Fridrik Olafsson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Friðrik Ólafsson

Fridrik Olafsson (isl. Friðrik Ólafsson) (s. 26. tammikuuta 1935, Reykjavík) on islantilainen lakimies ja šakinpelaaja. Hän toimi kansainvälisen šakkiliiton FIDE:n presidenttinä 19781982.

Pelaajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fridrik voitti Islannin mestaruuden shakissa 1952 ja vuotta myöhemmin Pohjoismaiden mestaruuden ja vakiinnutti asemansa sukupolvensa vahvimpana islantilaispelaajana.

Hän jakoi voiton Viktor Kortshnoin kanssa Hastingsin turnauksessa 1955-56 ja saavutti 5.-6- sijan Portorozin alueidenvälisessä turnauksessa 1958. Siitä hän sai suurmestarin arvon ja paikan 1959 ehdokasturnaukseen. Fridrik osallistui myös 1962 Tukholman AV-turnaukseen, muttei sijoittunut tarpeeksi hyvin päästäkseen seuraavaan ehdokasturnaukseen.

1976 Fridrik jakoi voiton Ljubomir Ljubojevicin kanssa Wijk aan Zeen turnauksessa 1976, jättäen taakseen muun muassa Mihail Talin.

FIDE:n presidenttinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1978 Fridrik seurasi hollantilaista Max Euweä FIDE:n presidenttinä, jona hän toimi yhden kauden. Hänen seuraajakseen tuli oli filippiiniläinen Florencio Campomanes 1982.

Muu elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen siirtymistään shakkiammattilaiseksi 1974 Fridrik työskenteli lakimiehenä Islannin oikeusministeriössä. Myöhemmin hän toimi Islannin parlamentin sihteerinä. Hänellä on vaimonsa kanssa kaksi tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]