Espanjalainen ratsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjalaisia ratsuja Yhdysvaltain sisällissodasta.

Espanjalainen ratsu on siirrettävä puolustuseste sodankäynnissä. Sen keskiaikainen versio muodostui puukehikosta tai pelkästä tukista, johon oli kiinnitetty rautaisia tai puisia piikkejä tai oikeita keihäitä. Estettä käytettiin pääasiallisesti ratsuväen torjumiseen. Sen englannin- ja ranskankielinen nimi on cheval de frise, joka tarkoittaa sananmukaisesti friisiläishevosta. Friisit, joilla oli erinomainen ratsuväki, käyttivät paljon tällaisia esteitä puolustukseen.lähde? Nykyään esteessä käytetään piikkilankaa.

Suomesta espanjalaisten ratsujen käytöstä on tietoja sisällissodasta ainakin Tampereen taisteluista: "Valloitus sujui vaikeasti, sillä keskikaupungin kadut oli suljettu maasta ja kivistä sekä paperimassapaaleista tehdyin barrikadein, joita vielä paikoin espanjalaiset ratsut vahvistivat."[1]

Espanjalainen ratsu rakennettuna Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon ulkoalueella.

Estetyyppiä käytettiin edelleen talvi- ja jatkosodassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ylikangas, Heikki.: Tie Tampereelle: 1918: dokumentoitu kuvaus Tampereen antautumiseen johtaneista sotatapahtumista Suomen sisällissodassa. Helsinki: WSOY, 1993. ISBN 9510188972, 9789510188972.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylikangas 1993, 430

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.