Evankelista (markkinointi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee markkinointia. Artikkeli kristinuskosta, katso Evankelista.

Markkinoinnissa termillä evankelista tarkoitetaan henkilöä, jonka tehtävänä on herättää kiinnostusta tiettyä tuotetta tai tekniikkaa kohtaan.

Sanan evankelista ensimmäinen merkitys on evankeliumin julistaja. Aikaisemmin suomen kielessä henkilöitynyttä tuote-esittelijää tai markkinoijaa on kutsuttu puhekielessä mannekiiniksi jo 1950-luvulla ja maininta on mm. Väinö Linnan kirjassa Tuntematon sotilas, Tikkakosken mannekiini. Sanan markkinointimerkitys ei ole laajalle levinnyt.

Tavanomaisten mainospuheiden lisäksi evankelista yrittää saada yleisönsä innostumaan tuotteesta siten, että he alkavat itsekin levittää tuotteen imagolle positiivista informaatiota ympäristöönsä. Verkossa tapahtuvan markkinoinnin tavoitteena saattaa olla saada kuluttajat kirjoittamaan tuotteesta blogeihinsa ja keskustelualueille[1], jolloin tuotteen tai brändin näkyvyys Internetissä kasvaa. Evankelioinnin perusta on merkittävä ja toimiva tuote[2].

Guy Kawasakin mukaan termin evankeloiminen keksi Mike Murray, Macintosh 128K -tietokoneen markkinointiryhmän päällikkö. Murray käytti sanaa toiminnastaan, jossa hän yritti innostaa Macintoshin ohjelmistosuunnittelijoita tekemään töitä intohimoisesti teknisesti keskinkertaisen laitteen ohjelmistoja kehittäessään[3].

Tunnettuja evankelistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rebecca Weeks, Guy Kawasaki Talks Consumer Evangelism, iMedia Communications, Inc. (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi). Luettu 4. elokuuta 2006.
  2. Mary Tyler, Guy Kawasaki's 6 Simple Rules for Evangelism, Open EnterPrise Trends[vanhentunut linkki] (englanniksi). Luettu 4. lokakuuta 2006.
  3. Guy Kawasaki: Macintoshin tapaan. Uusimaa Oy, 1989. ISBN 951-95509-4-1. sivu 16.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.