Euzhan Palcy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palcy vuonna 2012.

Euzhan Palcy (s. 13. tammikuuta 1958, Martinique, Ranska)[1] on ranskalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka tunnetaan etenkin vuoden 1989 elokuvasta Valkoinen kuiva kausi. Se perustuu André Brinkin samannimiseen romaaniin, ja sen pääosissa näyttelevät Donald Sutherland, Susan Sarandon ja Marlon Brando.

Valkoisen kuivan kauden myötä Palcystä tuli ensimmäinen musta naispuolinen elokuvaohjaaja, joka on päässyt tekemään elokuvaa suuren Hollywood-studion (MGM) kanssa. Hän on myös ensimmäinen musta naisohjaaja, jonka tuotannosta New Yorkin modernin taiteen museo on järjestänyt takautuvan näyttelyn.[2] Palcy oli myös ensimmäinen musta César-palkinnon voittaja ja Venetsian elokuvajuhlien ensimmäinen palkittu musta ohjaaja.

Karibianmeren Martiniquen saarella syntynyt Palcy on opiskellut Sorbonnen yliopistossa ja Louis Lumière -elokuvakoulussa Pariisissa.[2] Hänen esikoiselokuvansa Mustat kadut (1983) kertoo Martiniquen sokeriruokoplantaasien työläisistä 1930-luvulla Joseph Zobelin romaanin La Rue Cases-Nègres pohjalta.

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Euzhan PALCY, Africultures. Viitattu 20.9.2015.
  2. a b Keaton, Trica Danielle: The Defiant One: Euzhan Palcy, The Feminist Wire 9.5.2011. Viitattu 20.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Euzhan Palcy