Etnofilosofia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etnofilosofia on etninen lähestymistapa filosofian tutkimukseen.

Suurin osa nykyaikaisten länsimaisten yliopistojen filosofian laitoksilla tehdystä tutkimuksesta on keskittynyt Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta peräisin olevaan länsimaiseen filosofiaan. Tämä on seurausta muun muassa siitä, että yliopistofilosofia tutkii ennen kaikkea kirjoitettuja tekstejä, ja ne ovat enimmäkseen peräisin länsimaista.

Etnofilosofisen lähestymistavan mukaan kaikki ihmiset kaikissa kansoissa harjoittavat filosofiaa, eivät pelkästään länsimaiset filosofit. Etnofilosofian näkökulmasta filosofian tutkimus on epätäydellistä, mikäli se rajoittuu vain länsimaiseen filosofiseen perinteeseen.

Etnofilosofia pyrkii tutkimaan muiden kuin länsimaisten kulttuurien filosofisia ajatuksia analysoimalla muun muassa suullisia perinteitä, kielellisiä kategorioita, yhteiskunnallisia rakenteita ja uskontoja. Etnofilosofia voi tutkia myös ei-länsimaisten kulttuurien tuottamissa teksteissä olevia filosofisia merkityksiä. Etnofilosofista lähestymistapaa voidaan soveltaa myös länsimaisten kulttuurien tutkimiseen.

Etnofilosofista lähestymistapaa on myös kritisoitu paljon. Erään kritiikin mukaan etnofilosofiassa filosofia on tulkittu samaksi kuin kulttuuri, minkä seurauksena filosofia kadottaa erityismerkityksensä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hurskainen, Arvi: Afrikkalainen filosofia aakkl.helsinki.fi. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 5.1.2009.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ethnophilosophy