Forlì

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Forlì

Forlì

Koordinaatit: 44°13′21″N, 12°2′27″E

Valtio Italia
Alue Emilia-Romagna
Maakunta Forlì-Cesena
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Davide Drei
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 228,17 km²
Korkeus 34 m
Väkiluku (2014) 118 255
 – Väestötiheys 518,3 as./km²












Forlì on kaupunki (ital. comune) Italiassa, Emilia-Romagnan alueella. Asukasluku on 118 255 (arvio 2014)[1], ja kaupunki on Forlì-Cesenan maakunnan pääkaupunki. Forlì on maanviljely- ja teollisuuskeskus, ja kaupungissa toimii Bolognan yliopiston osastoja sekä tulkkauksen ja kääntämisen korkeakoulu SSLMIT.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forlì sijaitsee noin 70 kilometriä Bolognasta kaakkoon, Bolognasta Riminille vievän rautatien varrella Apenniinien itärinteillä. Sen länsipuolella virtaa Montone-joki. Lähin huomattava rantakohde on Cesenatico noin 40 kilometrin ajomatkan päässä Forlìsta itään. Kuuluisa Imolan moottorirata sijaitsee noin 30 kilometriä Forlìsta luoteeseen.

Keskeisiä nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on historiallista arkkitehtuuria erityisesti keskiajalta, varhaiselta uudelta ajalta sekä fasistisen vallan ajalta. Huomattavimpia nähtävyyksiä ovat:

  • San Mercurialen kirkko ja sen 75 metriä korkea kellotorni (ital. campanile), rakennettu v. 1180
  • Palazzo del Podestà, rakennettu useassa vaiheessa 1200–1400 -luvuilla
  • Rocca di Ravaldino, linnoitus 1400-luvulta
  • Piazza Aurelio Saffi, nimetty Risorgimentossa vaikuttaneen poliitikko Aurelio Saffin (1819–1890) mukaan

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forlìn perusti konsuli Gaius Livius Salinator v. 188 eaa.lähde? Kaupunki tunnettiin tuolloin nimellä Forum Livii. Sen sijaitsi historiallisen Via Emilia -tien varrella, joka yhdisti Riminin Adrianmeren rannalla Piacenzan kaupunkiin Forlìsta pohjoiseen.

Forlìn keskiaikaisen historian käännekohtiin lukeutuu muun muassa ajanjakso 1275-1283, jolloin ylimys Guido da Montefeltro (1223–1298) johti Forlìssa, tuolloisessa itsenäisessä kaupunkivaltiossa, Kirkkovaltion vastaista kamppailua. Merkittävin taistelu käytiin toukokuussa 1282 Paavi Martinus IV:n lähettämien osastojen ja Guido da Montefeltron joukkojen välillä. Guido da Montefeltro voitti taistelun, mutta kaupungin oli kuitenkin seuraavina vuosina taivuttava Paaville lojaalien hallitsijasukujen, sittemmin erityisesti Ordelaffien, valtaan.

Forlìn uudemmassa historiassa merkittävinä pidettyjä vaiheita ovat muun muassa Italian yhdistyminen 1800-luvulla, ns. risorgimento, johon Forlìn kaupunki myötävaikutti, sekä Benito Mussolinin fasistinen valta 1920-luvulta toisen maailmansodan loppuun. Fasistinen aika jätti jälkensä erityisesti Forlìn arkkitehtuuriin. Huomionarvoisia kohteita ovat Piazzale della Vittoria ja sen laidalla sijaitseva koulurakennus Collegio Aeronautico vuodelta 1934, nyk. klassinen lukio [2].

Kuuluisia henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisin Forlissa syntyineistä on renessanssimaalari Melozzo da Forli. Diktaattori Benito Mussolini syntyi läheisessä Predappion kylässä.

Piazza Saffi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Forlì (Forlì-Cesena) citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 10.5.2016. (englanniksi)
  2. Mezzomonaco, V.: "Weekend a Forlì: La Storia - La Cultura - I Monumenti", sivu 45. Comune di Forlì, 2001
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Forlì.
Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.