Exitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdistystä. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Exitus ry on vuonna 1993 perustettu aatteellinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, jonka päätavoitteena on saada Suomeen aktiivisen eutanasian salliva laki[1].

Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja syventää keskustelua kuolemasta sekä parantumattomasti sairaiden oikeudesta arvokkaaseen kuolemaan, edistää laissa säädettyjen potilaan oikeuksien toteutumista terveydenhuollossa, sekä tukea kaikkia terveydenhuollon pyrkimyksiä järjestää Suomeen kattava pitkäaikais- ja terminaalipotilaiden hoito.

Exitus ry järjestää muun muassa eutanasiaa ja hoitotahtoa koskevia avoimia esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia. Lisäksi yhdistys antaa tietoa ja tukea yksittäisille potilaille ja heidän omaisilleen eutanasiaan liittyvissä kysymyksissä.

Järjestön puheenjohtajana on ollut vuodesta 2016 lähtien sairaanhoitaja Kari Viholainen[2]. Terhokodin entinen ylilääkäri Juha Hänninen nimettiin yhdistyksen hallitukseen lääketieteelliseksi asiantuntijaksi huhtikuussa 2019. Exitus ry julkaisi kuolinaputahdon lokakuussa 2019.[3][4]

Eutanasia-kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä keväällä 2018 eduskunta edellytti asiantuntijatyöryhmän perustamista selvittämään saattohoidon / palliatiivisen hoidon tilaa sekä kuolinapu/ eutanasialainsäädäntöä. Työryhmä työskentelee kesään 2021 saakka ja antaa silloin lausunnon ja mahdollisia esityksiä lainsäädännön muutoksiksi.

Exitus ry hyväksyttiin SOSTE ry:n varsinaiseksi jäseneksi elokuussa 2020.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lääkärin käden kautta; Yliopisto-lehti 14/1996
  2. Jokaisella on oltava oikeus hyvään kuolemaan; Kaleva 12.12.2015
  3. Exitus ry on julkaissut kuolinaputahdon 8.10.2019. Exitus ry. Arkistoitu 10.10.2019. Viitattu 14.10.2019.
  4. Nyt on tarjolla malli, jolla voi toivoa kuolemansa nopeuttamista – Eutanasiayhdistys: Kuolinaputahdon tarkoitus on herättää keskustelua. Seura, 10.10.2019. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.