Erich von Däniken

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erich von Däniken

Erich Anton Paul von Däniken (s. 14. huhtikuuta 1935 Zofingen, Aargau, Sveitsi) on sveitsiläinen kirjailija, jonka esittämien väitteiden mukaan ihmiskunnan kulttuuri on ollut maapallon ulkopuolisten vaikutusten alaisena jo esihistoriallisista ajoista saakka. Hän on myös esittänyt, että samat tahot ovat ohjailleet ihmisen evoluutiota geeniteknologian avulla. Dänikenin teoksilla oli merkittävä vaikutus muinaisia astronautteja koskevan teorian suosioon 1960- ja 1970-luvuilla.

Dänikenin toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. A. S. -järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Däniken vaikuttaa mm. vuonna 1998 perustamassaan Forschungsgesellschaft für Archäologie, Astronautik und SETI -yhdistyksessä, joka järjestää seminaareja ja seuramatkoja, myy DVD-levyjä ja kirjoja sekä julkaisee Sagensafte Zeiten -lehteä.[1]

Mystery Park[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Däniken suunnitteli ja osittain rahoittikin Sveitsin Interlakenissa sijainneen Mystery Park -teemapuiston ja oli mukana puiston johtokunnassa. Mystery Park avattiin vuonna 2003 ja suljettiin vuonna 2006 teemapuiston ajauduttua taloudellisiin vaikeuksiin riittämättömien kävijämäärien vuoksi. Syynä Mystery Parkin epäonnistumiseen on pidetty Dänikenin ideoille rakentuneen teemapuiston kyvyttömyyttä uusiutua sekä mediassa voimakkaasti esille noussutta kritiikkiä Mystery Parkin saamaa valtion tukea kohtaan. Muutaman vuoden tauon jälkeen uusi omistaja avasi teemapuiston jälleen kesäkaudeksi 2009.

Uusien omistajien toimesta puisto avattiin vuonna 2010 nimellä Jungfraupark - nimi tulee lähellä olevasta Jungfrau-vuoresta.[2] Puisto on suljettu koronapandemian ja viranomaisten vaatimusten vuoksi.[3]

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 esitettiin hänen kirjoitustensa teemoihin perustuva, neljän tuotantokauden pituinen fiktiivinen televisiosarja, joka koostui 29 jaksosta ja kunkin jakson pituus oli 45 minuuttia.

Ollantaytambon muinainen linnoitus.
Ollantaytambon kiviseinää.
Sacsayhuaman.

Dänikenin esittämiä väitteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusolentojen vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dänikenin mukaan vieraalta taivaankappaleelta saapuneet muukalaiset ovat vierailleet maapallolla vuosituhansien kuluessa ainakin kolmena aikakautena. Ensimmäisen kerran he saapuivat ainakin kymmeniätuhansia vuosia sitten ja saivat silloin aikaan, että Homo sapiens erkani apinoiden suvusta. Toisen kerran heitä tuli maapallolle noin 4000–6000 vuotta sitten. Viimeisen kerran he ovat hänen mukaansa käyneet Maassa vuoden 600 eaa. aikoihin. Tällöin silminnäkijöihin kuului muun muassa Vanhan testamentin profeetta Hesekiel, jonka kirjan ensimmäisen luvun Däniken on selittänyt kuvaukseksi avaruusaluksen saapumisesta. Tämä kerta jäi hänen mukaansa kuitenkin viimeiseksi, ja hän hylkäsikin joidenkuiden esittämän ajatuksen, että myös esimerkiksi Jeesus olisi ollut vieraalta planeetalta saapunut astronautti.[4]

Artefaktien alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dänikenin kirjoissaan esittämiä keskeisiä väitteitä on, että tunnetaan arkeologisia artefakteja, jotka edustavat korkeampaa teknologiaa kuin maapallolla olisi ollut käytössä niiden valmistusaikoina. Ne ovat kirjailijan mukaan joko maapallon ulkopuolisten olentojen valmistamia tai niitä ovat valmistaneet ihmiset, jotka ovat oppineet tarvittavat tekniset taidot näiltä olennoilta. Tällaisia artefakteja ovat mahdollisesti Nazcan linjat, Stonehenge, Pääsiäissaaren kivipatsaat, Antikytheran kone ja Piri Reisin kartta.

Rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dänikenin kirjoittaman kirjan Vieraita avaruudesta mukaan kymmenissä Etelä-Amerikan muinaisissa nähtävyyksissä on havaittavissa mahdollisia viitteitä maapallon ulkopuolisista olennoista. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee eteläisessä Perussa Ollantaytambossa arkeologisen tutkimuskohteen, jossa olisi nähtävillä tuhansia vuosia vanhoja maapallon ulkopuolisten olentojen avustamina laadittuja rakennelmia. Ollantaytambon linnoitus on rakennettu massiivisista graniittilohkareista, jotka ovat epäsymmetrisesti, mutta toisiin kiviin nähden niin tarkkaan leikattuja, ettei sidosaineita tarvittu.

Twilight of the Gods -kirjassaan Däniken myös esittää, etteivät muinaiset inkat olisi pystyneet louhimaan kymmenien tonnien painoisia kivilaattoja Sacsayhuamanin kallioista niin tarkasti, ettei nykyäänkään ole pystytty vastaavaa toistamaan. Ihmiset eivät ole inkojen jälkeen onnistuneet myöskään siirtelemään kiviä, muokkaamaan niitä tai rakentamaan kallioista samanlaisia linnoituksia. Dänikenin mukaan inkat olisivat joko saaneet apua maapallon ulkopuolisilta olennoilta tai rakentajat eivät olleetkaan inkoja, vaan tuntemattomaan sivilisaatioon kuuluneita, nykyihmistä huomattavasti kehittyneempiä yksilöitä.[5]

Muinaiset kirjoitukset ja taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dänikenin esittämät väitteet lukuisista Maan ulkopuolisten olioiden kohtaamisista tai niiden kohtaamisten vaikutuksesta perustuvat myös hajanaisiin muinaiskirjoituksiin sekä muinaisiin kivi- ja savikuviin. Hän esittää, että ihmisen esi-isien muinaisia kirjoituksia ei tulisi automaattisesti pitää kuvitelmina tai alkukantaisen ihmisen primitiivisenä tuotoksena. Kirjoitukset tarkoittaisivat pikemminkin sitä, että esi-isillä oli jälkipolville jotain tärkeää kerrottavaa.

Sumerin alueelta löytyneistä savitauluissa Dänikenin mukaan kuvataan joitain jumalia suoraan ulkonäoltä, joista osa asui maan päällä halliten tiettyjä alueita. Dänikenin mukaan Sumerin alueen monijumalaisen uskonnon jumalilla oli yliluonnollisia kykyjä ja yhteyksiä tähtiin. He myös olivat kuolemattomia samoin kuin osa maya-hallitsijoista. Däniken käyttää esimerkkinä mahdollisesta maapallon ulkopuolisesta maya-hallitsijasta K'inich Janaab' Pakalia, jonka temppelistä löytyneessä kivilaatassa kuvataan hänen mukaansa mahdollisesti avaruusalusta[6] sekä toisen 800 km:n päästä löytyneen maya-keskuksen Miradorin pyramidin kyljestä löytyneen, Maan syntyhistoriaa kuvaavan kivilaatan, kuvaavan mahdollisesti lentävää lautasta[7].

Esihistoriallisessa taiteessa ympäri maailman Erich von Däniken on havaitsevinaan teemoja, joiden voidaan tulkita esittävän astronautteja, ilma- ja avaruuskulkuneuvoja, älykkäitä ei-ihmismäisiä olentoja ja monimutkaisia teknisiä laitteita. Niissä hän väittää olevan yhtäläisyyksiä toisistaan riippumattomissa kulttuureissa.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Däniken on esittänyt, että uskontojen alkuperä voidaan selittää primitiivisten ihmisten ja ulkoavaruudesta kotoisin olevien vieraiden kohtaamisilla. Ihmiset olisivat pitäneet vieraiden teknologiaa yliluonnollisena ja vieraita itseään jumalina. Useimpien uskontojen suullinen tai kirjallinen traditio sisältää viittauksia 'taivaasta ja tähdistä' saapuviin vieraisiin ja matkustamiseen ilman ja avaruuden halki. Näitä ei pidä hänen mukaansa niinkään tulkita symbolisiksi tai myyttisiksi kertomuksiksi, kuin alun perin tarkoiksi historiallisiksi kuvauksiksi, jotka ovat muuttuneet epäselvemmiksi aikojen kuluessa.

Esimerkiksi Vanhassa testamentissa kuvatun Hesekielin vuonna 592 eaa. näkemän ilmestyksen Däniken tulkitsee yhdeksi mahdolliseksi kuvaukseksi avaruusaluksen laskeutumisesta. Suunnilleen samoihin aikoihin, noin 600 eaa. väitetään myös taivaanjumalan luovuttaneen valtakunnan Japanin ensimmäiselle keisarille Jinmu Tennolle, minkä tapahtuman Däniken yhdistää samaan avaruusolentojen vierailuun.

Dänikenin kirjojen saama vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tiedeyhteisö pitää von Dänikenin esittämiä väitteitä paikkansapitämättöminä, ne olivat suosittuja etenkin 1960-luvun lopulta 1980-luvun alkuun. Hänen teoksiaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle ja niitä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Etenkin Vieraita avaruudesta oli suosittu. Dänikeniä on kritisoitu siitä, että hän ei osaa geologian tai antropologian tai muidenkaan tieteenalojen alkeita eikä tunne historiallisia faktoja, että hän esittää joko ymmärtämättömyyttään tai todennäköisimmin tahallaan asioita epäluotettavasti, ei kerro lähteitään, siteeraa ja kääntää väärin ja esittää hypoteeseja, joihin ei itsekään usko. Toistuvia ovat myös etnosentriset näkemykset, että historialliset kulttuurit ovat tai ovat olleet niin alkukantaisia, että ne eivät olisi kyenneet luomaan puheena olevia kohteita.[8] Kirjoissa esitettyjä ja kumottuja väitteitä ei useinkaan ole korjattu, mutta Däniken ei pitänyt sitä omana syynään.[9]

Teoksiin perustuvia tv-ohjelmia on esitetty ainakin Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa Dänikenin viimeisin televisiosarja esitettiin nimellä "Muinaiset avaruusoliot". Ulkomailla sarja on nimeltään "Ancient Aliens" ja se on esitetty kokonaisuudessaan ainakin History Channel -kanavalla. Sarjan esittämisen jälkeen ulkomainen ryhmä tutkijoita teki "Ancient Aliens Debunked" -nimisen kriittisen ohjelman vastineeksi Dänikenin esittämille väitteille. Lisäksi Dänikenin usein viittaaman kirjailija Zecharia Sitchinin väitteisiin on perustettu niitä kriittisesti tarkasteleva sivusto sitchiniswrong.com.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vieraita avaruudesta: Menneisyyden ratkaisemattomia arvoituksia. (Erinnerungen an die Zukunft, 1968.) Suomentanut Taisto Nieminen. 8. painos (1. painos 1968). Helsinki: Kirjayhtymä, 1993. ISBN 951-26-3863-0.
  • Takaisin tähtiin. (Zurück zu den Sternen, 1969.) Suomentanut Taisto Nieminen. 5. painos (1. painos 1970). Helsinki: Kirjayhtymä, 1978. ISBN 951-26-1419-7.
  • Tulimmeko tähtien takaa?. (Aussaat und Kosmos, 1972.) Suomentanut Taisto Nieminen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1973. ISBN 951-26-0249-0.
  • Kaikuja avaruudesta. (Meine Welt in Bildern, 1973.) Tekstin muokannut Wilhelm Roggersdorf. Suomentanut Taisto Nieminen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1974. ISBN 951-26-0925-8.
  • Ilmestysten arvoitus (Erscheinungen, 1974)
  • Todisteita tuntemattomasta. (Beweise, 1977.) Suomentanut Elina Suhonen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1977 (2. painos 1997). ISBN 951-26-1359-X.
  • Olen oikeassa. (Erich von Däniken im Kreuzverhör, 1978.) Suomentanut Elina Suhonen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1978. ISBN 951-26-1508-8.
  • Menneisyyden profeetta. (Prophet der Vergangenheit, 1979.) Tekstin muokannut Wilhelm Roggersdorf. Suomennos: Elina Suhonen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1979. ISBN 951-26-1773-0.
  • Jälkiä avaruudesta. (Die Spuren der Ausseridischen, 1990.) Suomentanut Raija Nylander. Hämeenlinna: Karisto, 1998. ISBN 951-23-3839-4.

Englanninkieliset teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chariots of the Gods: Unsolved Mysteries of the Past (1999)
  • Twilight of the Gods: The Mayan Calendar and the Return of the Extraterrestrials (2010)
  • The Gods Never Left Us (2018)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Über uns - Sagenhafte Zeiten www.sagenhaftezeiten.com. Arkistoitu 6.12.2017. Viitattu 6.12.2017. (saksaksi)
  2. Aus Mystery Park wird "JungfauPark" jungfrauzeitung.ch. 12.10.2009. Viitattu 15.9.2023.
  3. JungfrauPark Interlaken - Family Entertainment und Event Center JungfrauPark. ”Sommer 2021: In case of Corona and the requirements from the authority the JungfrauPark - - - will stay closed until further notice.” (englanniksi)
  4. Erich von Däniken: Olen oikeassa !, s. 130, 149, 152-153. Suomentanut Elina Suhonen. Kirjayhtymä, 1978. ISBN 951-26-1508-8.
  5. Erich von Däniken, Twilight of the Gods: The Mayan Calendar and the Return of the Extraterrestrials, (New Page books, 2010, Däniken kuvailee omastasta näkökulmastaan Hans Hörbigerin jäätynyt maailma -teoriaa, jossa ihmistä kehittyneempiä sivilisaatioita toinen toisensa perään tarkoituksella tuhotaan tai ovat tuhoutuneet, sivut 25-28). ISBN 978-1-60163-141-1
  6. Kuva kivilaatasta pacal.de. 27.9.2005. Viitattu 21.04.2012. (englanniksi)
  7. Mark Fussell: Kuva kivilaatasta (jpg) cropcircleconnector.com. 11.4.2010. Viitattu 21.04.2012. (englanniksi)
  8. Von Däniken’s Chariots: A Primer in the Art of Cooked Science - CSI www.csicop.org. Arkistoitu 31.5.2017. Viitattu 11.8.2017.
  9. Playboy Interview: Erich von Däniken. Playboy, Elokuu 1974. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erich von Däniken.