Experimental Aircraft Association

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Experimental Aircraft Associationin logo.

Experimental Aircraft Association (EAA) on nykyisin kansainvälinen, alkujaan yhdysvaltalainen, harrasteenaan lentokoneita rakentavien ihmisten yhdistys, jonka päätoimipiste on Oshkoshissa, Wisconsinissa.

Entinen hävittäjälentäjä Paul Poberezny perusti EAA:n vuonna 1953. Vuonna 2010 organisaatioon kuuluu yli 170 000 jäsentä. Yhdistys perusti vuonna 1982 Oshkoshiin lentokonemuseon, jossa on 90 harrasterakenteista lentokonetta. Yhdistys on vuodesta 1974 alkaen organisoinut joka kesä Oshkosh Airshow -lentonäytöksen ja Floridassa tapahtuvan Sun 'n Fun -näyttelyn.

Pohjoismaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ei ole EAAn osastoa, vaikka Suomessa tehdään paljon harrasterakenteisia lentokoneita. Ne tehdään Liikenteen turvallisuusviraston ja sen edeltäjien valvonnassa usein Suomen ilmailuliiton tuella. Alaa ovat tukeneet myös Jyrki Laukkasen kaltaiset koelentäjät ja diplomi-insinööri Aki Suokkaan kaltaiset lentotekniikka-alan ammattilaiset.

Ruotsiin perustettiin vuonna 1964 EEA-osasto. Siihen kuuluu nykyisin 1700 jäsentä, jotka ovat rakentamassa noin 350 lentokonetta, toinen mokoma on tai on ollut lentokelpoisia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]