Footbag

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virkattu footbag

Footbag on pieni hiekalla, muovikuulilla tai metallirakeella täytetty pallo, jota käytetään pelivälineenä samannimisessä urheilumuodossa. Footbaglajeista suosituimpia ovat footbag freestyle ja verkkofootbag, jotka molemmat jakautuvat moniin eri kilpailumuotoihin. Näiden lisäksi footbagilla pelataan muun muassa golfia, four-squarea ja consecutivea.

Footbag freestyle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Freestylefootbag

Freestyle on footbagin tunnetuin ja suosituin muoto. Siinä tavoitteena on tehdä footbagilla erilaisia liikkeitä eli temppuja ja temppusarjoja yksinomaan jalkoja käyttäen. Liikkeisiin kuuluvat kierrot, kuoletukset, hypyt ja pyörähdykset vaativat kuitenkin paitsi jalkoja myös kokonaisvaltaista vartalon hallintaa ja hyvää kuntoa. Freestyle on luonteeltaan yksilölaji, mutta useimmiten sitä harrastetaan ja harjoitellaan ryhmässä eli ”ringissä”, ja myös parifreestylessä kilpaillaan. Vaikeuden lisäksi freestylessä arvostetaan myös temppujen näyttävyyttä, monipuolisuutta ja tyyliä.

Verkkofootbag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Verkkofootbag

Verkkofootbagia pelataan kaksin- tai nelinpelinä sulkapallokentän kaltaisella areenalla. Pelivälineenä on jonkin verran freestylebagia kovempi pallo, jota potkitaan verkon yli vastustajan puolelle rantalentopallon sääntöjä mukaillen. Pelaajilta vaaditaan hyvän venyvyyden ja koordinaatiokyvyn lisäksi annos hurjapäisyyttä, jotta hypyn kanssa jopa kahden ja puolen metrin korkeudelta tapahtuvat iskupotkut onnistuisivat. Vain omasta syötöstään voi saada pisteen, erävoittoon tarvitaan 15 pistettä ja ottelun voittoon kaksi voitettua erää.

Harrastuksen aloittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Footbagin peruspotkuja ovat sisäsyrjäpotku, ulkosyrjäpotku ja varvaspotku. Niiden hallinta on välttämätöntä pelasipa sitten mitä footbagin lajia tahansa. Peruspotkujen opetteleminen on helppoa ja niissä kehittyy nopeasti, mutta potkujen sujuva hallitseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Peruspotkuista tärkein on sisäsyrjäpotku — muita potkuja käytetään usein silloin kun footbag karkaa kontrollista. Harjoittelu kannattaa aloittaa tiputtamalla footbag kädestä, potkaisemalla sitä sisäsyrjäpotkulla ylöspäin ja ottamalla pallo kiinni samalla kädellä. Kun tämä alkaa sujua molemmilla jaloilla, kädellä kiinni ottamisen voi unohtaa ja potkia vuorotellen vasemman ja oikean jalan sisäsyrjäpotkulla. Molemmilla jaloilla potkiminen on tärkeää, jotta ne kehittyvät mahdollisimman tasaisesti.

Peruspotkujen harjoittelemiseen käytetään myös niin sanottua tuhannen kosketuksen harjoitusta. Siinä pyritään yhteenlaskettuna tuhanteen kosketukseen eri potkuilla molempia jalkoja käyttäen. Footbagin pudotukset potkujen välillä eivät haittaa ja niitä tulee aluksi paljon. Tässäkin harjoituksessa on tärkeää muistaa käyttää molempia jalkoja. Vaikka harjoituskerran jälkeen kehittyy selkeästi, on suositeltavaa, että päivässä käydään läpi korkeintaan yksi tuhannen kosketuksen sarja. Kokemattomilla pelaajilla voivat jalat kipeytyä nopeasti ja tämä kannattaa ottaa huomioon aloittaessa.

Myös varustus on tärkeä osa peliä — liian raskaat vaatteet heikentävät suoritusta ja rasittavat lihaksia turhaan. Sopivat vaatteet ovat shortsit ja kevyt t-paita. Kenkien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kenkien sivujen ja jalkapöydän tasaisuuteen, jotta footbag kuolettuisi helpommin ja pomppaisi suoraan potkusuuntaan. Skeitti- ja tenniskengistä löytyy yleensä hyviä malleja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Footbag.