FREMM-luokan fregatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FREMM
Piirros suunnitellusta aluksesta
Piirros suunnitellusta aluksesta
Tekniset tiedot
Uppouma 6 000 t
Pituus 142 m
Leveys 20 m
Syväys 5 m
Koneteho GE/Avio LM 2500 G4 -kaasuturbiinit (yht. 34 MW)
Nopeus +27 solmua
Aseistus
Meritorjunta MU90-torpedot
Exocet-meritorjuntaohjukset (Ranska)
Otomat/Teseo-meritorjuntaohjukset (Italia)
Muu aseistus riippuu versiosta
Ilmatorjunta MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset
Otobreda 76 mm konetykki

FREMM-luokan monitoimifregatit (ransk. FRÉgate Multi-Mission tai ital. FRegata Europea Multi-Missione) on ranskalaisen DCNS/Armariksen ja italialaisen Fincantierin Ranskan ja Italian laivastoille kehittämä fregattiluokka. Luokan ensimmäinen valmistunut alus Aguitaine otettiin palvelukseen Ranskan laivastossa marraskuussa 2012 ja sen mukaan Ranskan laivaston alukset tunnetaan Aquitaine-luokkana. Italiassa alukset on nimetty Bergamini-luokaksi.

Italia ostaa kymmenen alusta kahtena versiona, yleis- ja sukellusveneentorjuntafregattina. Italian tilaamista aluksista kaksi viimeistä varustetaan maajoukkojen tukemiseen soveltuvin risteilyohjuksin. Ranska on tilannut yhdeksän sukellusveneentorjuntaan soveltuvan aluksen lisäksi kaksi ilmatorjuntafregattia (FREDA). Lisäksi Marokko on tilannut yhden sukellusveneentorjuntafregatin.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin oli tarkoitus valmistaa kolmea eri versiota: sukellusveneentorjunta-, yleis- ja maajoukkojen tukemiseen soveltuva fregatti, joiden piti korvata Ranskan ja Italian laivastoissa palveluksessa olevat fregatit. Suunnitelmissa oli 27 aluksen valmistus, joista 17 Ranskalle ja loput kymmenen Italialle. Suunniteltujen lisäksi oli tarkoitus myydä alusta halukkaille ulkopuolisille tilaajille. Puolustusbudjettien leikkakset aiheuttivat kuitenkin tilausten lukumäärän laskun ja maajoukkojen tukemiseen soveltuva versio jätettiin kokonaan pois suunnitelmasta.

Kaikkien alusten runko ja perusaseistus on sama. Yhteisenä aseistuksena on:

  • MU90 torpedot
  • Exocet block 3 -meritorjuntaohjukset (Ranska)
  • Teseo/Otomat Mk-2/A block 4 meritorjuntaohjukset (Italia)
  • MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset SYLVER laukaisualustalla
  • Otobreda 76 mm -konetykki Davide ammuksilla
  • kaksi kevyttä tykkiä (Ranska 20 mm ja Italia 25 mm)
  • NH90 -helikopteri ja mahdollisuus käyttää italialaisten käyttämää EH-101 versiota.

Sukellusveneentorjuntaversiossa on lisäksi vedettävä kaikuluotain Captas UMS 4249, muita torpedoita, MILAS sukellusveneentorjuntaohjukset ja monikeilakaikuluotain. Näistä kaksi viimeistä ainoastaan Italian laivaston aluksilla.

Yleiskäyttöfregatin varusteina ovat yhteisen aseistuksen lisäksi:

  • Otobreda 127/64 LW -järjestelmä ohjautuvilla ammuksilla, joiden kantama on aina 120 kilometriin asti (Italia)
  • SCALP Naval -risteilyohjukset, joiden kantama on 1 500 km:iin asti (Ranska)

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Aquitaine-luokka

Ranska on tilannut yhdeksän alusta korvaamaan Tourville- ja Georges Leygues -luokkien sukellusveneentorjuntafregatit ja lisäksi kaksi FREDA-fregattia korvaamaan Cassard-luokan ilmatorjuntafregatit.[1]

Italia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia on suunnitellut neljän sukellusveneentorjunta- ja kuuden yleisfregatin hankintaa, millä on tarkoitus korvata kahdeksan Maestrale- ja neljä Lupo-luokan fregattia.[2]

Muut maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24. lokakuuta 2007 ilmoitettiin Marokon tilaavan yhden aluksen laivastolleen korvaamaan palveluksessa oleva Descubierta-luokan korvetti. Sopimus allekirjoitettiin 18. huhtikuuta 2008 ja tilatun aluksen valmistus on aloitettu kesällä 2008 Lorientissa DNCS telakalla Ranskassa ja sen nimi on oletettavasti Mohammed VI nykyisen hallitsijan mukaan. Alus otettiin palvelukseen 30. tammikuuta 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta FREMM-luokan fregatti.
  • Waters, Conrad: France's Aquitane: First French FREMM heralds a Renaissance for its Surface Fleet. World Naval Review 2013, 2012, IV. vsk, s. 97-107. Yorkshire, UK: Seaforth Publishing. ISBN 978-1-84832-156-4. (englanniksi)
  • Waters, Conrad: Italian FREMMs Carlo Bergmaini (General Purpose) and Virginio Fasan (Anti-Submarine) Frigates. World Naval Review 2015, 2014, VII. vsk, s. 89-107. Yorkshire, UK: Seaforth Publishing. ISBN 978-1-84832-220-2. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]