Faaraon sikarit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Faaraon sikarit
Les Cigares du pharaon
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kansitaiteilija Hergé
Suomennos
Suomentaja Jukka Kemppinen
Kustantaja Otava
Julkaistu 1972
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-01085-9
Sarja: Tintti
Edeltävä Tintti Amerikassa
Seuraava Sininen lootus
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Faaraon sikarit on vuonna 1934 julkaistu Tintti-sarjakuva, joka on viides Hergén piirtämämä ja kuvittama sarjan osa. Suomessa albumi julkaistiin vuonna 1972 Jukka Kemppisen suomentamana.[1] Albumin pohjalta on tehty myös 37-minuuttinen animaatio.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tintti on risteilyaluksella matkalla Port Saidiin. Laivan kannella Tintti huomaa tuulen mukana lentävän paperin, jonka nappaamisessa hän epäonnistuu. Paperin omistaja, hajamielinen professori Filemon Tornado tajuaa paperin olleen pelkkä matkaesite ja näyttää Tintille vanhalta papyrukselta faarao Kih-Oskhin haudan kartan. Kaikki hautaa etsineet tiedemiehet ovat kadonneet salaperäisesti. Tintti kohtaa elokuvayhtiö Galaxy Picturesin johtajan, herra Roberto Rastapopouloksen.

Tintin yllätykseksi Dupont ja Dupond pidättävät hänet. Kaksikko löytää Tintin pöytälaatikosta kokaiinia ja lukitsevat tämän ruumaan. Port Saidin satamassa Tintti pakenee ikkunasta erääseen kalastusveneeseen, jonka omistaja vie hänet Port Saidiin, missä hän tapaa professori Tornadon. He lähtevät Kairoon, josta he matkustavat pyramideille. Tarkan kartan ja Tornadon hyvän suuntavaiston avulla he löytävät haudan. Tintti löytää Miloun kaivamasta kuopasta sikarin, jonka vyössä on Kih-Oskhin merkki. Yllättäen Tintti huomaa Tornadon kadonneen. Istahdettuaan haudalle, sen seinässä oleva Kih-Oskhin merkki aukeaa ovena ja paljastaa tien faaraon hautakammioon. Tintti löytää rivillisen sarkofageja, joissa ovat kaikki hautaa etsineet tiedemiehet ja näiden kuvat. Kammiossa on myös kolme tyhjää sarkofagia ja kuvat Tornadosta, Tintistä ja Milousta. Tintti löytää kymmenistä puulaatikoista sikareita. Huoneeseen ilmestyvän nukutusaineen vuoksi Tintti menettää tajunsa.

Seuraavana yönä rannalle saapuva kamelikaravaani antaa lastina olevat sarkofagit rannikkovesissä oleilevalle laivalle. Pian näköpiiriin ilmestyy rannikkovartiosto, minkä lähestyessä laivan miehistö heittää sarkofagit mereen. Palattuaan tajuihinsa Tintti avaa sarkofaginsa ja huomaa olevansa merellä. Hän sitoo Miloun sarkofagin omaansa. Pian Tintti havaitsee merellä ajelehtivan Tornadon, joka kuitenkin erkanee kauemmaksi Tintistä. Merellä puhkeaa myrsky. Tintti herää puisen laivan ruumassa. Noustessaan kannelle Tintti tapaa kapteenin ja Oliveira da Figueiran. Kapteeni kertoo löytäneensä Tintin myrskyssä sarkofagissa kymmenen mailin päässä Arabian rannikosta. Tintin pyynnöstä kapteeni laskee hänet Arabian rannikolle.

Seuraavana päivänä Tintti siepataan autiomaassa. Hän palaa tajuihinsa šeikin leirissä. Kuultuaan Tintin nimen šeikki ottaa hänet avosylin vastaan ja lähettää hänet matkaan hevosella. Matkallansa Tintti näkee aution kaupungin kalliolla ja kuulee naisen kiljuntaa. Pian hän näkee kaksi miestä ruoskimassa naista. Tintti ajaa miehet tiehensä, mutta tajuaa tapahtuman olleen osa elokuvaprojektia. Elokuvan tuottaja, herra Rastapopoulos ei ota tekoa pahitteeksi, vaan kertoo heidän suuresta spektaakkelistaan, jonka nimeksi tulee Arabin kosto ja että kallion päällä oleva kaupunki oli heidän elokuvaansa varten rakennettu. Tintti palaa takaisin laivalle, josta hän löytää lukuisia piilotettuja kiväärejä, konepistooleja ja -kiväärejä sekä kranaatteja. Kapteeni yllättää Tintin ja jättää tämän sidottuna laivalle. Milou katkaisee Tintin siteet, mutta yllättäen laivalle saapuvat Dupont ja Dupond, jotka tutkivat asekauppaa. Tintti pidätetään syyllisenä asekaupasta, mutta Milou pudottaa kranaatin maahan ja poliisit pakenevat kauhuissaan laivalta.

Tintti jatkaa matkaansa kohti sisämaata. Juodessaan leilistä siihen osuu luoti, minkä vuoksi Tintti jatkaa matkaansa autiomaassa ilman vettä ja näkee kangastuksia. Myöhemmin Tintti saapuu kaupunkiin, jossa vallitsee sotatila. Tintti kysyy kaaoksen syytä eräältä sotilaalta, joka kertoo kahden buaran hyökänneen šeikin kimppuun ja että kaupungissa pelätään sotaa. Tintti löytää everstin toimistosta sikarivyön, jossa on Kih-Oskhin merkki. Penkoessaan laatikoita hän löytää sikarilaatikon, mutta yllättäen eversti saapuu toimistoon. Tintti tuomitaan kuolemaan vakoojana. Juonessa mukana oleva korpraali kertoo Tintille, että sotilaat ampuvat tyhjillä panoksilla ja että Tintin on tuuperruttava maahan ja esitettävä kuollutta. Hänet haudataan, mutta hänen ylleen pistetään puulevy ja hänelle annetaan hengitysputki. Yöllä kaksi huppupäistä miestä kaivavat haudan auki ja piiloutuvat Tintin kanssa erääseen pieneen taloon. Miehet paljastuvat Dupontiksi ja Dupondiksi. Eversti joukkoineen pääsee Tintin jäljille, mutta tämä pakenee kaupungista pienlentokoneella.

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneen polttoaine loppuu viidakon yllä, mutta Tintti ja Milou selviävät pakkolaskusta. Tintti arvelee olevansa Intiassa ja varmistuu asiasta löydettyään viidakosta sairaan norsun. Tintti löytää puista faarao Kih-Oskhin merkkejä, jotka ovat juuri maalattuja. Tintti kohtaa professori Tornadon, joka Tintin hämmästykseksi kutsuu itseään Ramses II:ksi. Tintti, Milou ja Tornado ratsastavat erääseen intialaiseen kotiin, jonka isäntä kertoo tohtori Finneyn juuri silloin olevan heillä kylässä. Finney sanoo, että Tornado täytyy toimittaa mielisairaalaan. Tintti tutustuu erääseen tikariin, jonka isäntä kertoo saaneensa eräältä fakiirilta, joka on kertonut sen putoavan suuressa vaarassa olevan henkilön eteen. Isäntä ottaa tikarin seinältä antaakseen Tintin katsoa sitä tarkemmin, mutta tikari putoaa suoraan Tintin eteen. Tintti uskoo tapahtuneen olevan pelkkää sattumaa. Tornadon huoneesta kuuluu kiljaisu, minkä jälkeen he näkevät hänen paenneen ja ikkunan olevan auki. Alhaalta kuuluu talossa vieraana olevan rouva Snowbalin kauhistunut avunhuuto. Rouva kertoo nähneensä ulkona kummituksen. Pöydällä ollut tikari on kadonnut.

Tintti ja Milou lähtevät etsimään Tornadoa mukanaan tohtori Finneyn kirje mielisairaalaan. He kohtaavat Tornadon, joka yrittää surmata Tintin tikarilla, mutta epäonnistuu. Tornado kertoo mustien silmien käskeneen häntä. Tintti käskee Tornadoa palaamaan silmien luo. Tintti seuraa Tornadoa silmille ja saa selville erään fakiirin olevan kaiken takana. Tintti yrittää pidättää fakiiria, joka kuitenkin hypnotisoi hänet. Tornado nappaa Tintin aseen ja ampuu puuhun, josta tippunut pähkinä osuu fakiirin päähän. Tintti ottaa haltuunsa Tornadon aseen, mutta fakiiri pääsee pakenemaan. Tintti miettii miestä, joka osaa kirjoittaa ja päätyy ajatuksissaan Zlotskyyn, joka oli vieraana talossa, jossa hän tapasi tohtori Finneyn. Tintti lähtee Tornadon tapaamaan Zlotskya, joka kertoo alueella liikkuvasta huumekaupasta. Zlotsky aikoo paljastaa huumekaupan johtajan, mutta hän saa myrkkynuolen niskaansa ja tulee hulluksi. Tintti lähtee Tornadon ja Zlotskyn kanssa mielisairaalaan. Hoitaja kertoo näyttävänsä Tintille huoneen, johon Tornadon ja Zlotskyn voisi asettaa, mutta hän lukitseekin Tintin huoneeseen. Joku väärensi kirjettä, jonka Finney lähetti Tintin matkassa tohtorille.

Pian Tintti pakenee mielisairaalasta läheiseen junaan. Seuraavalla asemalla sotilaat ottavat mielisairaalasta karanneeksi syytetyn Tintin kiinni. Tinttiä viedään pakkopaidassa takaisin mielisairaalaan, mutta kuljetusauto ajaa kolarin ja Tintti päsee pakenemaan. Rawdaboutalahin maharadža tapaa Tintin ja poimii tämän kyytiinsä. Tintti pelastaa maharadžan tiikeriltä, minkä kunniaksi hän pääsee vieraaksi palatsiin. Maharadža kertoo, että seudun ihmiset ovat pakotettu viljelemään unikkoa, joka sisältää myrkyllistä oopium-uutetta.

Rautatiellä Tintistä eroon joutunut Milou seuraa junaa ja tapaa radalla lehmän, jonka hän ei usko olevan pyhä eläin. Lehmä kiivastuu, mutta Milou puree sen jalkaa. Tapahtuman nähneet kyläläiset aikovat uhrata Miloun jumalalleen pyhän eläimen vahingoittamisesta, mutta Dupont ja Dupond pelastavat Miloun.

Seuraavana yönä Tintin aiemmin kohtaama fakiiri ampuu maharadžaa myrkkynuolella. Seurattuaan fakiiria Tintti löytää puuhun rakennetun salakäytävän, joka johtaa maan alle. Tintti naamioituu ja soluttautuu huumekauppiaiden kokoukseen. Osallistujat joutuvat kertomaan johtajalle salasanan, jotta hän saisi selville heidän joukossaan olevan kavaltajan. Tintti arvaa salasanan vahingossa ääneen, minkä jälkeen jokaisen osallistujan on tultava viereiseen huoneeseen kertomaan edellisen kokouksen salasana. Tintti joutuu huoneeseen ensimmäisenä, minkä vuoksi hän tyrmää kaikki huoneeseen tulijat yksi kerrallaan ja paljastaa näiden kasvot. Paikalle saapuu Dupont ja Dupond sekä maharadža ja Milou.

Maharadžan poika siepataan. Tintti lähtee sieppaajien perään ja tavoittaa nämä kapealla vuoristotiellä. Sieppaajien auto syöksyy rotkoon, mutta tämä paljastuu hämäykseksi kaappaajien yrittäessä pudottaa ison kiven Tintin päälle. Yrityksen epäonnistuessa fakiiri aikoo hypnotisoida Tintin, mutta toisen sieppaajan vahingossa alas tönäisemä kivi osuu fakiirin päähän tainnuttaen hänet. Jäljellä oleva sieppaaja menee kielekkeen reunalle heittääkseen kiven Tintin päälle, mutta kieleke pettää ja tämä tuntematon johtaja putoaa rotkoon.

Tintille selviää, että faarao Kih-Oskhin hauta oli huumekauppiaiden Kairon päämaja ja että siellä olleet sikarit sisälsivät oopiumia. Tämä oli roistojen tapa kuljettaa huumeet paikasta toiseen, sillä sikarien kuljetus ei ollut laitonta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faaraon sikarit suomalainen.fi. Viitattu 2.7.2012.
  2. Tintin seikkailut: Faaraon sikarit LevykauppaAX. Viitattu 2.7.2012.


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.