Fran Rubel Kuzui

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fran Rubel Kuzui on yhdysvaltalainen ohjaaja ja tuottaja. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuonna 1988 ensi-iltansa saanut Tokyo Pop, joka kertoo yhdysvaltalaisesta naisesta tutustumassa japanilaiseen nuorten kulttuuriin. Kuzui osittain käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan.

Kuzui tunnetaan kuitenkin parhaiten vuoden 1992 komediaelokuvan Buffy, vampyyrintappaja ohjaajana. Hänen ja elokuvan käsikirjoittaneen Joss Whedonin käsitykset elokuvasta erosivat paljon toisistaan. Kuzui näki elokuvan komediana, joka kertoi ihmisten suhtautumisesta vampyyreihin, kun taas Whedon oli kirjoittanut Buffyn kauhuelokuvaksi. Valmistuttuaan elokuva tuotti Yhdysvalloissa noin 16 miljoonaa dollaria, mutta ei saanut kehuja kriitikoilta.[1][2]

Vuonna 1997 alkoi Whedonin alkuperäisen elokuvakäsikirjoituksensa pohjalta luoma tv-sarja Buffy, vampyyrintappaja, jonka rahoittavana tuottajana Kuzui toimi vuosina 1997–2003. Hän ei kuitenkaan osallistunut sen enempää sarjan tekoon, vaan sai roolin tuottajana lähinnä vain siksi että omisti yhä oikeudet Buffy Summersin hahmoon.

Kuzui on naimisissa japanilaisen Kaz Kuzuin (alk. Katsusuke Kuzui) kanssa. Yhdessä he omistavat tuotantoyhtiön Kuzui Enterprises. Yhtiö levittää yhdysvaltalaisia elokuvia Japanissa ja tuo japanilaisia elokuvia Yhdysvaltain markkinoille. Kuzui Enterprises on Buffyn lisäksi tuottanut myös sen spin-off-sarjaa Angel.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Weekend Box Office Box Office Mojo. Viitattu 03. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  2. Buffy the Vampire Slayer (1992) Rotten Tomatoes. Viitattu 03. kesäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]