Esposizione Universale di Roma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Esposizione Universale di Roma (EUR, alkuperäiseltä nimeltään E42) on suuri rakennusten keskittymä Rooman esikaupunkialueella, joka on myös merkittävä liike-elämän keskus. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1935 Italian fasistijohtaja Benito Mussolinin toimesta, jolla oli tarkoitus juhlistaa kaksikymmentävuotiasta fasismia vuonna 1942, suunnitellun, mutta sittemmin sodan vuoksi peruuntuneen maailmannäyttelyn yhteydessä. Alkuperäisissä suunnitelmissa, E42 oli suunniteltu yhdistämään Rooman kaupunki lounasta suoraan meren rantaan Lidon kaupunkiin. Suunniteltu laajennus ei koskaan toteutunut toisen maailmansodan syttymisen vuoksi

EUR tarjoaa laaja-alaisen näkymän siitä, miltä Italia näyttäisi, mikäli fasistihallitus ei olisi kaatunut.kenen mukaan? Kaikista edustavin fasismin aikaisesta suunnitelmista on Palazzo della Civiltà Italiana (1938–1943), josta muodostui koko projektin ikoni, joka on tunnettu siitä lähtien nimellä "Colosseo Quadrato" (”neliö-Colosseum”).

Toisen maailmansodan jälkeen Rooman kaupunginisät ymmärsivät, että heillä oli jo valmiina Rooman historiallisen keskustan ulkopuolella liike-elämän keskuksen perustat vuosikymmeniä ennen kuin muut pääkaupungit edes suunnittelivat sellaisia, kuten Lontoon Docklands tai La Defence Pariisissa.

Keskeneräisiä fasismin aikaisia rakennuksia viimeisteltiin 50- ja 60-luvuilla valmiiksi, sekä uusia rakennuksia rakennettiin nykytaiteen tyylisuunnan mukaisesti toimistoiksi sekä hallituksen ministeriöille, ympäröiden ne laajoilla puutarhoilla ja puistoilla. Moni italialainen yhdistaa EURin leveään elämään ja helppoon rahaan, mutta useat expatriaatit Pohjois-Amerikasta valitsevat paikan sen vuoksi, että se on lähellä historiallista keskustaa uudemmilla asuinrakennuksilla sekä paremmalla infrastruktuurilla. Lisäksi EUR on lähellä kansainvälistä lentokenttää sekä on helposti saavutettavissa autolla. Saavutettavuutta lisää Rooman metron C-linja sekä Rooma-Lido rautatieyhteys.

Muita nähtävyyksiä EURin aluella on Museum of Roman Civilization, Pigorini National Museum of Prehistory and Ethnography, vuoden 1960 kesäolympialaisten areena PalaEUR (nyt PalaLottomatica), suunnittelijoinaan Pier Luigi Nervi ja Marcello Piacentini sekä LunEur Luna Park (avoinna 1953 ja 2008 välisen ajan).

Panoraamakuva alueesta.

Ulkopuoliset linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Esposizione Universale di Roma.

Matkaoppaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.

Koordinaatit: 41.83495°N, 12.47144°E