Flin Flon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Flin Flon
Kalliolle rakennettu kaupunki.
Kalliolle rakennettu kaupunki.

Flin Flon

Koordinaatit: 54°46′0″N, 101°51′0″WKoordinaatit: 54°46′0″N, 101°51′0″W

Valtio Kanada
Provinssi Manitoba ja Saskatchewan
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
 – Pormestari George Fontaine
Kunnanvaltuusto 6 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,25 km²
Korkeus 300 m
Väkiluku (2011) 5 592
 – Tiheys 344,1 as./km²
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
Postinumero R8A xxx
Suuntanumero(t) 204

Flin Flon on kaupunki Manitoban ja Saskatchewanin provinssien rajalla Kanadassa. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan kaupungissa asui 5 592 asukasta.[1][2]

Kaupunki on perustettu 1927 alueelta kuparia ja sinkkiä kaivaneen kaivosyhtiö Hudson Bay Mining and Smeltingin toimesta. Canadian National Railway rakensi kaupunkiin rautatielinjan vuonna 1928, ja kaivosyhtiö rakensi kaupunkiin kaivoksen lisäksi sulattamon ja 101 megawatin vesivoimalaitoksen Island Fallsiin Saskatchewanin puolelle.

Kaupungin asukasluku kasvoi huomattavasti suuren laman aikana 1930-luvulla, kun laman lannistamat maanviljelijät hylkäsivät ammattinsa ja ryhtyivät kaivostyöläisiksi. Yhdyskuntarakenne organisoitiin vuonna 1933 ja Flin Flonista tuli kaupunki vuonna 1970.

Flin Flon on edelleen kaivostoiminnan keskus, ja kaupunkiin on perustettu useita uusia kaivoksia. Kaupungin matkailuvaltteina ovat alueen runsaslukuiset järvet, ja siitä on tullut suosittu matkakohde.

Albertan ja Saskatchewanin rajalla sijaitsevan Lloydminsterin kaupungin tavoin Flin Flon sijaitsee kahden provinssin rajalla. Suurin osa Flin Flonin kaupungista sijaitsee kuitenkin Manitoban puolella. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Manitoban puoleisessa osassa asui 5 363 asukasta, ja loput 229 asuivat Saskatchewanin puolella.

Sinkintuotanto ja -jalostus tuottaa tavallisesti suuria rikkidioksidipäästöjä. Hudson Bay Mining and Smelting käyttää jalostustoiminnassaan tekniikkaa, joka poistaa suurimman osan päästöistä.

Flin Flon on jääkiekkolegenda Bobby Clarken synnyinpaikka. Kaupungissa toimii myös jääkiekkojoukkue Flin Flon Bombers.


Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi on peräisin J. E. Preston Muddockin kirjoittaman romaanin The Sunless City päähenkilöltä, Josiah Flintabbatey Flonatinilta. Tom Creighton löysi paperikantisen kirjan erämaasta malmiesiintymiä etsiessään. Tarinan sankari Flonatin ohjasi sukellusveneen pohjattoman järven halki, ja kulkiessaan kullan reunustaman aukon lävitse hän löysi maanalaisen maailman.[3]

Kun Creighton löysi kannattavan kuparisuonen, hän antoi kaivokselle nimeksi Flin Flon's Mine lyhentäen päähenkilön nimen. Kaivoksen ympärille kasvanut kaupunki otti nimen yleiseen käyttöön. Flin Flon on Kaliforniassa sijaitsevan Tarzanan ohella toinen kuvitteellisen hahmon mukaan nimetty paikkakunta.

Josiah Flintabbatey Flonatin on tunnustettu paikallisesti niin merkittäväksi hahmoksi, että paikallinen kauppahuone lyötätti arvoltaan kolmen Kanadan dollarin kolikoita, jotka kelpasivat maksuvälineiksi kaupungin alueella vuoden ajan. Kaupungissa sijaitsevan Flonatinin patsaan on suunnitellu sarjakuvapiirtäjä Al Capp.


Marihuanan tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flin Flon nousi kansainvälisiin otsikoihin vuonna 2000 kun Kanadan hallitus myönsi viiden vuoden sopimuksen saskatoonilaiselle Prairie Plant Systems -yhtiölle lääkekannabiksen tuotantoon. Yhtiö käytti hyväkseen hylättyä maanalaista kupari/sinkkikaivosta, ja kykeni tuottamaan noin 400 kilogrammaa lääkemarihuanaa vuosittain. Turvallisuussyistä tuotantotilat sijaitsivat 365 metrin syvyydessä, maan alla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Census Profile (Flin Flon: Manitoba) 2011. Statistics Canada. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi), (ranskaksi)
  2. Census Profile (Flin Flon: Saskatchewan) 2011. Statistics Canada. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi), (ranskaksi)
  3. How Flin Flon Got its Name The City of Flin Flon. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi)
  4. About Us Prairie Plant Systems Inc. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]