan hakkaamista.[6] Asiaa tutkitaan.

14. marraskuuta 2008 Iltalehden sivuilla kerrottiin, että Elisabeth oli ensimmäistä kertaa raskaana jo vuonna 1986, mutta se päättyi keskenmenoon. Vasta sen jälkeen syntyivät seuraavassa järjestyksessä: Kerstin 1988 (vanki), Stefan 1990 (vanki), Lisa 1992 (adoptoitu), Monika 1994 (adoptoitu), kaksoset Alexander (adoptoitu) ja Michael (kuollut) 1996 ja Felix 2002 (vanki).

Maaliskuussa 2009 Fritzl tunnusti oikeudessa syyllistyneensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytettiin mukaan lukien orjuuttamiseen, minkä hän oli aikaisemmin myöntänyt vain osittain sekä muutaman päivän ikäisenä kuolleen Michael-vauvan murhaan. Fritzlin mukaan hänen tyttärensä videoitu todistus sai hänet muuttamaan kantaansa ja hän sanoi olevansa pahoillaan.[1] Fritzl myös kertoi että tekonsa motiivi olisi se, että hän halusi pelastaa tyttärensä ulkomaailmalta ja huonolta seuralta.[7] Rikosten paljastuttua Fritzliä nimitettiin Suomen tiedotusvälineissä yleisesti insesti-isäksi.[1][2][8][9] Saksankielisissä maissa taas nimellä "Kellari-insestihirviö" (saks. Kellerinzestmonster).[10][11]

Saksalaisyhtye Rammsteinin kappale Wiener Blut kertoo Fritzlin tapauksesta.[12]

Nykyisin Elisabeth asuu pienessä kylässä Itävallassa, jonka sijaintia ei ole kerrottu julkisuuteen. Hän asuu lastensa kanssa (myös Frietzlin adoptoimien). Kyläläiset ovat lupautuneet ilmoittamaan poliisille, jos mahdollisia toimittajia tai liian kiinnostuneita ihmisiä nähdään liikkuvan kylän alueella. Elisabethilla ja hänen lapsillaan on uudet nimet ja henkilöllisyydet. Ihmiset ovat toivoneet Elisabethiltä tv-haastattelua, joka luultavasti jää vain haaveeksi. Elisabeth toivoo rauhaa perheelleen ja nauttii vapaudestaan.

Avaintapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajankohta Tapahtuma
1977 Josef Fritzl alkaa käyttää 11-vuotiasta tytärtään Elisabethia seksuaalisesti hyväkseen.
29. elokuuta 1984 Fritzl houkuttelee 18-vuotiaan tyttärensä Elisabethin kellariin ja vangitsee hänet sinne.
Marraskuu 1986 Elisabeth saa keskenmenon 10. raskausviikolla.[13]
1989 Ensimmäinen lapsi, Kerstin, syntyy. Hän on vankina kellarissa vuoteen 2008 saakka.
1990 Stefan syntyy. Hänkin pysyy kellarissa vuoteen 2008 saakka.
Elokuu 1992 Lisa syntyy. Koska kellarissa alkaa jo olla ahdasta, niin toukokuussa 1993, hänet löydetään 9 kk vanhana talon ulkopuolelta, mukamas Elisabethin sinne jättämänä. Lapsen mukana on lappu, jossa pyydetään huolehtimaan lapsesta.
Joulukuu 1994 Neljäs lapsi, kymmenen kuukauden ikäinen Monika, löydetään lastenvaunuista talon sisäänkäynnin edestä. Hetki tapahtuneen jälkeen Rosemarie saa puhelun, ilmeisesti Elisabethilta. Soittaja pyytää Rosemarieta huolehtimaan lapsesta. Myöhemmin on esitetty, että Fritzl olisi käyttänyt nauhoitetta Elizabethin äänestä. Rosemarie kertoi asiasta poliisille ilmaisten ällistyksensä siitä, että Elisabeth tiesi heidän uuden ja salaisen puhelinnumeronsa.
Toukokuu 1996 Elisabeth synnyttää kaksoset. Toinen kaksosista kuolee kolmen päivän kuluttua ja Fritzlin on esitetty tässä vaiheessa vieneen pojan ruumiin kellarista ja polttaneen sen. Eloonjäänyt kaksonen, Alexander, viedään yläkertaan 15 kuukauden ikäisenä. Hänet "löydetään" samankaltaisista olosuhteista kuin hänen kaksi siskoaankin.
Joulukuu 2002 Felix syntyy. Fritzlin lausunnon mukaan hän piti Felixiä kellarissa yhdessä Elisabethin ja hänen kahden vanhimman lapsensa kanssa, koska hänen vaimonsa ei kyennyt huolehtimaan tästäkään lapsesta.
19. huhtikuuta 2008 Fritzl järjestää kriittisesti sairaalle 19-vuotiaalle Kerstinille pääsyn paikalliseen sairaalaan.
26. huhtikuuta 2008 Illan aikana Fritzl vapauttaa Elisabethin kellarista poikiensa Stefanin ja Felixin kanssa, vie heidät yläkertaan ja ilmoittaa vaimolleen, että Elisabeth on päättänyt palata kotiin 24 vuoden poissaolon jälkeen. Myöhemmin illalla nimettömän vihjeen jälkeen Fritzlin ja Elisabethin vieraillessa sairaalassa, poliisi pidättää heidät ja kuulusteluissa Elisabeth paljastaa poliisille vuosikymmeniä kestäneen vankeutensa.
16. maaliskuuta 2009 Oikeudenkäynti alkaa St. Pöltenissä, Itävallassa.
18. maaliskuuta 2009 Fritzl muuttaa lausuntoaan ja tunnustaa syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytetään.[14]
19. maaliskuuta 2009 Josef Fritzlille luetaan elinkautinen vankeusrangaistus murhasta, insestistä ja tyttärensä vangitsemisesta.

Lähde:[15][16][17]

Josef Fritzl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Josef Fritzl
Henkilötiedot
Syntynyt9. huhtikuuta 1935 (ikä 88)
Amstetten, Itävalta
Ammatti sähköinsinööri (eläkkeellä)

Josef Fritzl syntyi 9. huhtikuuta 1935 Amstettenissa Itävallassa. Hän kasvoi perheen ainoana lapsena ilman isää Fritzlin isän jätettyä perheensä Fritzlin ollessa 4-vuotias.

Valmistuttuaan Höhere Technische Lehranstaltista sähkötekniikan puolelta, hän työskenteli terästehtaalla Linzissä. 21-vuotiaana vuonna 1956, hän avioitui 17-vuotiaan Rosemarien kanssa. Fritzl ja hänen vaimonsa saivat kaksi poikaa ja viisi tytärtä.

Vuonna 1967 Fritzl sai tuomion raiskauksesta. Vankeustuomion suoritettuaan hän hankki työpaikan rakennusmateriaaliyrityksestä Amstettenista, jossa hän työskenteli vuosina 1969–1971. Myöhemmin hän ryhtyi teknisten laitteiden myyjäksi kiertäen eri puolilla Itävaltaa.

Vuonna 1972 Fritzl hankki majatalon ja sen läheiset leiriytymisalueet Mondsee-järven rannalta. Hän pyöritti sitä yhdessä vaimonsa kanssa vuoteen 1996 saakka.

Fritzl jäi eläkkeelle täytettyään 60, mutta jatkoi joitain liiketoimiaan vielä työelämästä vetäydyttyään.

Amstettenin talonsa lisäksi Fritzl omisti useita kiinteistöjä, joita hän vuokrasi.[5][18][19] Amstettenin talo, jossa rikokset tapahtuivat sijaitsi osoitteessa Ybbsstraße 40.[15]

Aiemmat rikostuomiot ja murhaepäily 1980-luvulta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Josef Fritzl oli syyllistynyt vuonna 1967 24-vuotiaan naisen raiskaukseen ja saanut 18 kuukauden vankeustuomion. Lisäksi hänet on tuomittu raiskauksen yrityksestä ja itsensäpaljastamisesta.[20]

Poliisi alkoi insestitutkinnan yhteydessä selvittää, onko Josef Fritzlillä osuutta marraskuussa 1986 tapahtuneeseen 19-vuotiaan Martina Poschin selvittämättömään murhaan. Posch oli löydetty Mondsee-järven rantavedestä, 150 kilometrin päässä Amstettenista. Järven vastarannalla oli Josef Fritzlin vaimon pitämä täysihoitola. Tapauksen tutkintaa vaikeuttaa se, että poliisilla ei ole jäljellä käyttökelpoisia DNA-näytteitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Insesti
  • Natascha Kampusch, kymmenvuotiaana siepattu itävaltalainen koulutyttö, joka oli vankina yli 8 vuoden ajan.
  • Sano Fusako, kymmenvuotiaana siepattu japanilainen koulutyttö, joka oli vankina 9 vuoden ajan.
  • Sabine Dardenne, Belgiassa 12-vuotiaana siepattu tyttö, jota Marc Dutroux piti vankina 2,5 kuukautta.
  • Tanya Kach, amerikkalainen tyttö, jota Thomas Hose piti kotonaan vankina vuosina 1996–2006.
  • Jaycee Lee Dugard, amerikkalainen tyttö, joka vietti 18 vuotta vankina sieppaajiensa takapihalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Insesti-isä tunnustaa kaiken Iltalehti. 18.3.2009. Viitattu 20.1.2024.
  2. a b Isoniemi, Jaakko: Itävallan insesti-Fritzl: Olen maailmankuulu! Iltalehti. 2.11.2010. Alma Media. Viitattu 10.11.2010.
  3. Roppolo, Michael: Josef Fritzl, sex offender who locked up his daughter for 24 years, could be eligible for parole CBS News. 16.1.2024. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  4. Fritzlin vaimo tiesi vangeista? Iltalehti. 1.5.2008. Viitattu 20.1.2024.
  5. a b Dahlkamp, Jürgen; Kraske, Marion; Von Mittelstaedt, Juliane; Röbel, Sven; Von Rohr, Mathieu: How Josef Fritzl Created his Regime of Terror 5.5.2008. Spiegel Online. Viitattu 6.5.2008.
  6. Josef Fritzl admits locking mother in bricked-up room at dungeon house The Telegraph. 29.10.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  7. Josef Fritzl: ‘The Nazis were to blame’ The Telegraph. 8.5.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  8. Insesti-isä: Minun on täytynyt olla hullu Ilta-Sanomat. 8.5.2008. Viitattu 20.1.2024.
  9. Insesti-isä Josef Fritzlin kauhujen talo vuokrattiin Itävallassa - tältä siellä näyttää nyt Iltalehti. 25.4.2017. Viitattu 20.1.2024.
  10. Josef F. Gets Life for Incest, Slavery and Murder Spiegel. Viitattu 20.3.2009.
  11. Frtizl mudou versão depois de ouvir filha Diário de Notícias. Viitattu 20.1.2024. (portugaliksi)
  12. CD "Liebe ist für alle da": Fritzl, Porno, Pussy – Wie Rammstein um Fans buhlt DIE WELT. 4.10.2015. Viitattu 20.1.2024. (saksaksi)
  13. Another Fritzl child died in lair (Arkistoitu – Internet Archive), The Age, November 14, 2008.
  14. Josef Fritzl admits all charges BBC News. 18.3.2009. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  15. a b The Amstetten Horror House: 8,516 Days in Darkness Der Spiegel. 6.5.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  16. Weaver, Matthew: Timeline: Austria cellar case The Guardian. 28.4.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  17. Landler, Mark: Austria Stunned by Case of Imprisoned Woman The New York Times. 29.4.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  18. Profile: Josef Fritzl BBC News. 19.3.2009. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  19. Klapper, Bradley S.: Josef Fritzl: a shrewd liar and an obsessive tyrant Associated Press. 2.5.2008. Arkistoitu 2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  20. Connolly, Kate: Police call former residents of Fritzl house The Guardian. 2.5.2008. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fritzlin insestitapaus.