Fabiola Mora y Aragón

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuningatar Fabiola vuonna 1969

Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón eli belgialaisten kuningatar Fabiola (s. 11. kesäkuuta 1928 Madrid) on Belgian kuningatar ja kuningas Baudouin I:n leski. Hän on kaikkiaan seitsemänlapsisen espanjalaisen aatelisperheen kolmanneksi vanhin tytär. Hänen isänsä oli Moran kreivi ja Casa Rieran markiisi Gonzalo de Mora Fernández Riera del Olmo ja äitinsä Blanca de Aragón y Carrillo de Albornoz Barroeta-Aldamar y Elío.

Sairaanhoitajaksi valmistumisensa jälkeen kuningatar Fabiola työskenteli madridilaisessa sairaalassa. Hän julkaisi nuorena sarjan lapsille tarkoitettuja kertomuksia, joka oli kokoelmana nimeltään Kaksitoista lumoavaa satua. 15. joulukuuta 1960 hän avioitui Brysselissä belgialaisten kuninkaan Baudouin I:n kanssa. Hän oli kuningas Leopold III:n ja kuningatar Astridin vanhin poika. Kuninkaallisella avioparilla ei ollut lapsia, ja he elivät hyvin yksinkertaista elämää Laekenin linnassa. He kumpainenkin olivat syvällisesti katolisia ja omaksuivat uuden karismaattisen liikkeen oppeja.

Vuosina 1960–1993 kuningatar Fabiola oli Belgian valtakunnan ensimmäinen nainen. Hän oli uutterasti miehensä rinnalla osallistumassa virallisiin tilaisuuksiin, matkoilla ulkomaille tapaamaan vieraiden valtioiden päämiehiä sekä vastaanottamassa Brysselissä vierailevia valtionpäämiehiä. Hän on ollut perustamssa Sosiaalisen turvan sihteeristoä, joka vuosittain vastaanottaa tuhansia ahdinkoon joutuneiden belgialaisten avunpyyntöjä. Järjestö pyrkii löytämään ratkaisuja yhteistyössä ministeriön ja sosiaaliturvaviraston kanssa. Hän on myös Belgian Unicefin suojelija. Hän on ollut myös hyvin kiinnostunut vammaistenhuollosta ja perusti vuonna 1967 tarkoitusta varten kuningatar Fabiolan säätiön mielenterveysongelmista kärsiville. Kuningatar kävi usein vierailuilla alan laitoksissa. Fabiola edusti kuningas Baudouin I:n kanssa Belgiaa vuonna 1990 New Yorkissa pidetyssä Yhdistyneiden kansakuntien ensimmäisessä lapsille omistetussa huippukokouksessa. Kulttuurin saralla kuningatar Fabiola on vuodesta 1965 lähtien toiminut kuningatar Elisabetin kansainvälisen musiikkikilpailun kunniapuheenjohtajana. Kuningatar Fabiola on niin ikään toinen Belgian kuningashuoneen jäsen, joka on nimitetty Belgian kuninkaallisen lääketieteellisen akatemian kunniajäseneksi.

Kuningas Baudouin kuoli Espanjassa 31. heinäkuuta 1993. Kuningatar osoitti valkoisella suruasullaan suunnatonta arvonantoa, sillä hän oli valinnut sielunmessun teemaksi toivon. Vuodesta 1993 lähtien hän on vähentänyt julkisia esiintymisiään, jotta hän ei varjostaisi kälynsä kuningatar Paolan esiintymistä. Vuonna 1998 Fabiola muutti pois Laekenin linnasta ja asuu nykyisin huomattavasti vaatimattomammassa Stuyvenbergin linnassa. Miehensä kuoleman jälkeen on myös toiminut Kuningas Baudouin -säätiön kunniapuheenjohtajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]