Frederick Nutter Chasen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Frederick Nutter Chasen (1896 Norfolk1942 merellä Singaporen edustalla) oli englantilainen eläintieteilijä.

Singaporen Kansallismuseon (Raffles Museum) kampus

Chasen työskenteli Norwich Museumissa 1919–1921 yhteistyössä Frank Leneyn kanssa. Tammikuussa 1921 hänet nimitettiin Raffles Museumin apulaiskuraattoriksi Singaporeen ja 1932 museon johtajaksi. Hän toimi johtajana kuolemaansa saakka. Hän seurasi virassa Cecil Boden Klossia.

Chasen julkaisi runsaasti tieteellisiä kirjoituksia ja tiedonantoja Malesian linnuista. Vuonna 1936 hän julkaisi, yhdessä Herbert Christopher Robinsonin kanssa, kolmannen osan teoksesta The Birds of the Malay Peninsula, ja neljännen osan yksin vuonna 1939. Chasenin ehkä merkittävimmät kirjoitukset olivat kuitenkin luettelot Malesian linnuista ja nisäkkäistä (Handlists of Malaysian Birds and Mammals), jotka hän julkaisi Bulletin of Raffles Museum-sarjassa (numerot 11/1935 ja 15/1940).

Chasen nimesi ja kuvaili linnuista muun muassa jaavantyllin (Charadrius javanicus) ja yhdessä Klossin kanssa siporanpöllösen (Otus mentawi). Nisäkkäistä hän nimesi ainakin kolme liito-oravalajia: sipurasaarenliiturin (Hylopetes sipora), jaavanliiturin (Hylopetes bartelsi) ja mentawainliiturin (Iomys sipora), viimeksi mainitun yhdessä Klossin kanssa.[1]

Chasen kuoli laivan upottua sotatoimissa pian lähtönsä jälkeen lähellä Singaporea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]