First North

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

NASDAQ OMX First North on OMX:n omistukseen kuuluva vaihtoehtoinen osakepörssi, joka on aloitti toimintansa Tanskassa vuonna 2005.[1] First North on tarkoitettu Pohjoismaissa toimiville pienemmille yrityksille. Nykyinen pörssi sai alkunsa, kun markkinapaikkana toiminut Tukholman Nya Marknaden vaihtoi nimensä First Northiksi kesäkuussa 2006.[1] Myöhemmin First North on laajentanut toimintaansa myös Islantiin tammikuussa 2007 ja Helsinkiin huhtikuussa 2007.

First North eroaa tavallisesta osakepörssistä, esimerkiksi normaaleja pörssiyhtiöitä koskevat juridiset velvoitteet eivät koske First North -yhtiöitä. Muutenkin First North on säännöiltään ja vaatimuksiltaan lievempi kuin esimerkiksi Pohjoismainen lista.[2] Yhtiöt jotka ovat listautuneet First Northiin eivät voi kutsua itseään pörssinoteeratuiksi tai pörssiyhtiöiksi.

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta yritys voitaisiin ottaa kaupankäynnin kohteeksi, sen on täytettävä First Northin säännöt. Yleiset vaatimukset ovat, että yrityksellä on oltava riittävä tarjonta ja kysyntä. Yrityksen on julkaistava yhtiöesite ja sillä on oltava tiedottamisvaatimusten noudattamista varten tarvittava organisaatio ja henkilökunta. Lisäksi First North -yhtiöllä on oltava koko ajan voimassaoleva sopimus Certified Adviserin kanssa,[3] joka valvoo että yhtiö noudattaa First Northin sääntöjä myös osakekaupan alkamisen jälkeen.[3] Yhtiön on myös allekirjoitettava kaupankäyntiä First Northissa koskevat yleiset ehdot.[3]

Listatut suomalaisyritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanne 12.12.2014, 10 yritystä Suomesta: [4]

Certified Adviser[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritysten valvojan rooli on First Northissa varattu hyväksytyille neuvonantajille (certified advisors, CA). Kaupankäynnin kohteeksi hyväksytyllä yhtiöllä on oltava sopimus neuvonantajan kanssa ja neuvonantajalla puolestaan sopimus pörssin kanssa. Hyväksytty neuvonantaja varmistaa, että yhtiö täyttää kauppapaikan vaatimukset ja voimassa olevat velvoitteet.[5] Suomessa sertifioituja neuvonantajia on muun muassa ProMan Oy ja Heiroth Capital Oy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b OMX launches the alternative market First North in Sweden 16.5.2006. Cision Wire. Viitattu 31.7.2009. (englanniksi)
  2. Miten First North eroaa listautumisesta Pohjoismaiselle listalle? NASDAQ OMX Group. Viitattu 31.7.2009.
  3. a b c Vaatimukset osakkeiden ottamiseksi kaupankäynnin kohteeksi NASDAQ OMX Group. Viitattu 31.7.2009.
  4. First North - Osakkeet Viitattu 19.8.2014.
  5. Pörssin ”eskari” First North: suomalaisia yhtiöitä odotetaan listoille marraskuussa Pörssisäätiö. Viitattu 15.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]