Finn Rescue Team

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Finn Rescue Force)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Finn Rescue Team (FRT) on Suomen kansainväliseen pelastustoimintaan koulutettu pelastuskomennuskunta. FRT toimii maailmalla ja mahdollisesti myös kotimaassa tapahtuvien luonnononnettomuuksien pelastustehtävissä Suomen valtion lähettämänä, mutta sitä voidaan käyttää myös muissa kriisitilanteissa, kuten humanitaarisissa tehtävissä tai muiden operaatioiden tukitehtävissä.

Operaatioihin osallistumisesta päättää pelastusylijohtaja, poliittisesta päätöksenteosta vastaa Sisäasiainministeriö.

FRT:n kalusto on valmiiksi pakattu muun muassa lentokuljetuksia varten ja sijoitettuna Kriisinhallintakeskuksen varastolle Kuopion Pelastusopiston yhteydessä toimivalle logistiikkakeskukselle.

Rekrytointi ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2010 alkaen osallistuminen on ollut mahdollista kaikille pelastustoiminnan eri alojen ammattilaisille ja asiantuntijoille. Toimintaan halukkaat voivat hakea tehtäviin lähettämällä hakemuksen Kriisinhallintakeskukselle, joka kutsuu heitä koulutukseen ja sen jälkeen hälytysmuodostelmaan. Kriisinhallintakeskus valitsee operaatioihin lähtijät ja solmii heidän kanssaan työsopimuksen tehtävän ajaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FRF perustettiin vuonna 1993, ja se koostui alun perin Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen pelastuslaitosten vapaaehtoisesta pelastushenkilökunnasta. Hakeutuminen toimintaan oli pääsääntöisesti mahdollista vain näiden pelastuslaitosten henkilöstölle.

2.12.2009 FINNRESCUE:n johtoryhmä, johon kuuluu sopimuspelastuslaitosten, sisäasiainministeriön ja Kriisinhallintakeskuksen edustajat, päättivät kokouksessaan yksimielisesti, että sopimus sisäasiainministeriön ja viiden FRF pelastuslaitoksen kanssa irtisanotaan vanhentuneena ja toiminnassa siirrytään uuteen käytäntöön. Sisäasiainministeriö tekee vuosittain Kriisinhallintakeskuksen kanssa tulossopimuksen, johon kuuluvat myös FRF:n rekrytointi, koulutus ja tehtävään.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen kansainvälisen pelastuskomennuskunnan Finnrescuen toiminta laajenee Valtioneuvosto. 7.12.2009. Arkistoitu 23.5.2018. Viitattu 22.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.