2-aminoetanoli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Etanoliamiini)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2-aminoetanoli
Tunnisteet
IUPAC-nimi 2-hydroksietyyliamiini
CAS-numero 141-43-5
PubChem CID 700
Ominaisuudet
Molekyylikaava C2H7NO
Moolimassa 61,08 g/mol
Ulkomuoto neste
Sulamispiste 10,5 °C (283,5 K)
Kiehumispiste 170 °C (443 K)
Tiheys 1,0179 g/cm3
Liukoisuus veteen sekoittuu veteen

Haitallinen / ärsyttävä Syövyttävä[1]

2-aminoetanoli on orgaaninen yhdiste (aminoalkoholi), joka on huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan palavaa, väritöntä, ammoniakinhajuista, jähmeää, hygroskooppista nestettä. Sen kemiallinen kaava on C2H7NO ja rakennekaava H2NCH2CH2OH. 2-aminoetanolista käytetään myös nimityksiä etanoliamiini, monoetanoliamiini ja 2-hydroksietyyliamiini.

2-aminoetanolin moolimassa on 61,08 g/mol, sulamispiste 10,5 °C, kiehumispiste 170 °C, tiheys 1,0179 g/cm3, leimahduspiste 85 °C (c.c.), itsesyttymislämpötila 410 °C ja CAS-numero 141-43-5. 2-aminoetanoli sekoittuu veteen, asetoniin ja metanoliin.

2-aminoetanoli on keskivahva emäs ja se reagoi selluloosanitraatin kanssa aiheuttaen palo- ja räjähdysvaaran. Aine syövyttää kuparia, alumiinia ja niiden seoksia sekä kumia. 2-aminoetanoli tulee varastoida kuivaan tilaan erilleen voimakkaista hapettimista, vahvoista hapoista, alumiinista ja elintarvikkeista. Varastotilan ilmanvaihto tulisi olla lattiatasosta.

2-aminoetanolia käytetään esimerkiksi pesuaineissa, koneiden leikkuunesteissä, värien synteeseissä ja kumin vulkanointiaineiden valmistuksessa. Aineella voidaan poistaa myös kaasuista hiilidioksidia ja rikkivetyä. Ainetta käytetään hiilidioksidin poistoon sukellusveneiden ja avaruusaluksien ilmasta. Yhdistettä on suunniteltu käytettäväksi myös hiilidioksidin talteenottojärjestelmissä savukaasuja puhdistettaessa. Myös ammoniakittomina markkinoiduissa hiusten kestoväreissä käytetään usein 2-aminoetanolia ammoniakin sijaan emäksenä avaamaan hiussuomuja, lähinnä ammoniakkia miedomman ja huomaamattomamman tuoksunsa vuoksi.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikaisessakin altistumisessa aine syövyttää hengitysteitä, ihoa ja silmiä sekä myös ärsyttää niitä. Aineelle altistumisesta voi seurata vaikutuksia keskushermostossa sekä tajunnan tason laskua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2-Aminoetanoli Käyttöturvallisuustiedote. 10.4.2018. Sigma Aldrich (Merck). Viitattu 3.9.2018.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.