Forssan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Forssa
Forssan asema noin vuonna 1915
Forssan asema noin vuonna 1915
Perustiedot
Rataosa Humppila–Forssa,
Forssan sähkörata
Kunta Forssa
Valtio Suomi
Etäisyydet Humppila 23 km
Avattu 1898
Lakkautettu 1974
Liikenne ennen lakkautusta
Liikennöitsijä(t) Jokioisten rautatie
Paikallisjunat Forssa–Humppila
Tavaraliikenne Forssa–Humppila
Asemarakennus
Rakennettu 1898
Purettu 1976

Forssan rautatieasema (lyh. Fr, ratakm 22+400) oli Forssan keskustassa sijainnut kapearaiteisen Jokioisten rautatien liikennepaikka ja eteläinen päätepiste. Liikennepaikka avattiin yleiselle liikenteelle vuonna 1898, ja se oli käytössä Jokioisten rautatien lakkauttamiseen eli vuoteen 1974 saakka, jonka jälkeen liikennepaikan kiskotus ja rakennukset purettiin.

Forssan liikennepaikka oli rautatien keskusliikennepaikka, ja siellä sijaitsi myös rautatieyhtiön konttori. Forssa oli myös yhdysliikenneasema, sillä Jokioisten rautatien ratalinjalta oli suora yhteys Forssan sähkörataan vuosina 18991973.

Rautatien rakennukset Forssan liikennepaikalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemarakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forssan asemarakennus oli rakennettu Valtionrautateiden viidennen luokan asemarakennuksen piirustuksia soveltaen, ja myöhemmin Forssan asemarakennuksen piirustuksia käytettiin rakennettaessa asemarakennukset Haminan yksityisrautatielle Metsäkylään ja Liikkalaan.

Rakennusta laajennettiin ensimmäisen kerran jo muutaman vuoden kuluttua sen valmistumisesta. Rakennukseen tehtiin myös huomattavia muutos- ja uusimiskorjauksia vuonna 1933, jolloin rakennuksen pohjapinta-ala kasvoi 264 neliömetriin.

Asemarakennus purettiin vuonna 1976.

Tavarasuoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavarasuoja rakennettiin alun perin yhtä aikaa asemarakennuksen kanssa, ja sitä laajennettiin vuonna 1923. Rakennuksen edessä oli alun perin puinen lastauslaituri, joka korvattiin suurelta osin betonisella laiturirakennelmalla vuonna 1944. Tavarasuoja purettiin vuonna 1982.

Veturitalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennepaikalle rakennettiin alun perin kaksipilttuinen veturitalli, mutta se laajennettiin kolmipilttuiseksi jo vuonna 1899. Tallia laajennettiin lisää vuonna 1923, ja vuonna 1924 tallin yhteyteen muurattiin tiilirakenteinen vaununkorjaushalli. Veturitalliin saatiin myös pyöräsorvi 1960-luvulla toimintansa lopettaneelta Loviisa–Vesijärven rautatieltä. Pyöräsorvi on nykyisin Jokioisten Museorautatien kokoelmissa Minkiön asemalla. Tallirakennus purettiin vuonna 1982.

Ratapiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1898 alkaen Forssan ratapiha käsitti pääraiteen ja kaksi sivuraidetta. Lännestä tuleva pääraide jatkui aseman ohitse itään ja kääntyi ratapihan itäpäässä kohti etelää ja Forssan tehtaille. Kuormausraiteiston laajennus valmistui vuonna 1931, ja vuonna 1935 ratapihan sivulle rakennettiin kenttärataa 250 metrin verran eri varastojen ja kuormauspaikan välisen liikenteen helpottamiseksi. Vuonna 1936 Osuusliike Tammi rakennutti oman raiteen ratapihalta varastolleen. Viimeisen laajennuksen toteuttivat vuonna 1969 rautatieharrastajat, kun ratapihalta rakennettiin pistoraide tallille, jossa säilytettiin Hyvinkään–Karkkilan rautatien veturia numero 5.

Forssan liikennepaikka nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki liikennepaikan raiteet purettiin vuonna 1974 ja viimeisetkin rakennukset 1980-luvulla. Nykyisin Forssan veturitallin paikalla sijaitsee viihdeuimala Vesihelmi, ja asemarakennus on sijainnut 1970-luvun lopulla rakennetun virastotalon, silloisen poliisiaseman, pääsisäänkäynnin paikalla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alameri, Kalliomäki, Nummelin, Ojanperä: Jokioisten rautatie: 100 vuotta liikenteelle avaamisesta. Forssan Kirjapaino Oy, Forssa 1998, kustantaja Museorautatieyhdistys ry.