FREMM-luokan fregatti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
FREMM
FREMM-DCN.svg
Tekniset tiedot
Uppouma 6 000
Pituus 142 m
Leveys 20 m
syväys 5 m
Koneteho GE/Avio LM 2500 G4 kaasuturbiinit (yht. 34 MW)
Nopeus +27 solmua
Aseistus
Ilmatorjunta MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset
Otobreda 76 mm konetykki
Meritorjunta MU90 -torpedot
Exocet -meritorjuntaohjukset (Ranska)
Otomat/Teseo -meritorjunta/maasta-maahan -ohjukset (Italia)
Muu aseistus riippuu versiosta

FREMM-luokan monitoimifregatit (ransk. Frégate multi-mission tai ital. Fregata Europea Multi-Missione) ovat monikansallisia nykyaikaisia sotalaivoja. Kooltaan ne määritellään fregateiksi, jotka nykyaikana ovat keskikokoisia sotalaivoja. Monikäyttöisyys merkitsee kykyä sukellusvene-, pinta- ja ilmatorjuntaan sekä mahdollisuuteen iskeä myös maalle. Laivatyypin ovat kehittäneet ranskalanen DCN ja italialainen Fincantieri.

Ranskan merivoimat on suunnitellut 11 ja Italian laivasto 10 aluksen hankintaa. Ensimmäisen aluksen palvelukseen oton pitäisi tapahtua 2012. Yhteistyötä on laajentanut muodostettu koalitio , jonka tehtävänä oli luoda yhteinen seuraavan sukupolven fregatti. Vuonna 2009 rakenteilla oli kolme alusta, yhteensä niitä on tarkoitus rakentaa 28 kappaletta.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksia on tarkoitus valmistaa kolmea eri versiota: sukellusveneentorjunta- ,ilmatorjunta- ja yleisfregatti. Näistä ilmatorjuntafregatti eli FREDA on suunniteltu Ranskan merivoimille ja yleisfregatti Italian laivastolle. Maat voivat käyttää maiden asevoimien hyväksymiä järjestelmiä, jotka voivat siten hieman poiketa toisistaan.

Versioista huolimatta alusten runko ja pääosa aseistuksesta on kaikilla aluksilla sama. Yhteinen aseistus koostuu seuraavista järjestelmistä:

  • MU90 torpedot
  • Exocet block 3 -meritorjuntaohjukset (ranskalaisilla aluksilla)
  • Teseo/Otomat Mk-2/A block 4 meritorjunta-/maasta-maahan ohjukset (italialaisilla aluksilla)
  • MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset SYLVER laukaisualustalla
  • Otobreda 76 mm -konetykki Davide ammuksilla
  • kaksi kevyttä tykkiä (20 mm ranskalaisilla ja 25 mm italialaisilla aluksilla)
  • NH90 -helikopteri ja mahdollisuus käyttää italialaisten käyttämää EH-101 versiota.

Sukellusveneentorjuntafregatilla on lisäksi vedettävä kaikuluotain Captas UMS 4249, muita torpedoita, MILAS sukellusveneentorjuntaohjukset ja monikeilakaikuluotain. Näistä kaksi viimeistä ainoastaan Italian laivaston sukellusveneentorjuntafregateilla.

Yleiskäyttöfregatin varusteina ovat yhteisen aseistuksen lisäksi:

  • Otobreda 127/64 LW -järjestelmä ohjautuvilla ammuksilla, joiden kantama on aina 120 kilometriin asti (italialaisilla aluksilla)
  • SCALP Naval -risteilyohjukset, joiden kantama on 1 500 km:iin asti (ranskalaisilla ja kreikkalaisilla aluksilla)

Horizon-luokan fregattien jatkohankinnoista luovuttuaan Ranska ryhtyi kehittämään FREMM:in ilmatorjuntaversiota, joka sai nimen FREDA (ransk. Frégates de défense aériennes). Alusten aseistuksena olisi joko 24 MICA VL sekä 32 Aster 30 ohjusta tai 16 Aster 30 ja 16 SCALP Naval ohjusta. Ilmatorjuntaohjusten lisäksi alusten varustuksena olisi yhteiset asejärjestelmät 76 millimetrin tykkeineen ja merimaaliohjuksineen.

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska on tilannut yhdeksän alusta korvaamaan Tourville- ja Georges Leygues -luokkien sukellusveneentorjuntafregatit ja lisäksi kaksi FREDA fregattia korvaamaan kaksi Cassard-luokan ilmatorjuntafregattia.[1]

Italia on suunnitellut neljän sukellusveneentorjunta- ja kuuden yleisfregatin hankintaa, millä on tarkoitus korvata kahdeksan Maestrale- ja neljä Lupo-luokan fregattia.[4]


24. lokakuuta 2007 ilmoitettiin Marokon tilaavan yhden aluksen laivastolleen korvaamaan palveluksessa oleva Descubierta-luokan korvetti. Sopimus allekirjoitettiin 18. huhtikuuta 2008 ja tilatun aluksen valmistus on aloitettu kesällä 2008 Lorientissa DNCS telakalla Ranskassa ja sen nimi on oletettavasti Mohammed VI nykyisen hallitsijan mukaan. Alus otettiin palvelukseen 30. tammikuuta 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta FREMM-luokan fregatti.
  • Waters, Conrad: France's Aquitane: First French FREMM heralds a Renaissance for its Surface Fleet. World Naval Review 2013, 2012, IV. vsk, s. 97-107. Yorkshire, UK: Seaforth Publishing. ISBN 978-1-84832-156-4. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]