Esikaupunkipiiri (Vladikavkaz)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Пригородный район
Горӕтгӕроны район

Sijainti
Valtio Venäjä
Tasavalta Pohjois-Ossetia-Alania
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Oktjabrskoje (Pohjois-Ossetia-Alania)
Pinta-ala 1 460 km²
Väkiluku (2002) 102 990
 – väestötiheys 70,5 as./km²

Esikaupunkipiiri (ven. Пригородный район, Prigorodnyi raion, oss. Горӕтгӕроны район, Gorætgærony rajon) on kunnallinen itsehallintoalue Pohjois-Ossetia-Alanian tasavallan itäosassa Venäjällä Kaukasiassa. Esikaupunkipiiri on maaseutualuetta, joka ympäröi tasavallan pääkaupungin Vladikavkazin ja sen lähiympäristön käsittävää Vladikavkazin kaupunkipiiriä, paitsi kaupunkipiirin etelä- ja kaakkoisrajoilla, jotka rajoittuvat naapuritasavaltoihin.

Muutoin Vladikavkazin esikaupunkipiiri rajoittuu lännessä Alagirin ja Ardonin piireihin, pohjoisessa Pravoberežjen piiriin, idässä Ingušiaan ja etelässä Georgiaan. Esikaupunkipiirin pinta-ala on 1 460 km² ja vuonna 2002 piirissä oli 102 990 asukasta.[1] Vladikavkazin esikaupunkipiirin hallinnollinen keskus on Oktjabrskojen kylä. Tämän lisäksi piiriin kuuluu 18 muuta kylää, mm. Gizil, Nogir ja Sunža.

Itäosa piiristä kuului vuoteen 1944 Tšetšeenien ja inguušien autonominen sosialistinen neuvostotasavaltaan. Stalinin karkottaessa inguušit 1944 alue liitettiin Pohjois-Ossetiaan. Inguušien palatessa alueella asui muita, mikä on johtanut näihin päiviin asti kestäneeseen konfliktiin. Konflikti kärjistyi 1989 ja kesti vuoteen 1992 jolloin syys-lokakuussa osseettijoukot ajoivat 40 000–60 000 inguušia alueelta. Suurin osa pakeni Ingušiaan. Moskova painosti Pohjois-Ossetian viranomaisia sallimaan pakolaisten paluun viiteen kylään, mutta suurempi pakolaisten paluu on estetty. Sittemmin tyhjäksi jääneelle alueelle on muuttanut osseetteja Etelä-Ossetiasta sotaa ja Georgian vainoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2002 All-Russia Population Census (Venäjän vuoden 2002 väestönlaskenta) Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Федеральная служба государственной статистики). Arkistoitu 5.10.2007. Viitattu 23. heinäkuuta 2008. (venäjäksi)
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.