Fosgeniitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fosgeniitti
Fosgeniittinäyte mineraalinäyttelyssä Royal Ontario Museumissa, Torontossa, Kanadassa
Fosgeniittinäyte mineraalinäyttelyssä Royal Ontario Museumissa, Torontossa, Kanadassa
Luokka karbonaattimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava Pb2(CO3)Cl2
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri valkoinen, meripihkankeltainen tai ruskea
Kidejärjestelmä tetragoninen
Kovuus Mohsin asteikolla 2,5–3
Ominaispaino 6–6,3
Aiheesta muualla

Fosgeniitti Commonsissa

Fosgeniitti (Pb2(CO3)Cl2) on mineraali, joka kuuluu karbonaattimineraalien ryhmään. Se on melko harvinaista, ja sen kiderakenne on kaunis ja juuri siksi se on keräilijöiden arvostama. Nimensä fosgeniitti on saanut siitä, että se sisältää hiiltä, klooria ja happea, joita myös fosgeeni sisältää. Fosgeniittia on käytetty jauhettuna muun muassa muinaisessa Egyptissä kosmetiikassa

Kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mineraalin kidejärjestelmä on tetragoninen. Fosgeniitin kovuus on 2,5–3 Mohsin asteikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että fosgeniitti ei ole erityisen kovaa, ja sitä saa naarmutettua posliinikolikolla. Sen ominaispaino on 6–6,3.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fosgeniittia syntyy, kun muut lyijyä sisältävät mineraalit muuttuvat toisiksi mineraaleiksi. Tämän vuoksi fosgeniitti on niin sanottu toissijainen mineraali. Tavanomaisesti fosgeniittia löytyy muiden lyijymineraalien, kuten anglesiitin kanssa. Fosgeniittia voi esiintyä hyvinkin suurina kiteinä, ja esimerkiksi Sardiniasta on löydetty jopa 45 kg:n massaisia kiteitä.

Ominaispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fosgeniittilla on useita värimuotoja. Sen tunnusomaisimmat värimuodot ovat valkoinen, meripihkankeltainen sekä ruskea. Se on selvästi lohkeava. Fosgeniitin hohto on adamanttinen ja se fluoresoi keltaista valoa. On myös mahdollista, että fosgeniitti hohtaa ultraviolettivalossa. Koska fosgeniitin lyijypitoisuus on 76 %, se on myrkyllistä.