Estrella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tavaramerkkiä. Täsmennyssivulla on sanan muita merkityksiä
Estrella
Tunnuslause Ilon tähden
Tuotetyyppi perunalastut, välipalatuotteet
Omistaja Intersnack Group
Alkuperämaa  Ruotsi
Perustettu 1949
Kotisivu Kotisivut

Estrella on tuotemerkki, jonka alaisuudessa valmistetaan monia välipalatuotteita, kuten perunalastuja, juustonaksuja, maapähkinöitä ja dippejä.[1] Alun perin Ruotsissa perustettu yritys Estrella AB ja tavaramerkki ovat nykyään osa Estrella Maarud Holding AS -yritystä, jonka omistaa saksalainen Intersnack Group. Yrityksen Ruotsin tehdas sijaitsee Angeredissa, Göteborgissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Estrella-tuotemerkin rekisteröi vuonna 1946 Folke Andersson, joka omisti tuolloin laajoja banaaniviljelmiä Etelä-Amerikassa. Yhtiön nimeksi tuli Estrella, joka on espanjan kieltä ja tarkoittaa tähteä. Vuonna 1957 New Yorkiin tehdyn vierailun jälkeen hän innostui aloittamaan välipalojen valmistamisen Ruotsissa, ja niiden tuotanto alkoikin jo samana vuonna. Aluksi yhtiö valmisti vain perunalastuja ja popcornia Ruotsissa, kun taas muu valikoima koostui tuontituotteista.[2] Vuonna 1903 Ödsköltissä, Dalslandissa syntynyt Folke Andersson kuoli 8. toukokuuta 1968 kotonaan Guayaquilissa, Ecuadorissa.

Yritys lopulta kasvoi suuremmaksi, ja sen tuotteita alettiin markkinoida vuonna 1987 Suomeen ja vuonna 1990 Tanskaan. Sittemmin Estrellan tuotteita on viety useille muillekin markkina-alueille, ja toimintaa oli esimerkiksi Islannissa, Baltian maissa, Ukrainassa ja Venäjällä. Myöhemmin Kraft Foods osti Estrellan ja rupesi tuottamaan sen sipsejä Estrella-nimellä Ruotsissa, Maarudilla Norjassa ja Taffel Chipsinä Liettuassa. Vuonna 2008 Kraft Foods myi Estrellan FEPCO 1 AS:lle, joka on norjalaisen sijoitusyhtiö Herkules Private Equity Fundin omistama.[3] Sijoitusyhtiö luopui omistuksistaan vuonna 2014, ja Estrella Maarud siirtyi saksalaisen Intersnack Groupin haltuun.[4]

Maaliskuussa 2013 Estrella uudelleenlanseerasi Suomen markkinoille 90-luvun hittisnacksin Kickersin. Lähes 500 henkilöä oli allekirjoittanut nettiadressin "Kickers takaisin markkinoille", ja heitä muistettiin myös lanseerauksen yhteydessä julkaistussa musiikkivideossa "Vanha suola janottaa".[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Estrella-tuotteet Estrella. Viitattu 29.11.2017. (ruotsiksi)
  2. Tietoa meistä | Estrella Estrella. Viitattu 29.11.2017.
  3. Salo, Kirsi: Taloussanomat – Kraft luopuu Estrella-sipseistä Taloussanomat. 6.8.2008. Viitattu 1.12.2017.
  4. Estrella Maarud to become part of Intersnack Group | Herkules Capital Herkules Capital. Viitattu 29.11.2017. (englanniksi)
  5. Estrella tuo suosikkisipsit uudelleen kauppoihin artistin avulla Markkinointi & Mainonta. Viitattu 29.11.2017. (englanniksi)