Euroopan unionin avoimen datan portaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EU:n avoimen datan portaali
Verkkosivusto http://data.europa.eu/euodp/fi
Kaupallinen Ei
Tyyppi Julkisen palvelun portaali ja institutionaalinen tiedotus
Rekisteröinti Ei vaadita
Kielet 24 virallista EU-kieltä
Omistaja Euroopan unioni
Avattu Joulukuussa 2012
Nykyinen tila Aktiivinen

EU:n avoimen datan portaali tarjoaa pääsyn EU:n toimielinten, virastojen ja muiden elinten tuottamaan laajaan datavarantoon. Data on vapaasti käytettävissä ja uudelleenkäytettävissä kaupallisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Portaali on EU:n avoimen datan strategian keskeinen väline. Datan helppo saatavuus ja maksuttomuus edistää sen innovatiivista käyttöä ja taloudellista potentiaalia. Portaalilla lisätään myös EU:n toimielinten, virastojen ja muiden elinten avoimuutta ja vastuullisuutta.

Oikeusperusta ja portaalin käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portaali perustettiin 12.12.2011 komission asiakirjojen uudelleenkäytöstä tehdyllä päätöksellä 2011/833/EU. Portaali otettiin käyttöön joulukuussa 2012.

Komission päätöksen perusteella kaikkia EU:n toimielimiä kehotetaan mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan avointa dataa ja asettamaan se julkisesti saataville.

Portaalin teknisestä toiminnasta huolehtii EU:n julkaisutoimisto, kun taas EU:n avoimen datan politiikan täytäntöönpanosta vastaa Euroopan komission viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosasto (DG CONNECT).

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portaalin kautta saatava data on vapaasti haettavissa, selattavissa, linkitettävissä, ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä kaupallisesti ja ei-kaupallisesti. Portaalista pääsee EU:n toimielinten, virastojen ja muiden elinten verkkosivujen sisältämään dataan standardien mukaisen metatietokatalogin avulla.

Semanttinen teknologia tarjoaa lisätoimintoja. Metatietokatalogissa voi tehdä hakuja vuorovaikutteisen hakutoiminnon avulla ja SPARQL-kyselyn avulla.

Käyttäjien ehdotukset portaalissa julkaistavasta datasta ovat tervetulleita.

Käyttäjät voivat ehdottaa portaaliin uutta dataa ja antaa palautetta olemassa olevan datan laadusta.

Portaali on käytettävissä 24 virallisella EU-kielellä, mutta valtaosa datasta on saatavana vain muutamilla kielillä (englanti, ranska ja saksa). Osa metatiedoista (esim. tiedontuottajien nimet ja maantieteellinen kattavuus) on 24 kielellä.

Suurimpaan osaan portaalin datasta sovelletaan EUROPA-sivuston ns. oikeudellista huomautusta, ja datan kaupallinen ja ei-kaupallinen uudelleenkäyttö on yleensä maksutonta sillä ehdolla, että lähde ilmoitetaan. Vähäiseen osaan datasta sovelletaan erityisiä uudelleenkäyttöehtoja, jotka liittyvät lähinnä tietosuojaan ja kolmansien osapuolten tekijänoikeuksiin. Kussakin datajoukossa on linkki näihin ehtoihin.

EU:n avoimen datan portaali pähkinänkuoressa

Käyttöehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimpaan osaan portaalin datasta sovelletaan EUROPA-sivuston ns. oikeudellista huomautusta, ja datan kaupallinen ja ei-kaupallinen uudelleenkäyttö on yleensä maksutonta sillä ehdolla, että lähde ilmoitetaan. Vähäiseen osaan datasta sovelletaan erityisiä uudelleenkäyttöehtoja, jotka liittyvät lähinnä tietosuojaan ja kolmansien osapuolten tekijänoikeuksiin. Kussakin datajoukossa on linkki näihin ehtoihin.

Saatavilla olevat tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EU:n avoimen datan portaalin dataa hyödyntävien sovellusten kehittäjät voivat jakaa sovelluksensa portaalissa ja näin lisätä niiden näkyvyyttä.

Portaali sisältää laajan valikoiman dataa EU:n eri toiminta-aloilta, jotka on tunnustettu tärkeiksi myös G8 Open Data Charter -asiakirjassa. Näitä ovat esimerkiksi talous, työllisyys, tiede, ympäristö ja koulutus.

Tähän saakka dataa on asettanut saataville noin 70 EU:n toimielintä, virastoa tai muuta elintä (esim. Eurostat, Euroopan ympäristökeskus, Yhteinen tutkimuskeskus, Euroopan komission eri pääosastot ja EU:n virastot). Yhteensä datajoukkoja on saatavilla yli 11 700.

Portaalissa on tarjolla myös valikoima sovelluksia ja visualisointityökalujen luettelo (julkaistu maaliskuussa 2018).

Sovellusosiossa esitellään EU:n toimielinten, virastojen ja muiden elinten sekä kolmansien osapuolten kehittämiä sovelluksia, joissa käytetään EU:n tuottamaa dataa. Sovellukset toimivat paitsi tiedonlähteinä myös esimerkkeinä siitä, miten dataa voidaan jalostaa eri käyttöön.

Datan visualisointi -osioon on koottu datan visualisointityökaluja, datan visualisointiin liittyvää opetusaineistoa ja esimerkkejä dataesityksistä, jotka soveltuvat niin vasta-alkajien kuin ammattilaistenkin käyttöön.

Euroopan metsätietokeskuksen (EFDAC) karttasovellus on tehty EFDACin karttojen visualisointiin, navigointiin ja paikkatietohakuihin. Sovelluksen on tuottanut Yhteinen tutkimuskeskus.

Portaalin arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portaali perustuu avoimen lähdekoodin ratkaisuihin, kuten Drupal-sisällönhallintajärjestelmään ja Open Knowledge Foundationin kehittämään CKAN-datakatalogiohjelmaan. Siinä käytetään Virtuosoa RDF-tietokantana ja siihen sisältyy SPARQL-päätepiste.

Portaalin metatietokatalogi perustuu kansainvälisiin standardeihin, joita ovat mm. Dublin Core, DCAT-AP-sanasto ja ADMS-skeema.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]