Fabrício Werdum

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Fabricio Werdum)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fabrício Werdum
Henkilötiedot
Syntynyt30. heinäkuuta 1977 (ikä 46)
Porto Alegre, Brasilia
Kansalaisuus  Brasilia
Vapaaottelija
Lempinimi Vai Cavalo
Aktiivisena 2002–
Pituus 193 cm
Paino 109 kg
Painoluokka Raskassarja
Kätisyys oikea
Taistelutyyli brasilialainen jujutsu, judo, thainyrkkeily[1]
Tilastot
Ottelut 34
Voitot 24
– tyrmäyksellä 6
– luovutuksella 12
– päätöksellä 6
Tappiot 9
– tyrmäyksellä 3
– päätöksellä 6
Tasapelit 1
Aiheesta muualla
www.fabriciowerdum.com.br

Fabrício Werdum (s. 30. heinäkuuta 1977 Porto Alegre, Brasilia) on brasilialainen raskaansarjan vapaaottelija ja entinen UFC:n raskaansarjan mestari. Hän on otellut myös Strikeforcessa ja Pridessa. Parhaimmillaan hän selvisi Priden avoimenluokan turnauksessa neljännesvälieriin, jossa Werdum kuitenkin hävisi Antônio Rodrigo Nogueiralle tuomariäänin.[2] Werdum on voittanut muun muassa Alistair Overeemin ja Fjodor Jemeljanenkon. Vapaaottelun lisäksi Werdum on voittanut kaksi kultamitalia lukkopainin maailmanmestaruuskisoissa vuosina 2007 ja 2009, sekä IBJJF:n brasilialaisen jujutsun maailmanmestaruuden vuonna 2004.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fabrício Werdum syntyi Porto Alegressa, jossa hän eli koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Werdum aloitti brasilialaisen jujutsun harjoittelun ollessaan suunnilleen 13- tai 14-vuotias, kun hänen silloisen tyttöystävänsä ex-poikaystävä kuristi hänet tajuttomaksi triangelikuristuksella. Myöhemmin hän alkoi myös harjoitella judoa, lukkopainia, thainyrkkeilyä sekä vapaaottelua. Hän alkoi kilpailla brasilialaisessa jujutsussa ja lukkopainissa vain muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen.

Myöhemmin hän muutti äitinsä luo Madridiin. Saavuttuaan Madridiin hänellä oli jo purppura vyö brasilialaisessa jujutsussa ja 22-vuotiaana hän alkoi opettaa lajia Madridissa. Vaikka hän harjoittelikin vain valko- ja sinivöisten kanssa, hän voitti samana vuonna brasilialaisen jujutsun raskaansarjan maailmanmestaruuden. Kolme vuotta myöhemmin mestari Sylvio Behring myönsi hänelle ensimmäisen mustan vyön.

Vapaaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Werdum otteli ensimmäisen ammattilaisottelunsa 16. kesäkuuta 2002 Englannissa. Hän voitti Tengiz Tedoradzen ensimmäisessä erässä triangelikuristuksella. Werdum otteli tämän jälkeen vielä yhden ottelun Englannissa James Zikicia vastaan, joka päättyi tasapeliin. Hän matkasi yhden ottelun ajaksi Marokkoon, jossa Werdum voitti Kristof Midoux'n triangelikuristuksella.

Jungle Fight[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Werdum otteli ensimmäisen kerran Brasiliassa 2003, kun uusi vapaaotteluorganisaatio Jungle Fight piti ensimmäisen tapahtumansa Manaussa syyskuussa 2003. Hän voitti ottelunsa Gabriel Gonzagaa vastaan teknisellä tyrmäyksellä lyönnein kolmannessa erässä. Myöhemmin toukokuussa 2004 Werdum oli mukana Jungle Fightin toisessa tapahtumassa, jossa hän kohtasi uransa viimeistä otteluaan käyneen Ebenezer Fontes Bragan. Werdum voitti ottelun tyrmäyksellä toisen erän alussa.

Pride[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden ottelun jälkeen Brasiliassa Werdum siirtyi Japaniin, Priden organisaatioon. Hän otteli ensimmäiseksi tuolloin uraansa lopettelevaa Tom Eriksonia vastaan, jonka Werdum voitti takakuristuksella ensimmäisessä erässä. Toisen vastustajansa hän kohtasi elokuussa 2005. Venäläinen Roman Zentsov oli M-1 Globalin entinen raskaansarjan mestari, mutta oli kärsinyt juuri kolmen ottelun tappioputken. Werdum voitti hänet ensimmäisessä erässä kuuden minuutin jälkeen triangelikuristuksella. Lokakuussa 2005 Werdum koki ensimmäisen tappionsa vapaaottelussa hävittyään hajaäänin Sergei Kharitonoville. Kharitonov oli edellisvuonna selvinnyt Priden raskaansarjan turnauksessa välieriin. Werdum kohtasi seuraavaksi entinen brasilialaisen jujutsun maailmanmestarin John-Olav Einemon, joka oli vapaaottelussa voittamaton ennen ottelua tilastolla 5–0. Helmikuussa 2006 käyty kamppailu päättyi Werdumin voittoon tuomariäänin.

Werdum osallistui seuraavaksi Priden avoimenpainoluokan turnaukseen. Hän kohtasi toukokuussa 2006 avauskierroksella Alistair Overeemin, jonka hän voitti kimuralla toisessa erässä. Toisella kierroksella Werdum kohtasi Priden entisen tilapäisen raskaansarjan mestarin Antônio Rodrigo Nogueiran, jolle hän hävisi tuomariäänin.

UFC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Priden jälkeen Werdum siirtyi ottelemaan UFC:hen ja kohtasi 21. huhtikuuta 2007 entisen raskaansarjan mestarin Andrei Arlovskin, joka oli juuri edellisvuonna menettänyt mestaruutensa. Werdum hävisi kamppailun tuomariäänin.

Tappion jälkeen Werdum voitti seuraavat kaksi ottelua teknisellä tyrmäyksellä 2008. Ensin Gabriel Gonzagan ja sen jälkeen entisen WEC:n raskaansarjan mestarin Brandon Veran. Werdumin vuosi 2008 päättyi tyrmäystappioon Junior dos Santosia vastaan, joka otteli ensimmäisen ottelunsa UFC:ssä. Tappion jälkeen UFC purki Werdumin sopimuksen, jota Werdum itse ei tiennyt ja oletti sen aluksi olleen huhu.[3]

Strikeforce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Werdum allekirjoitti vapaana-agenttina sopimuksen Strikeforcen kanssa ja ilmoitti saman tien olleensa halukas ottelemaan tuolloin Strikeforcen raskaansarjan mestaria Alistair Overeemia vastaan, jonka hän oli voittanut Pridessa.[4] Werdum voitti ensimmäisen ottelunsa Strikeforcessa Mike Kylea vastaan elokuussa 2009 giljotiinikuristuksella ensimmäisen minuutin jälkeen. Seuraavaksi Werdum kohtasi marraskuussa 2009 entisen Cage Warriorsin ja EliteXC:n raskaansarjan mestarin Antônio Silvan, jonka hän voitti tuomariäänin.

Kolmannessa ottelussaan Werdum nousi maineeseen, kun hän kohtasi entisen Priden raskaansarjan mestarin Fjodor Jemeljanenkon. Kesäkuussa 2010 käydyssä ottelussa Werdum voitti ottelun triangelikäsilukolla ensimmäisen erän alussa, joka katkaisi Jemeljanenkon 28 ottelun tappiottoman putken.[5] Useat uutissivustot, kuten MMAFighting äänestivät voiton vuoden 2010 luovutukseksi. Seuraavaksi Werdum otteli kahdeksan ottelijan turnauksessa Strikeforce raskaansarjan mestaruudesta. Hänen turnaus jäi kuitenkin lyhyeksi hävittyään ensimmäisellä kierroksella Alistair Overeemille tuomariäänin (27–30, 27–30, 28–29).

Paluu UFC:hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Werdum teki paluun UFC:hen 4. helmikuuta 2012, kun hän kohtasi Roy Nelsonin. Werdum voitti ottelun tuomariäänin (30–27, 30–27, 30–27).

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFC
  • Raskaansarjan mestaruus (kerran)
    • Tilapäinen raskaansarjan mestaruus (kerran)
  • Illan ottelu -palkinto (kerran)
  • Illan suoritus -palkinto (kaksi kertaa)
Strikeforce

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fabricio "Vai Cavalo" Werdum MMA-Core Viitattu 6.3.2012 (englanniksi)
  2. Pride FC - Critical Countdown Absolute Sherdog Viitattu 6.3.2012 (englanniksi)
  3. Werdum Reportedly Released From UFC; Heavyweight Denies Departure mmafrenzy.com 11.11.2008 Viitattu 5.5.2017 (englanniksi)
  4. Fabricio Werdum joins Strikeforce heavyweight roster mmafighting.com 13.4.2009 Viitattu 5.5.2017 (englanniksi)
  5. Strikeforce: Fabricio Werdum defeats Fedor Emelianenko in shocker latimes.com 26.6.2010 Viitattu 5.5.2017 (englanniksi)