Euroopan vihreät nuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan vihreät nuoret
Federation of Young European Greens (FYEG)
Perustettu 1988
Tyyppi VIhreä poliittinen nuorisojärjestö
Päämaja 34 Rue du Taciturne, Brussels B-1000, Belgium
Toiminta-alue Eurooppa
Secretary General Cinta González Sentís
Spokespersons Benedetta Scuderi and Sean Currie
Kattojärjestö European Green Party
Jäsenlehti Ecosprinter
Aiheesta muualla
Sivusto

Euroopan vihreät nuoret (engl. Federation of Young European Greens), FYEG lyhennettynä, on kattojärjestö, joka yhdistää nuoria vihreitä liikkeitä ja yhdistyksiä 40 000 jäsenen voimin halki Euroopan. Euroopan vihreiden nuorten tavoite on puolustaa ilmasto- ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta Euroopan tasolla. Vuodesta 2007 asti Euroopan Vihreät Nuoret ovat olleet Euroopan vihreän puolueen nuoriso-osasto.

Euroopan vihreillä nuorilla on 32 jäsenyhdistystä, 2 kandidaattia ja 2 liitännäisjäsentä, kahden kumppanijärjestön ohella - the Global Young Greens ja Cooperation and Development Network Eastern Europe. Se on Green European Foundation:in, Euroopan vihreän puolueen (engl. European Green Party) ja Green Academy:n läheinen kumppani. Sillä on myös täysi jäsenyys Euroopan nuorisofoorumissa (engl. European Youth Forum), EYG lyhennettynä, joka toimii Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin nuorten osallistamisen viitekehyksen sisällä ja työskentelee läheisesti näiden tahojen kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan Vihreät nuoret perustettiin vuonna 1988. Gerard Onesta oli yksi sen perustajajäsenistä. Idea eurooppalaiselle liittoumalle tuotiin esille Strasbourgissa vuonna 1988 ranskalaisten, belgialaisten, luxemburgilaisten ja saksalaisten vihreiden järjestöjen nuoriso jäsenten toimesta.

Vuonna 2002, Euroopan vihreiden nuorten General Assembly:n aikana Belgradissa, the Cooperation and Development network (CDN) perustettiin, tavoitteella tukea paremmin itä- ja kaakkois-eurooppalaisia vihreitä nuorisojärjestöjä, jotka olivat usein pienempiä ja järjestöllisesti vähemmän kehittyneitä kuin niiden länsi-eurooppalaiset vastakappaleet.

Siitä lähtien Euroopan vihreistä nuorista tuli poliittisempi ja se vahvisti yhteyksiään Euroopan vihreään puolueeseen (EGP) ja Euroopan nuorisofoorumiin (EYF). Vuonna 2007, siitä tuli Euroopan vihreän puolueen virallinen nuoriso-osasto ja se sai äänestysoikeuden kaikissa Euroopan vihreän puolueen toimielimissä.

Vuonna 2009, Euroopan vihreät nuoret käynnistivät ensimmäisen sisäisen eurooppalaisen kampanjansa tukeakseen nuoria ehdokkaita eurovaaleissa. Kolme europarlamentaarikkoa, jotka olivat aikojen nuorimpien joukossa, valittiin Euroopan parlamenttiin: Ska Keller, Jan Philipp Albrecht ja Karima Delli. Samankaltaisilla ohjelmilla on ollut yhtäläistä menestystä myöhemmissä vaaleissa. Merkittäviä esimerkkejä ovat Terry Reintke, Linnéa Engström ja Ernest Urtasun.

Vuoden 2018 General Assembly:ssä Euroopan vihreät nuoret juhlivat sen kolmattakymmenettä vuosipäivää ja ensimmäistä kertaa valitsi vaaleilla kaksi naispuolista puhemiestä: Zuzana Pavelková Mladí zelení:stä ja Katri Ylinen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin kuin monet muut eurooppalaiset puoluepoliittiset nuorisojärjestöt, Euroopan vihreiden nuorten päätoiminta koostuu pääpuolueen puolesta lobbauksesta sen sisäisten ja ulkoisten kanavien kautta, yleiseurooppalaisiin poliittisiin keskusteluihin osallistumisesta sille ja sen jäsenjärjestöille merkityksellisistä aiheista - erityisinä esimerkkeinä maahanmuutto ja HLBTQ+ oikeudet - sekä kansainvälisten nuorisovaihtojen järjestämisestä EU:n ja Euroopan neuvoston rahoittamana. Nämä ovat sisältäneet opintotilaisuuksia Euroopan neuvoston nuorisokeskuksissa Strasbourgissa ja Budapestissä, sekä kesäleirejä ja koulutustilaisuuksia moninaisissa sijainneissa ympäri Eurooppaa.

Rakenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

General Assembly (GA)

The General Assembly (GA) on Euroopan vihreiden nuorten korkein päätösvaltainen toimielin. Kaikilla täysjäsenillä on kaksi ääntä GA:ssa, kandidaatti- jäsenjärjestöillä on yksi ääni ja havainnointi (kumppani) järjestöt voivat lähettää havainnoistijoita.

The General Assembly pidetään vuosittain eri maassa. Eri rakenteiden jäsenet valitaan General Assembly:n aikana.

Executive Committee (EC)

The executive committee on Euroopan vihreiden nuorten toisiksi korkein päätösvaltainen toimielin. Se käsittelee liittouman päivittäistä hallintoa. EC koostuu kahdeksasta jäsenestä. EC:n sisällä on kaksi puhemiestä ja rahastonhoitaja. EC:n jäsenet valitaan kerran vuodessa ja he voivat uusia valtuutensa kolme kertaa.

Finance Control and Advisory Committee (FCAC)

FCAC:n tehtäviin kuuluvat vuosittainen tapaaminen omistettu tarkistamaan Euroopan vihreiden nuorten finanssit. Kirjallinen raportti tästä tapaamisesta täytyy toimittaa EC:lle, siten toimittaen sisäisen tarkastuksen ja tämän vuosittaisen raportin esittelyn GA:n edustajille.

FCAC:n jäsenet nimitetään kahdenvuoden välisein GA:n toimesta.

Advisory Committee (AC)

The Advisory Committee seuraa EC:n toimintaa ja henkilöstöä, sekä avustaa konfliktien ratkaisussa EC:n jäsenten ja/tai henkilöstön välillä. Nämä ovat yleensä entisiä EC:n jäseniä tai Euroopan vihreissä nuorissa toimineita henkilöitä. The Advisory Committee varmistaa tiedon liikkumisen Euroopan vihreiden nuorten sisällä ja toimii konfliktien ratkaisun elimenä. Se valitaan kahdeksi vuodeksi GA:n toimesta ja koostuu viidestä jäsenestä. AC:n toimenpiteet tapahtuvat vain EC jäsenten tai muiden Euroopan vihreiden nuorten toimielinten pyynnöstä.

Työryhmät

Työryhmät ovat paikka aktivisteille tavata, väitellä aiheista, sekä työstää kampanjoita ja ideoita. Ne ovat vastuussa positioiden rakentamisesta ja jakamisesta sisäisesti ja ulkoisesti EC:n hyväksynnällä. Jokainen työryhmä koostuu vähintään viidestä ihmisestä eri MO:sta.

Toimistohenkilökunta

Toimistohenkilökunnalla on vähintään yksi kansliapäällikkö (valittu kolmeksi vuodeksi General Assembly:n toimesta) ja projektiavustaja. Kansliapäällikkö on vastuussa Euroopan vihreiden nuorten talouden, toimiston koordinoinnin, rahankeräyksen, edustuksen, raportoinnin, verkostoinnin, sekä laillisen edustuksen päivittäisestä hallinnosta. Projektiavustaja on vastuussa projektien hallinnasta, Euroopan vihreiden nuorten tapahtumien järjestämisestä, sekä hallinnollisen avun tarjoamisesta kansliapäällikölle.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimaa Nimi Status
Albania Të Rinjtë e Gjelbër Täysjäsen
Itävalta Grüne Jugend - Grünalternative Jugend Täysjäsen
Azerbaidžan MIL Network Liitännäisjäsen
Valko-Venäjä Belarusian Young Greens Liitännäisjäsen
Belgia Jong Groen Täysjäsen
Belgia Écolo J Täysjäsen
Katalonia Joves Ecosocialistes Täysjäsen
Kypros Neolaía Oikológon Täysjäsen
Tšekki Mladí Zelení Täysjäsen
UK Young Greens of England and Wales Täysjäsen
Viro Noored Rohelised Ehdokasjäsen
Suomi Vihreät Nuoret Täysjäsen
Ranska Les Jeunes Écologistes Täysjäsen
Georgia Young Greens of Georgia Täysjäsen
Saksa Grüne Jugend Täysjäsen
Kreikka Neoi Prasinoi Täysjäsen
Irlanti Oige Ghlas, Young Greens Täysjäsen
Italia Giovani Europeisti Verdi Täysjäsen
Latvia Protests Täysjäsen
Luxemburg Itdéi Jonk Gréngem Täysjäsen
Malta Kollettiv Żgħażagħ EkoXellugin (KŻE) Täysjäsen
Montenegro Forum Mladih URA (Youth Forum URA) Täysjäsen
Alankomaat Dwars, Groenlinkse Jongeren Täysjäsen
Pohjois-Makedonia Modom Täysjäsen
Norja Grønn Ungdom Täysjäsen
Puola Ostra Zieleń Täysjäsen
Portugali Ecolo Jovem “Os Verdes” Täysjäsen
Romania Tinerii Verzi Ehdokasjäsen
Skotlanti Scottish Young Greens Täysjäsen
Serbia Zelena Omladina Srbije Täysjäsen
Etelä-Tiroli Young Greens South Tyrol Täysjäsen
Espanja Juventud Verde Täysjäsen
Ruotsi Grön Ungdom Täysjäsen
Sveitsi Swiss Young Greens Täysjäsen
Turkki Genç Yeşiller Täysjäsen
Ukraina Zelena Molod’ Ukrayiny Täysjäsen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Who we are Young European Greens. Viitattu 15.2.2024. (englanniksi)