Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) (ransk. Alliance des Démocrates et des Libéraux pour l'Europe) on kahden Euroopan unionin poliittisen puolueen, Euroopan liberaali- ja demokraattipuolueen ja Euroopan demokraattisen puolueen liitto. Se on kolmanneksi suurin puolue Euroopan parlamentissa, ja sen 101 jäsentä edustavat 22 EU:n jäsenvaltiota. ALDE-ryhmä on edustettuna myös alueiden komiteassa, Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa sekä NATO:n parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Suomesta siihen kuuluvat Keskustan ja RKP:n edustajat.

ALDE-ryhmä Euroopan parlamentissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberaalidemokraattisen Euroopan liberaali- ja demokraattipuolueen parlamenttiryhmän kokouksessa, joka pidettiin Brysselissä 13. heinäkuuta 2004, hyväksyttiin suositus uuden ryhmän luomisesta. Ryhmä muodostettiin niistä Euroopan parlamentin jäsenistä, jotka kuuluivat François Bayroun johtaman UDF-puolueen perustamaan Euroopan demokraattiseen puolueeseen, Liettuan työväenpuolueeseen ja Italian Margherita-puolueeseen. Kaksi Euroopan poliittista puoluetta olisivat edelleen erillisiä puolueita Euroopan parlamentin ulkopuolella. Ryhmällä oli alun perin 88 jäsentä. ALDE-ryhmän järjestäytymiskokouksessa, joka pidettiin välittömästi ELDR-puolueen kokouksen jälkeen, ryhmän johtajaksi valittiin Euroopan parlamentin jäsen Graham Watson Yhdistyneen kuningaskunnan liberaalidemokraattisesta puolueesta. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin kymmenestä kohdasta koostuva ”ohjelma Euroopalle”

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ALDE hyväksyi oman vaaliohjelmansa Lontoon kongressissa marraskuussa 2013. Ohjelmassa korostetaan yksinkertaisempaa, vahvempaa ja vähemmän byrokraattista Eurooppaa. ALDE-puolueen kärkiehdokkaat kevään Euroopan parlamentin vaaleissa ovat ALDE-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt sekä komission varapuheenjohtaja Olli Rehn.

ALDE:n vaaliohjelmassa painotetaan vihreän talouden merkitystä, kestävää kasvua, työllisyyttä, hallinnon avoimuutta ja tehokkuutta sekä läheisyysperiaatetta. ALDE:n ensisijainen tavoite on voittaa Eurooppaa uhkaavat vakavat taloudelliset haasteet. Vaaliohjelmassa esitellään toimia, jotka johtavat ulos nykyisestä kriisistä vauhdittamalla taloutta ja luomalla uusia työpaikkoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]